12.05.2013
Sanny Muharem, Jan Hrabal

Podali jsme nejlepší výkon, hodnotil Jan Procházka

STOCKHOLM — Nejen mezi hráči má pardubický hokej své zastoupení na letošním světovém šampionátu. Asistenty trenéra národního týmu Aloise Hadamczika jsou bývalí trenéři Pardubic Josef Paleček a Jan Procházka.

Druhý jmenovaný je synem asistenta trenéra mladšího dorostu Zdeňka Procházky, jehož rukama prošla řada vynikajících hokejistů Pardubic. Jan Procházka působil v roli videotrenéra v pardubickém klubu, stejnou funkci zastával i u českého národního týmu s tím, že letos je asistentem Aloise Hadamczika, který sleduje hru soupeře.

„Není to moc veselé. Po krizi, kterou jsme měli v předchozích zápasech, se nám podařilo poměrně dobře připravit na zápas a dát tým dohromady. Podle mě to byl náš nejlepší výkon tady,“ hodnotil Jan Procházka prohru 1:2 s Kanadou.

Petr Čáslava

Petr Čáslava: Porážka nás mrzí

Expardubický obránce Petr Čáslava odehrál náročný zápas, bez půlminuty strávil na ledě stockholmské haly Globen téměř celou třetinu.

„Po tak hloupém gólu porážka hodně mrzí. Chtěli jsme hrát jednoduše, rychleji jsme bruslili. Myslím, že všichni jsme hráli lépe oproti předchozím zápasům,“ hodnotil zkušený zadák české vystoupení proti Kanadě, které skončilo těsnou prohrou.

Hra českého výběru se však výrazně posunula nahoru oproti posledním zápasům na letošním mistrovství světa.

„Zlepšili jsme se ve všech směrech – organizací hry, nasazením, kompaktností jednotlivých pětek. Naopak jsme byli příliš vylučovaní a neproduktivní. Jeden vstřelený gól je ale málo,“ konstatoval.

Český celek v porovnání s předchozími duely změnil hru směrem dopředu – vše táhl rovnou zpříma na bránu.

„Ono to bylo záměrem od začátku, akorát se nám to nedařilo realizovat. Cílem bylo jít přímočaře do brány, snažit se to zlomit. Měli jsme nejhorší efektivitu střelby z šestnácti týmů. Teď jsme se posunuli asi na třetí místo odzadu,“ poznamenal.

Český celek v závěru žehral na časté fauly, které jej připravily o ohnivější nápor… „Měli jsme v utkání zbytečná vyloučení. Jednou za špatné střídání, jednou za vyhozený kotouč přes plexisklo. Každé oslabení stojí hodně sil. Rozhodování arbitrů bylo přísnější především ve třetí třetině,“ doplnil Jan Procházka.