30.08.2013
Jan Hrabal

František Musil se vrátil domů. Sport je o přátelství, říká

PARDUBICE — Tenhle chlap má pořádné charisma. Bývalý pardubický hokejista a obránce s více než osmi stovkami odehraných zápasů v NHL se vrátil na místa, kde začínal s hokejem. František Musil přiznal, že jej při návratu do arény, jejíž základy pamatují jeho začátky, přepadla nostalgie.

František Musil

Narodil se 17. prosinec 1964 ve Vysokém Mýtě, hrával v obraně, nyní je asistentem trenéra reprezentace. Ve Spojených Státech amerických byl známý pod jménem Frank Musil. Již v roce 1983 si pardubického zadáka draftovala Minnesota North Stars. V té době jako osmnáctiletý, získal stříbro na mistrovství světa a o dva roky později dokonce zlatou medaili v Praze.

Protože NHL pro Musila byla velkým lákadlem, rozhodl se pro emigraci. A tak v roce 1986 „utekl“ z dresu jihlavské Dukly do Minnesoty. V tomto týmu vydržel do sezony 1990/1991, uprostřed které přestoupil do týmu Calgary Flames. Zde setrval do sezony 1994/1995 ve které se rozhodl vrátil na starý kontinent – do německého Saxonia Foxes a následně do pražské Sparty. Avšak již následující sezonu se vrátil do NHL, tentokrát do Ottawa Senators, ve které vydržel dvě léta.

Od sezony 1997/1998 nastaly pro Musila nestálé časy, ve kterých vystřídal týmy jako Edmonton Oilers, Detroit Vipers a Indianapolis Ice z IHL a na dva roky opět Edmonton Oilers ve kterém po sezoně 2000/2001 ukončil kariéru. František Musil se oženil s Andreou Holíkovou, sestrou Roberta Holíka.

Úspěchy Františka Musila

  • 1983: stříbrný medailista z mistrovství světa (hráč, Československo)
  • 1985: mistr republiky (hráč, Dukla Jihlava)
  • 1985: mistr světa (hráč, Československo)
  • 1992: bronzový medailista z mistrovství světa (hráč, Československo)
  • 2006: stříbrný medailista z mistrovství světa (trenér, Česká republika)

„Podíval jsem se nahoru a viděl tam pod střechou prapory, které připomínají slavné hráče a co všechno Pardubice vyhrály. Tohle je krásné a současně i svazující. Vážím si toho, že s některými lidmi, kteří mají dres vytažený pod stropem, hrál, někteří jsou moji přátelé. O tom ten sport je. Není jenom o nějakých brankách, ale i o přátelství, co člověk naváže,“ řekl František Musil v rozhovoru pro Deník.

Bývalý důrazný zadák působil v Pardubicích, za které odehrál v letech 1980 až 1984 celkem 107 utkání v československé lize. Po dvou letech v Jihlavě emigroval do NHL, kde působil v Minnesotě North Stars, Calgary Flames, Ottawě Sennators a Edmontonu Oilers.

Teď je ale s národním týmem ve svém rodišti. „Hodně tady vzpomínám na to, jak jsem tady vyrůstal. Tady jsem se naučil hrát hokej, vzpomínám i na rodiče… Najednou tady vidíte lidi, kteří vás do hokeje dostávali, je to příjemné. Taková nostalgie,“ přiznal devětačtyřicetiletý kouč.

František Musil působil u české reprezentace v letech 2005 až 2008, nyní se vrátil. „Mám radost, že se můžu dostat zase na led a být s kluky. Tahle sezona bude hodně specifická kvůli olympiádě, líbí se mi, že už po pár trénincích vidíte u hráčů velké soustředění a vůli se prezentovat výkony i přístupem k nároďáku. Je příjemné zase být v takovém prostředí,“ prohlásil.

„Těšil jsem se sem a tohle mě baví. Ale to je i tím, že to baví hráče. Najednou máte pocit, že něco funguje a to je hrozně příjemné. Ale nechme se překvapit, jak bude celá sezona vypadat,“ pokračoval František Musil.

Nehádáme se, spíš argumentujeme

Veřejnost jej vnímá jako oponenta reprezentačního kouče Aloise Hadamczika. František Musil přitakával: „Trenér si to, myslím, i přeje. Bylo by špatné, kdyby oponenturu neměl. On je potom ten hlavní lodivod, který plavidlo namíří správným směrem. Hádáme se pořád a o všem. Ne, počkejte, nehádáme, spíš argumentujeme. To je to pravé slovo,“ rozesmál se.

„Sezona je ještě mladá. O hokeji jsme spolu diskutovali vždycky. I když jsme si jenom osobně volali, tak se začalo, jak se máme a stejně všechno skončilo u hokeje. My si lidsky rozumíme, sedneme si. Naše osobnosti nás pak posunou někam dál, nebo aspoň v to doufáme. Při naší práci je důležité, že se dovedeme pohádat, ale pak umíme najít i společnou řeč,“ vyprávěl expardubický hokejista.

Na ledě byl bouřlivákem, na střídačce je o poznání klidnější. „Dost se učíte a o tom život je. Vycházím z prostředí, kde se porážky těžce nesly, a výkon bez práce byl neakceptovatelný. Pro mě je tohle základ. Když tvrdě pracujete, to ostatní přijde,“ dodal František Musil.