13.12.2012
Jan Hrabal

Finové? Bruslí vždycky skvěle, má jasno Aleš Hemský

HELSINKY — První vystoupení na Channel One Cupu se české hokejové reprezentaci nepovedlo. Češi prohráli v Helsinkách týmu Suomi 2:3, poslední gól v čase 59:20 vstřelil pardubický útočník Aleš Hemský. Na vyrovnání už naše reprezentace síly nenašla.

„To jsme už neměli moc času. Je ale dobře, že jsme to nezabalili. Měli jsme se do branky tlačit dřív a nehrát první dvě třetiny po rozích,“ řekl Aleš Hemský novinářům po skončení utkání.

Finové předvedli vynikající výkon. Ve svém týmu sice neměli žádného borce z NHL, rychlou hrou ale dokázali naše reprezentanty porazit. „Papírově jsme možná měli na soupisce zvučnější jména, ale Finové vždy hrají rychlý hokej, dobře pracují, jsou agresivní a rychlí na puku. Je jedno, jaké tam mají hráče, všichni bruslí vždycky stejně rychle,“ konstatoval pardubický odchovanec.

ČSLH

Vytížení „Pardubáků“ v zápase s Finskem

  • David Krejčí: 21 minut a 27 vteřin
  • Jakub Nakládal: 18 minut a 35 vteřin
  • Aleš Hemský: 18 minut a 25 vteřin
  • Petr Koukal: 13 minut a 46 vteřin
  • Jakub Kindl: 13 minut a 2 vteřiny
  • Tomáš Rolinek: 10 minut a 18 vteřin

Začátek zápasu se přitom české hokejové reprezentaci povedl na podtrženou jedničku. Už po 26 sekundách se trefil obránce Kutlák. Finové však dokázali zápas otočit… „Dostali jsme zbytečný gól při naší přesilovce, to nás asi trochu položilo. Chvíli trvalo, než jsme se z toho dostávali, najednou to bylo 3:1 pro ně,“ řekl Aleš Hemský.

Ten si nemyslel, že rychle vstřelená branka český tým ukolébala. „Naopak by nás takový moment měl dostat do tempa. Pak nás ale zastavila čtveřice oslabení. Ne všichni se dostali do tempa, nebylo to jednoduché. Sice jsme všechna ubránili, ale příště proti Rusům nebo Švédům to nemusí vyjít,“ uvedl hokejista HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Češi po třech finských gólech v řadě prohrávali 1:3, zápas dotáhli i zásluhou trefy Aleše Hemského čtyřicet sekund před koncem do slušného dramatu. Bod ale nezískali. „Víc jsme se tlačili do branky, v tom to bylo. Předtím jsme to motali po rozích, pak už to bylo lepší. Nesmíme ale už nad dnešním zápasem přemýšlet, nesmí nás to zastavit. Jedeme dál, v sobotu nás čeká další utkání,“ burcoval.

„Turnaj pokračuje dál, nic nebalíme. Probereme si naše chyby na videu a co nejlépe se připravíme na další duel s Rusy,“ doplnil Aleš Hemský, který spolu s Davidem Krejčím a Jakubem Kindlem reprezentuje pardubický tým na Channel One Cupu.