27.08.2013
Jan Hrabal

Petr Čáslava: Mám radost, že mohu doma reprezentovat

PARDUBICE — Po deseti letech se vrátil podnik Euro Hockey Tour do Pardubic. Od čtvrtka do neděle zhlédne ČEZ Arena atraktivní turnaj v úvodu olympijské sezony. Zkušený bek Petr Čáslava má na svém kontě 178 reprezentačních startů, v Pardubicích hrál za národní tým pouze jednou.

„Mám obrovskou radost, že se hraje v Pardubicích. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem začal doufat, že budu moci reprezentovat, protože si tady chci zahrát. Jsem rád, že se mi to splnilo. V reprezentaci jsem odehrál mnoho utkání, ale pouze jednou v Pardubicích,“ řekl expardubický obránce.

Kabinu národního týmu si prohlédl v pondělí dopoledne, když si do ní přinesl věci. Nostalgie? Tak trochu… „Občas sem zajdu, když jsem v Pardubicích, abych alespoň kluky pozdravil. Je to jiné moci si zatrénovat a zahrát v národním dresu v domácí hale. Bude to zvláštní a těším se na to!“ pokračoval zadák Čerepovce.

Petr Čáslava je obrovsky vytíženým hráčem, kromě klubové sezony stíhá bezpočet reprezentačních startů, v minulém ročníku stihl nastoupit do 77 zápasů. „Po mistrovství světa je krátký odpočinek, pak se skoro ihned nastupuje do přípravy. Jsem na to zvyklý,“ přiznal.

Reprezentační přítomnost si ale náležitě užívá. Jakby také ne… „Na turnaj v Pardubicích se moc těším, je to příjemné nastartování do sezony. Člověk se podívá na chvíli domů a navíc si tady může i zahrát,“ poznamenal Petr Čáslava.

Letošní sezona si zaslouží psát s velkým „S“. Důvod? Stačí napsat jedno slovo: Soči… I když olympiáda ještě na dveře neklepe. „Že je letošní sezona olympijská mě zatím ještě nepohltilo, teď intenzivněji vnímám fakt, že jsem v Pardubicích a mohu tady hrát. Olympiáda je pro všechny hodně daleko,“ konstatoval.

Zpět do pardubické přítomnosti: národní tým se sešel v pondělí o půl páté odpoledne, po krátké poradě měl od 18.00 hodin trénink ve velké hale ČEZ Areny. První zápas sehrají naši reprezentanti ve čtvrtek proti Finsku. „Pár lidí mi volalo, ale my lístky nedostáváme, takže to ani nejde. Ale rodina se určitě zajde podívat, to je jasné,“ pousmál se Petr Čáslava.

Pardubice jsou hokejové město, podívejte se na stadion a jeho zázemí…

ČSLH

Jediný reprezentační zápas Petra Čáslavy v Pardubicích

Úterý 16. prosince 2003, přátelské utkání:
ČESKÁ REPUBLIKA – KANADA 1:5 (0:1, 0:2, 1:2).
Branka a nahrávka České republiky: 44. Mikeska (Malinský). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) – Barvíř, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5564.
Česká republika: A. Svoboda – Čáslava, Mudroch, Malinský, Hejda, Blaťák, Kolařík – Kudrna, Mikeska, Blažek – Hruška (41. Kolář), Beránek, Sup – Trávníček, Divíšek, Marek – Jaroš, Kopecký, Dlouhý.

Expardubický zadák má za sebou čtyři ročníky v Rusku. V sezoně 2007/2008 působil v Čerepovci, v letech 2010 až 2012 v CSKA Moskva, aby se do týmu Severstalu vrátil. V Čerepovci dle svých slov chytá Českou televizi.

„Když je v televizi hokej, tak se rád na Pardubice podívám, sleduji hodně internet. V dnešní době to je jednoduché,“ řekl.

Minulou pardubickou sezonu se zájmem sledoval. „Občas se to nepovede… Víte, stala se spousta věcí, lidé odešli a přišli, ono to není jednoduché. Já doufám, že letos to bude daleko lepší – věřím v to. Pardubice jsou hokejové město, vždyť se podívejte na stadion a zázemí tady. Přijeli kluci na národní tým a všichni si to tu chválí,“ zamyslel se.

Však také všem svým spoluhráčům z reprezentace Pardubice chválil! „Už jsem v národním týmu skoro deset let a neustále se ptám, proč nejsou tyto turnaje v Pardubicích… Zázemí tady znám, fanoušci jsou skvělí, tak jsme se dočkali. Ale trvalo to hodně dlouho, o to víc jsem radši, že tady u toho mohu být!“ uzavřel Petr Čáslava.