22.08.2013
Jan Hrabal

Zdeněk Venera: Ohromně si cením, že tým zápas nezabalil

PARDUBICE — Prohráli, ale fanoušci jim tleskali. Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice odehráli v České Třebové velmi zajímavé utkání European Trophy proti Fribourgu-Gottéron. Švýcaři vedli pět minut před koncem třetí třetiny 3:0, ale to Východočechy nepoložilo. I díky dvěma gólům v power play vydřeli bod v takřka ztraceném utkání.

„Byl to velmi kvalitní zápas. My jsme se hodně trápili s koncovkou, měli jsme víc než dost šancí na to, abychom vstřelili gól dříve než v 56. minutě. Ostatně to nás provází v tomto období, v přípravném utkání proti Plzni jsme také měli problémy se trefit,“ ohlédl se za úterním duelem trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Zdeněk Venera.

Jeho svěřenci vyslali na branku Fribourgu-Gottéron celkem čtyřiapadesát střel. „Když se góly nedají a soupeři se podaří skórovat, tak to není jednoduché, protivník je povzbuzený, to je ale normální,“ pokračoval ve svém hodnocení.

Nejen Zdeněk Venera byl rád, že mužstvo nepoložilo tříbrankové manko a dřelo do úmoru. Získalo velecenný bod… „Ohromně si cením, že naše mužstvo zápas za stavu 0:3 nezabalilo, bojovalo, výsledek mu nebyl lhostejný, nakonec z toho udělalo solidní utkání a získali jsme bod. Dát dva góly v power play se často nevidí! Ano, byly při přesilovce, i kdyby se nám nepovedlo vyrovnat, tak bych utkání nehodnotil pouze negativně,“ konstatoval pardubický kouč.

Pardubice nakonec nestačily na švýcarského protivníka, podlehly mu 3:4 po samostatných nájezdech, ve kterých se neprosadily. „Vyložených střelců, o kterých se dá říci, že mají takřka stoprocentní úspěšnost, je málo. Tam je to otázka, komu se to v daném utkání povede,“ řekl Zdeněk Venera.

Čtvrtá lajna odvedla velmi slušný výkon

Pardubický kouč podle svých slov hráčům věřil i za stavu 0:3. „Je vyzkoušené, že když dáte první gól, tak vás opravdu nastartuje. V hokeji se dá zápas otočit za dvě minuty, je škoda, že jsme ten první nedali o něco dříve, třeba by to dopadlo úplně jinak. Ale hraje se na góly, z naší strany to nebyl špatný výkon,“ poznamenal pardubický trenér.

Pardubičtí hokejisté nastoupili do utkání v sestavě, která odpovídala legislativním požadavkům Tipsport extraligy s ohledem na zařazení mladých hokejistů. „Z důvodu zranění bohužel nehrál Lukáš Radil, v průběhu zápasu odstoupil Petr Sýkora. Hledáme vhodné mladíky, kteří nám zaplní povinná místa. Čtvrtá lajna rozhodně nepůsobila špatně, ač nechodila na klíčové momenty utkání. Viděl od nich velmi slušný výkon,“ řekl Zdeněk Venera.

Fotografie z utkání

Ve čtvrté formaci se poprvé v dospělém hokeji představil šestnáctiletý starší dorostenec Michael Špaček. Ten absolvoval letní přípravu s juniorským týmem, v posledních dnech trénoval v „áčku“. V úterním utkání ukázal, že může být velkým příslibem.

Další zápas odehrají hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ve Švédsku, kam se přesouvají v pátek ráno. V tentýž den v sedm večer nastoupí proti Djurgårdenu, o jedenadvacet hodin později na ledě Brynäs. „Jedeme se třinácti útočníky a devíti obránci. Chceme ve Skandinávii samozřejmě uspět,“ doplnil Zdeněk Venera.