13.05.2012
Jan Hrabal

Byl to náš nejlepší zápas na turnaji, litoval Jakub Nakládal

STOCKHOLM — Nepříjemnou porážku 0:2 museli v sobotu skousnout čeští hokejisté na mistrovství světa. Češi sehráli s Ruskem herně povedenou partii, soupeře přestříleli, ale gólově se neprosadili. Prohráli 0:2. „Hráli jsme dobře, ale chyběla nám finální akce,“ komentoval porážku expardubický obránce Jakub Nakládal.

Jakub Nakládal na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body Tr. min. +/− Střely Prům. čas na ledě
6 0 2 2 0 −2 7 21:49

Právě on měl v prvním obranném páru s Miroslavem Blaťákem za úkol hlídat formaci Jevgenije Malkina. Jenže už po čtyřiadvaceti sekundách Češi po Pěrežoginově zásahu inkasovali… „Vždycky je špatně, když dostanete takhle brzy gól. Špatně jsme si přebrali hráče, spíše jsme se jen dívali, kde máme být,“ litoval Jakub Nakládal.

„Bylo to velmi nepříjemné. Od nás v první pětce se čekalo, že uděláme tlak zezačátku, ne že hned inkasujeme. Byla to nahodilá situace, ale to se nesmí stávat. V takovém zápase, kdy si říkáme, že na ně půjdeme, tak to srazí,“ pokračoval obránce Salavatu Julajev Ufa.

Jevgenij Malkin se sice bodově neprosadil, i tak ale dělal české defenzívě pořádnou neplechu. „Nedali jsme mu tolik prostoru, přestože nám dal branku a měl ještě pár šancí. Je to o tom hrát mu do těla. Ať je to Malkin nebo strýček Pompo, tak je to jedno. Musíme hrát tvrdě, aby věděli, že to bolí,“ pronesl tvořivý zadák.

„Jevgenij má všechno, co komplexní hokejista může mít. Je silný, vysoký a velmi šikovný. Výborně bruslí a na celém šampionátu dokazuje, že hraje ve velké pohodě. Není to pouze o Malkinovi, ale o celém týmu. Musíme hrát důrazně, agresivně a pochopitelně i čistě. Musíme mu hru znepříjemnit, pak se nedostane do tolika šancí,“ konstatoval Jakub Nakládal.

Duel s Ruskem? Náš nejlepší zápas na turnaji

Česká hokejová reprezentace měla proti ruskému výběru řadu střeleckých příležitostí. Třicetkrát vystřelila na branku Konstantina Barulina, ale neprosadila se. Nepomohly ani přesilové hry.

„Na celém turnaji nás provází, že se nám nedaří proměnit početní výhody. Je to o tom, že musíme hrát co nejjednodušeji. Když se dívám na ostatní týmy, že střílí od modré a doráží odražené puky, tak to je cesta pro nás. Musíme pálit, když to nejde, a dostávat soupeře pod tlak,“ zamyslel se bývalý obránce HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Výkon reprezentace České republiky byl proti Rusku slibný, na bodový zisk ale nestačil. „Myslím si, že to byl náš nejlepší zápas na turnaji. Celý zápas jsme hráli dobře, v určitých fázích jsme udávali tempo hry a Rusové chvílemi nevěděli, co s tím. Docela jsme je i mleli, ale chyběla nám finální akci. Neměli jsme potřebný tlak do brány,“ hodnotil nakonec nepovedené české vystoupení.

Česko má stále ve své moci postup do čtvrtfinále play off. V úterý je čeká poslední zápas v základní skupiny – od 16.15 hodin změří síly s Německem, které v neděli večer schytalo pořádný debakl od Norska.

Prolomit smůlu v přesilovkách!

„Je to jen o nás, abychom podali výborný výkon. Pokud zopakujeme ten s Ruskem a přidáme na bojovnosti a agresivitě, tak bych se nebál o výsledek. Pak by nám nemělo čtvrtfinále uniknout,“ poznamenal nejvytíženější bek české hokejové reprezentace na letošním světovém šampionátu.

Je velmi pravděpodobné, že Češi v něm narazí na Švédsko. „Mají tady výborný tým, přestože s Ruskem prohráli. S námi si tak trochu dělali, co chtěli. Nesmíme se bát osobních soubojů. V tomto musíme odvádět maximum,“ burcoval.

„Stále máme na čem pracovat, musíme se zlepšovat. Důležité jsou přesilovky, v nich se musíme zvednout. Týmy tady je proměňují, my se spíše trápíme. Až toto prolomíme, tak nám to obrovsky pomůže,“ doplnil Jakub Nakládal.