16.12.2011
Jan Hrabal

Jde se na věc! Pardubice vyzvou v Red Bulls Salute domácí Salcburk

SALCBURK — Pátek 16. prosince 2011, půl devátá večerní. Klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice začne psát novou kapitolu své historie. Poprvé si zahraje turnaj Red Bulls Salute, v prvním klání vyzve pořádající oddíl EC Red Bull Salzburg.

Čtvrtf. Red Bulls Salute: HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Red Bull Salzburg
  • Pardubice vyhrály čtyři poslední zápasy v Tipsport extralize.
  • Podobnou bilancí v EBEL lize se může pochlubit i Salcburk. Ten porazil postupně Znojmo 5:2, Záhřeb 6:2, Štýrský Hradec 3:2 a v posledním utkání Jesenice 7:3, když první třetinu vyhrál 4:0.
  • Vedení soutěže povoilo pořádajícímu oddílu posílit se o pětici hráčů pro turnaj Red Bulls Salute. Důvodem je povolání pěti hráčů týmu do rakouské reprezentace na Österreich Cup.
Pátek 16. prosince 2011 od 20.30 hodin, Eisarena, Salcburk

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přijeli do Salcburku ve čtvrtek odpoledne, po tréninku absolvovali turnajový banket s večeří, aby o půl desáté večer přijeli na hotel a uvelebili se do peřin. Všichni totiž vědí, že je čeká náročný protivník, který udělá všechno pro to, aby na domácím turnaji uspěl.

Východočechy čeká zápas až ve 20.30 hodin, proto je denní program trochu pozměněný. „Snídani necháme individuálně, kluci se najedí, až se pořádně vyspí. V deset dopoledne máme krátkou týmovou poradu na hotelu a po ní odjedeme do Eisareny na trénink,“ přiblížil aktuální program týmu jeho šéf Pavel Hynek.

Pardubice mají k dispozici led od 12.00 hodin, poté se přímo na stadionu naobědvají a vrátí na hotel Austria Trend v západní části Salcburku. „O půl páté si dáme menší svačinu a pojedeme na zápas. Všichni se moc těšíme!“ jasně prohlásil pardubický kouč.

U některých fanoušků možná nezní jméno protivníka dostatečně význačně, všichni ale ví, že domácí Salcburk bude hodně náročným protivníkem. Tým Red Bullu je třeba na několikadenní bázi, domácí celek přikládá svému týmu obrovskou důležitost.

Pardubice si ale na soupeře věří! „Bylo by alibistické tvrdit, kdybych říkal, že domácí jsou jednoznačným favoritem tohoto utkání. Je to soupeř, kterého bychom měli zvládnout, je hratelný. Není to tak, že hrajeme s Ufou,“ prohlásil směrem k pardubickému protivníkovi trenér Hynek.

Salcburk je ale velmi silný a nutno podotknout zdravě sebevědomý klub. „Mají fantastické zázemí. Investují obrovské prostředky do mládeže, celkově by jejich rozpočet byl nejvyšší v celé české extralize,“ řekl trenér pardubických hokejistů.

„Stojí za nimi majitel Red Bullu, který investuje do sportu obrovské finanční prostředky. Tým mají postavený na zahraničních hráčích,“ pokračoval s tím, že většinu kádru Salcburku tvoří hráči ze zámoří.

Cesta na vídeňský vrchol vede přes skolení Salcburku. Stoprocentní musí být Pardubice zejména v disciplíně, ta spolurozhoduje o úspěchu… „Nesmíme dělat stupidní fauly hokejkou, které třeba prochází v naší nejvyšší soutěži. To by se nám mohlo ošklivě vymstít,“ jasně řekl Pavel Hynek.

„My nepotřebujeme mít osm vyloučených, to je důležitá věc. Musíme si dát pozor na mezinárodní pravidla, kde fauly hokejkou jsou posuzovány daleko přísněji. Nyní nás zkrátka čeká první zápas a myslíme jen na něj, abychom ho zvládli. Chceme Salcburk porazit!“ doplnil trenér hokejistů HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Aktuálně ze salcburské kabiny

Pořádající oddíl pojal přípravu na tento turnaj opravdu pečlivě. Salcburk napravit loňské umístění, kdy skončil poslední, a ukázat svou sílu.

„Abychom uspěli, tak musíme předvést naši nejlepší hru,“ jasně vyhlásil podle www.redbull.com kanadský kouč salcburského týmu Pierre Pagé, podle kterého bude důležitý nástup do zápasu: „Češi umí hrát výborný hokej, musíme ihned zachytit jejich tempo.“

„Máme v týmu nové hráče, je nutné, aby fungovala takzvaná ‚chemie‘ v týmu. Máme sen hrát nedělní finále ve Vídni a vše podřídíme tomu, aby se naplnil,“ doplnil kouč Pagé.

Sestavy z minulého utkání

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Růžička – Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Nahodil, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Elkins, Nosek, Šagát.
EC Red Bull Salzburg Tordjman – Trattnig, Welser, Lynch, Kavanagh, Heinrich, Davison – Regier, Abid, Bois – Kristler, Williams, Latusa – Raffl, Brucker, Aubin – Puschnik, Earl, Schiechl.

Predstavení soupeře

Oficiální název klubu: EC Red Bull Salzburg
Adresa: EC Red Bull Salzburg, Gaisbergstraße 4a, 5020 Salzburg

Internetové stránky: www.redbulls.com
E-mail: icehockeyrbs.office@redbulls.com
Telefon, fax: +43 662 629 656, +43 662 629 656 4380

Rok založení klubu: 1995
Klubové barvy: červená, bílá a modrá
Kapacita stadionu: 3500 míst
Mistr ligy: čtyřikrát (2006/2007, 2007/2008, 2009/2010 a 2010/2011)
V nejvyšší souteži: od roku 2004
Názvy klubu: 1995 – EC Kaindl Salzburg, 2000 – EC The Red Bulls Salzburg, 2005 – EC Red Bulls Salzburg, 2007 – EC Red Bull Salzburg

Prezident klubu: Rudolf Theierl
Generální manažer: Rene Dimter

Trenér: Pierre Pagé
Asistenti trenéra: Rejo Ruotsalainen, Andreas Deinhammer, Peter Strompf, Petr Hubal a Dr. Markus Klein