27.08.2013
Roman Šmidberský, předseda představenstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Vyjádření předsedy představenstva hokejového klubu

PARDUBICE — Z důvodu nepřesných a zavádějících informací ve sdělovacích prostředcích, jsem se rozhodl reagovat uvedením zásadních skutečností na pravou míru. Důvodem jsou demagogická, populistická a lživá tvrzení určitých samozvaných „znalců“ poměrů v extraligovém hokeji. Co zase ti hokejisti chtějí? Vždyť v červnu jim rozložili platby z minulé sezony do dalších dvou let… Ano, platby byly rozloženy, protože klub nebyl schopen včas uhradit část z nájemného a nákladů na provoz haly, které činí ročně cca 23 milionů korun.

Co bylo příčinou?  Byla to kombinace dvou faktorů vzniklých v minulé sezoně:

  1. Sportovní neúspěch – vstupné z play off vždy znamená zásadní příjem v rozpočtu.
  2. Výluka NHL – je třeba říct, že účinkování hráčů nás stálo cca 6,1 milionů korun a to i přesto, že Aleš Hemský a David Krejčí u nás hráli de facto zadarmo. Drtivou většinu nákladů znamenaly úhrady zahraničním pojišťovnám.

Rozložení plateb je však řešením krátkodobým a nedostatečným, protože řeší pouze důsledek a ne příčinu. A co je vlastně tou příčinou? Jednoznačně nejvyšší zatížení klubu ze vztahu s městem a Rozvojovým fondem Pardubice, jakožto vlastníkem haly, které v republice nemá obdoby.

Myslím, že není možné, aby v sezoně, kdy se klubu nepodaří projít do play off, klub propadl do ztráty, a ta poté přinese významné finanční problémy v následujícím období. Jen si vzpomeňme na sezonu 2007/2008, kdy bylo město nuceno prodat majoritní podíl v klubu proto, aby klub nemusel do konkurzu. V sezoně následující jsem musel investovat do klubu více než třicet milionů korun (mimo částku, za kterou jsem odkoupil podíl), aby klub přežil. 

Klub má v nadcházející sezoně zaplatit cca 10 milionů korun

Jaké jsou tedy podmínky vztahu klub versus město/Rozvojový fond Pardubice? Skládá se ze dvou částí:

  1. Náklady spojené s halou a nájmem, které činí v sezoně 2013/2014 cca 23 milionů a v letech 2001 až 2013 klub zaplatil celkově městu 211 milionů korun!
  2. Dotace na mládež, která činí v sezoně 2013/2014 cca 12,5 milionu korun.

Tzn., že klub v nadcházející sezoně má zaplatit cca 10 milionů korun!

Když odečteme celkové nájemné od celkových dotací v letech 2001 až 2013, tak klub zaplatil městu/Rozvojový fond Pardubice, a. s. celkem 98 milionů korun, což je naprosto unikátní případ v celé extralize! Proto říkáme, že současné zatížení klubu je nadále neúnosné.

Pro představu – Mountfield odcházel z Českých Budějovic za stavu, kdy 5 milionů korun od města dostával, což je pořád o 14 milionů lepší situace než naše, a přesto ji označil za neúnosnou! Aktuálně je podpora Hradce Králové oproti Pardubicím vyšší o 30 milionů korun!  Tzn., že startovací pozice je díky štědrým dotacím hradecké radnice (minus 30 milionů korun oproti dvacet kilometrů vzdálené konkurenci) absolutně nesrovnatelná. Pro představu 30 milionů korun jsou cca tři čtvrtiny rozpočtu na A mužstvo. A tady je potřeba říct, že to nemáme kde dohnat, protože vstupenky v Pardubicích jsou již dražší, reklamní plochy jsou již dražší. Vstupenky ani reklamu už prostě zdražovat nemůžeme a nechceme, protože si to naši fanoušci ani reklamní partneři prostě nezaslouží! Třicet milionů korun je prostě částka, která, pokud se nic nezmění, bude pardubický hokej hendikepovat a zabrání udržení jeho kvality v Pardubicích!

Nechci prodávat, vydírat město, ani vyhrožovat

Myslím, že správné řešení by mělo být nastaveno tak, že náklady na provozování sportovního zařízení nese město, tak jak je tomu u jiných klubů v extralize. A město by mělo zachovat podporu mládeže na současné úrovni. Který jiný sport v Pardubicích se stará o 300 dětí a který jiný sport dlouhodobě pravidelně dodává zástupce do všech kategorií národních mužstev?!

V souvislosti s probíhajícími jednáními se objevila také informace, že chci prodat podíl v klubu… Nechci prodávat a nechci také vydírat město, nechci a nebudu vyhrožovat, že hokej přestěhuji do Vrchlabí nebo do Chocně, protože žiji v Pardubicích a chci tu žít i nadále.

Zástupce města jsem však informoval, že pokud zatížení klubu zásadně nesnížíme, tak já osobně nechci být u toho, až bude hokej v Pardubicích sportovně upadat. Myslím však, že současné zatížení klubu bude zásadní problém, ať tu bude většinovým vlastníkem Šmidberský nebo kdokoliv jiný.

Pod čarou chci dodat, že i já bych chtěl vidět v dresu Pardubic odchovance, jako jsou Tomáš Rolinek nebo Honza Kolář! A věřte, že se mi nečte lehce, že jsme se v Pardubicích zbláznili, když takové hráče nechceme.

Snad poznámka na závěr – v tisku jsem zaregistroval řečnické otázky některých zástupců města, zda má město zavřít školky, aby bylo na hokej… Nebudu komentovat míru populismu a pouze dodám, že si myslím, že Pardubice by měly hospodařit tak, aby mohly provozovat školky i sportovní zařízení a to nejen hokejovou arénu tak, jako je tomu v jiných městech, kde se podporuje sport.

Díky za to, že jste dočetli až sem a pevně věřím, že v letošní sezoně budeme mít všichni z hokeje radost.