08.05.2012
(HoH)

Aleš Hemský prokázal své umění a Češi získali s Norskem dva body

STOCKHOLM/PARDUBICE — Tak to byla hokejová paráda! Pardubický odchovanec Aleš Hemský hned v první sérii samostatných nájezdů s Norskem nezaváhal a brilantním zakončením poslal Čechy do vedení. Nikdo jiný se gólově neprosadil, Česko tak porazilo Norsko 4:3 po penaltách.

Aleš Hemský na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min. Střely Čas na ledě
3 3 0 3 1 2 6 47:30

„Vždycky neskutečně moc přemýšlím, co udělám, dojedu k brankáři a je z toho něco jiného. Moc jsem to tedy nekoumal, spíše jsem se díval, kde je nějaké místo,“ řekl novinářům po skončení zápasu útočník Edmontonu Oilers.

Poprvé se gólově prosadil už v 17. minutě. S Petrem Nedvědem ujeli dva na jednoho, pardubický odchovanec dostal ideální pas a ten podél tyčky umístil za záda norského brankáře. „S Petrem se známe ještě z Edmontonu, hráli jsme spolu také tři zápasy v Brně. Celou sezonu dokazoval, že je nejlepší v extralize, vyhrál bodování. Jsem rád, že s takovým hokejistou mohu hrát,“ nechal se slyšet Aleš Hemský.

Osmadvacetiletý útočník souhlasil s tím, že český výběr nepředvedl optimální výkon. „My jsme ze začátku hráli docela dobře, pak jsme tam měli pár faulů a to nás myslím trošku přibrzdilo. Oni dali gól a dostali se na koně. Pak jsme to museli dohánět a byli trochu nervózní. Nakonec jsme to zvládli, dva body bereme,“ konstatoval ofenzivní šikula.

Takové zápasy nejsou jednoduché

Norové drželi s Čechy krok. V závěru za stavu 3:3 několikrát nebezpečně zahrozili. „To nebylo tak hrozné, vedli jsme totiž 3:2. Dostali jsme branku, pak tam byla trochu panika. Ale nakonec jsme to zvládli, i když takové zápasy nejsou vůbec jednoduché,“ řekl Aleš Hemský.

Česko má po třech zápasech v základní skupině mistrovství světa pět bodů. „Snad jsme na stoupající křivce. Všechny tři severské týmy jsou velmi houževnaté, výborně bruslí a hrají kvalitně do obrany. Takové zápasy jsou obtížné, ale my se musíme dívat dopředu. Věřím, že se zlepšíme a tato výhra nám něco dá,“ komentoval.

„Zápasy na velkém kluzišti jsou docela těžké, je docela náročné si na to navyknout. Musím říci, že najíždějí z rohu je lepší, v NHL si člověk vyjede a může hned zakončit a tlačit do brány. Tady musí bruslit ještě pět metrů, to je docela nezvyk. Pro všechny to je ale těžké, a tak se s tím musíme nějak poprat,“ doplnil Aleš Hemský.