24.08.2012
Jan Hrabal

Souboj mistrů? Oba celky budou hrát naplno, ví Pavel Hynek

PARDUBICE — Hokejovou lahůdku si dnes od 17.00 hodin mohou vychutnat fanoušci pardubického hokeje. Východočeši totiž vyzvou vítěze švédské Elitserien – Brynäs IF. Pardubice se tak mohou těšit na atraktivní domácí premiéru v letošním ročníku European Trophy!

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice mají za sebou dva zápasy v této prestižní soutěži. Nejprve sice prohráli v Tampere s Tapparou 1:4, pak ale dokázali zvítězit na ledě TPS Turku 4:2. Východočeši tak v pondělí přiletěli z Finska se třemi body.

„Zápas s Tampere byl podobný s tím vloni. Tehdy nám to moc nevyšlo, ale vyhráli jsme aspoň po nájezdech, tentokrát jsme padli. Nevyužívali jsme šance a inkasovali laciné branky. Celkově jsme mohli hrát rozhodně lépe. Utkání s Turku mělo rozhodně vyšší sportovní úroveň,“ ohlédl se za posledními dvěma zápasy trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Pavel Hynek.

„Když jsem viděl rozbruslení TPS Turku, tak to vlastně ani nebylo rozbruslení, ale spíš trénink. Strašně tam po ledě létali. Kluky jsme připravovali na to, že to bude o třídu výš. S výborným pohybem jsme se dokázali vyrovnat. Teď nekoukám jenom na výsledek, deset minut před koncem jsme tam prohrávali 1:2, ale na celou předvedenou hru. Dokázali jsme Turku dostávat pod tlak a přehrát ho, byli jsme lepším týmem,“ pokračoval pardubický trenér.

Ten je rád, že Pardubice ve Finsku dokázaly zvítězit. Po třech porážkách získaly tři body a ty se počítají! „Můžete říkat, že v přípravě nejsou výsledky důležité, ale jsou. Jsme rádi, že nám to po třech porážkách vyšlo. Budujete si respekt u soupeřů a stoupá herní pohoda. Výborný výkon podal brankář Salfický,“ poznamenal Pavel Hynek.

Silnější soupeři nás více motivují

Po finském dvojboji čeká na Východočechy náročný švédský blok. Klub z Gävle je třináctinásobným švédským mistrem. „Každý zápas je jiný a my se v každém zápase chceme hlavně zlepšovat. Před Brynäs jsme si pouštěli video s našimi chybami v rozehrávce. Aby byla směrem dopředu větší plynulost a beci se nezastavovali na kotoučích a puky chodily rychleji dopředu,“ konstatoval.

„Vždycky říkám, že nás silnější soupeři víc motivují. Má to paralelu s extraligou. Když někdo přijede ze spodku tabulky nebo s nějakým antihokejem, máme problémy. Ale Brynäs je mistr Švédska. Skupinu může vyhrát kdokoliv, vidím ve skupině tak pět favoritů. My i oni budeme chtít rozložit zátěž, ani jeden z nás nebude hrát na dvě lajny, ale oba celky budou chtít hrát naplno,“ prohlásil směrem k utkání s Brynäs.

Pardubičtí hokejisté by rádi předvedli zlepšený výkon. „Zatím máme ve své hře mraky rezerv. Každý zápas a trénink na nich musíme pracovat. Kdybych to měl teď jmenovat, dám vám strašně dlouhý seznam,“ pousmál se Pavel Hynek.

Důležitý bude náš výkon!

V této části přípravy na novou extraligovou sezonu se Východočeši zaměřují na hru v neplném počtu hráčů. Přesilovky jsou ostatně velmi důležité a kolikrát rozhodují výsledky těsných zápasů…

„Trénovali jsme hry pět na čtyři, pět na tři a čtyři na tři. Hodinu jsme dělali speciální trénink. Teď ještě budeme hrát přesilovku ve třech lajnách, ale chystáme i speciální týmy. Pavla Brendla zkusíme využít třeba ve dvou formacích,“ poodkryl plány pardubický kouč s tím, že proti švédskému mistrovi bude chytat Martin Růžička.

Pardubice mají v aktuální tabulce European Trophy na svém kontě tři body. „Já to nepočítám, takhle se na to můžeme dívat třeba dva zápasy před koncem. Teď se musíme hlavně dívat na věci, na nichž musíme pracovat. Zaměřujeme se v první řadě na sebe. Nemá cenu se chystat speciálně na Brynäs, na jejich nejlepší střelce. Důležitý bude náš výkon,“ jasně vyhlásil.

„Bude to podobný hokej, jaký hrály švédské týmy vloni. Ve Finsku se klade velký důraz na bruslení a forčeking, ve Švédsku spíš na systém a i ten princip bránění je trochu jiný. Švédové hrají v obranném pásmu docela dole a snaží se zdvojovat souboje. Ale třeba nás Brynäs překvapí. O Brynäs jsme se bavili i s Pavlem Brendlem, který tu působil. Byl tam hodně spokojený, ještě si asi promluvíme před zápasem,“ doplnil Pavel Hynek.