28.08.2011
Jan Hrabal

Zápas nadchl, trenéři si notovali

PARDUBICE — Tak to byla famózní podívaná! Duel HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – IFK Helsinky v rámci European Trophy musel potěšit každého, kdo ho viděl. Východočeši urvali třaskavý duel 2:1. Zápas snesl nejpřísnější parametry nejnáročnějšího hokejového fanouška.

Pardubická ČEZ Arena přivítala nejvyšší návštěvu v European Trophy, více než čtyři tisíce diváků byly zvědavy na hokejovou podívanou, kterou jim připraví český mistr z předminulé sezony a ten současný finský. Úžasná show roztleskala každého.

Zatímco sobotní zápas s Kometou Brno se dal označit jako průměrný, tak následný duel s IFK Helsinky byl oslavou hokeje. „A to je právě ten rozdíl, než když hrajete přípravu s českým týmem. S Kometou Brno jsme nedokázali udávat tempo hry a inkasovali jsme laciné branky. Ten zápas zkrátka nebyl dobrý,“ ohlédl se za sobotním duelem pardubický kouč Pavel Hynek.

„Kvalita zápasu s IFK Helsinky se odvíjela od skvělého bruslení finského týmu, hrál agresivně po celé ploše a donutil nás dávat si puky rychle od hole. S tím jsme se srovnali a přijali tento způsob boje,“ pokračoval pardubický trenér.

Pardubická ČEZ Arena zkrátka během víkendu viděla dva naprosto odlišné zápasy. „Je to den a noc oproti Kometě. Tento zápas měl všechno, nechci ho glorifikovat, ale z pohledu fanouška i kvality hry to byla vynikající podívaná ve vysokém tempu,“ hodnotil Pavel Hynek.

Český i finský tým hrál ve vysokém tempu. Akce střídaly akce, každé střídání přineslo spoustu zajímavých situací včetně osobních soubojů. „Nepamatuji v přípravných zápasech se zahraničními týmy takové tempo, proti IFK Helsinky to fakt lítalo,“ pousmál se kouč Východočechů.

„Jsem rád, že jsme kondičně obstáli, sehráli jsme dva těžké zápasy ve dvou dnech. Mám dobrý pocit z toho, že mužstvo chce vyhrávat,“ konstatoval spokojeně po výhrách 5:4 nad Kometou Brno a 2:1 nad IFK Helsinky.

Domácí dvojzápas byl premiérou pro dvě nové tváře Pardubic ze zámoří. Casey Borer a Jonathan Sim obstáli. „Co jsme měli možnost je vidět, tak to budou posily pro tým. Ze všeho nejdůležitější bude, aby zapadli dobře do týmu,“ uvedl Pavel Hynek.

„Jon má za sebou pět set zápasů v NHL a takový borec tu nehrál. V jeho hře je vidět zkušenost, předvídavost a šikovnost. Má rychlé ruce nejen v zakončení. Úplně nejdůležitější, aby všichni zapadli, aby se tu všichni cítili dobře včetně svých blízkých a hlavu měli čistou jen pro hokej. Pak dají Pardubicím svoje srdce a padnou za ně. Nepřijdou si to pak sem jen odehrát. Moje první dojmy jsou takové, že zapadají do týmu výborně,“ doplnil trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Petri Matikainen vysekl Pardubicím komplimenty

Finský mistr předvedl v Pardubicích, bojoval, seč mohl, ale na Východočechy to nestačilo. Přes porážku nebyl kouč Petri Matikainen zakaboněný. Naopak! Pardubice pochválil a ocenil hru domácího týmu.

„Na prvním místě chci pogratulovat Pardubicím, hrály skvěle dnes večer hlavně v prvních dvou třetinách. Těžko jsme se v prvních čtyřiceti minutách dostávali do hry, až ve třetí periodě se nám to povedlo. Nevyužívali jsme ale šance, proto jsme prohráli. Pardubice byly ale lepším mužstvem, vyhrávaly osobní souboje, byly lepší na puku. Jsem ale šťastný za naši třetí třetinu, to jsme hráli opravdu dobře,“ hodnotil zápas v pardubické ČEZ Areně.

Tým IFK Helsinky sehrál v České republice v tomto týdnu tři zápasy, po soubojích s pražskými S nadchl Pardubice. „Sparta a Slavia si byly podobné týmy. Pardubice byly nejlepší z těch, se kterými jsme se během zápasů v České republice střetli. Toto mužstvo hrálo skvěle na puku a je velmi silné v osobních soubojích,“ pochvalně se vyjádřil o východočeském mančaftu.

„Slavia a Sparta byly možná agresivnější v napadání, ale Pardubice šly za každou šancí, kterou měly. To bylo patrné. Podle mě byly Pardubice největším protivníkem našich zápasů,“ dodal Petri Matikainen.