22.12.2013
Josef Nudera

Stačilo puk jen dorazit, usmíval se Tomáš Nosek

SOČI — Třetí zápas v dresu české reprezentace a hned vstřelený gól! Útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ve 43. minutě vyrovnávacím gólem nastartoval obrat duelu s Ruskem a pomohl tak České republice po výhře 2:1 k triumfu na Channel One Cupu.

Utkání mělo velký náboj, jelikož se hrálo o celkové vítězství na Channel One Cupu. Rusové předvedli výborný start do utkání a místy českým tým výrazně přehrávali. „Soupeř začal zápas velmi dobře. Myslím si, že jsme se ale postupem času herně vyrovnali a ve třetí třetině jsme překlopili zápas na naši stranu. Na vedoucí branku Rusů jsme dokázali odpovědět velmi rychle a pak jsme si už zápas pohlídali, i když nás ke konci soupeř ještě zatlačil,“ hodnotil nedělní duel Tomáš Nosek.

Rusové se podle něj předvedli tradiční styl… „Takovou hru jsme od nich čekali. Víme, že když prohrávají nebo se jim nedaří, tak to chtějí brát všechno individuálně na sebe. Chtějí sami projíždět do šancí, kde pak lehce ztrácejí puky,“ všiml si jedenadvacetiletý hokejista.

Tomáš Nosek byl na ledě u velmi důležitého momentu, a to u vyrovnávací branky, kterou sám vstřelil. „Robert Kousal to dokázal celé vybojovat a prakticky osamocený jel na branku soupeře. Když jsem ho viděl, tak jsem počítal s tím, že může puk před brankou ještě někam vypadnout. Puk se mi odrazil přímo na hokejku, stačilo ho jen dorazit,“ popsal s úsměvem svou premiérovou reprezentační branku pardubický útočník.

Zároveň si pochvaloval úroveň turnaji v Soči, kde se bude brzy konat zimní olympiáda. „Je tady perfektní zázemí, od míst k rozcvičení až po kabiny. Myslím si, že hala je perfektně připravená,“ podělil se o svůj názor na halu hráč s číslem 92 na zádech, který na tomto turnaji poprvé oblékl dres české reprezentace.

Můžeme být maximálně spokojeni

Sportovní prostředí bylo v hale při ruských zápasech úžasné a diváci se velmi dobře bavili. Důkazem bylo i několik mexických vln, které často obíhaly v ochozech. „Byla tady výborná atmosféra, která by se dala srovnat se zápasem, který jsme hráli ve čtvrtek v Praze proti Finům. Pro zápas to bylo dobře a doufám, že si to lidi užili,“ okomentoval bouřící tribuny Tomáš Nosek.

Česká reprezentace po nedění výhře nad Ruskem navíc vystřídala domácí celek na prvním místě ruského podniku. Rusové si připsali celkovou výhru minulou sezonu. Letošní Channel One Cup se stal kořistí českých hráčů, kteří dokázali vyhrát všechny tři zápasy.

„Můžeme být maximálně spokojeni. V hokeji jde o to vyhrávat a to se nám povedlo. Padalo sice málo branek, ale když dáte čtyři branky a prohrajete, tak je vám to k ničemu. Je lepší hrát na dvě branky a dobře bránit,“ upozornil Tomáš Nosek.

S dobrou obrannou hrou se spojuje i výborný výkon brankáře. Alexander Salák i Jakub Kovář podali skvělé výkony a celková výhra je z velké části jejich zásluha. „Oba chytali výborně. V Praze to načal Kovář a zde v Soči výborně zachytal Saša Salák. Potvrdili, že mají dobrou formu, kterou tady prodali,“ doplnil útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.