19.05.2011
Petr Schultz, Jan Hrabal

V European Trophy bude startovat čtyřiadvacet evropských top mužstev

PRAHA — Hokejové Pardubice se mohou těšit na letní pohárovou soutěž. Před startem extraligy změří síly v prestižním klání – v soutěži European Trophy. Kromě Pardubic se zúčastní tohoto klání z českých klubů Sparta, Slavia, Liberec, Brno, České Budějovice a Plzeň.

Severní divize Jižní divize
Djurgården IF (SWE) HV 71 (SWE)
Luleå IF (SWE) Linköping HC (SWE)
HC Sparta Praha (CZE) HC Kometa Brno (CZE)
HC Slavia Praha (CZE) HC Eaton Pardubice (CZE)
HIFK (FIN) Adler Mannheim (GER)
Jokerit (FIN) Bílí Tygři Liberec (CZE)
Západní divize Východní divize
Färjestads BK (SWE) Kärpät (FIN)
Frölunda Indians (SWE) Kalpa (FIN)
Eisbären Berlin (GER) HC Mountfield (CZE)
EC Red Bull Salzburg (AUT) HC Plzeň 1929 (CZE)
TPS (FIN) EV Vienna Capitals (AUT)
Tappara (FIN) Slovan Bratislava (SVK)

„Máme tu čtyřiadvacet top týmů ze šesti států Evropy, kteří budou hrát největší turnaj tohoto typu,“ řekl ředitel soutěže Švéd Bo Lennartsson.

„V Evropě byla dlouhodobá touha po kvalitním mezinárodním klubovém hokeji, což pro nás bylo při vzniku soutěže důležité. Chtěli jsme vytvořit v Evropě kvalitní soutěž,“ vysvětlil záměr, proč se rozhodl pro vznik turnaje v rámci starého kontinentu.

V loňské podobě soutěže startovalo celkem osmnáct týmů ze sedmi zemí Evropy (český hokej reprezentovala pražská Sparta) a „ušatý“ pohár zvedli nad hlavu hráči týmu Eisbären Berlin, kteří ve finále porazili švédský HV71 5:3.

Letos poprvé okusí European Trophy také zástupce Slovenska. „Jsme velice rádi, že jsme pro náš projekt získali Slovan Bratislava, z Rakouska Vídeň Capitals, z Finska Kalpu a ze Švédska tým Luleå,“ vyjmenoval na tiskové konferenci Švéd jednotlivé nově příchozí týmy.

Švýcaři se připojí za rok

Největší příděl týmů ale přišel z České republiky. „Loni byla jediným zástupcem české ligy Sparta Praha, takže jsem velice rád, že mohu uvítat Pardubice, Liberec, České Budějovice, Plzeň, Brno a Slavii,“ přivítal českou šestici nejdůležitější muž soutěže.

Mezi čtyřiadvacítkou účastníků ale chybí zástupci švýcarské National League. „My jsme švýcarské kluby oslovili, ale opozdili jsme se s plánováním, a tak nám řekli, že si pro letošní rok dají pauzu, ale měli by se představit v dalším ročníku,“ vysvětloval Bo Lennartsson.

„Týmy jsme rozdělili do čtyř divizí, ze kterých pak budou postupovat dva nejlepší týmy na finálový turnaj Red Bull Salutte 2011,“ vyzradil Lennartsson vyvrcholení soutěže v Rakousku.

„Na závěrečném turnaji budou týmy rozděleny do dvou skupin a sehrají tři utkání. Jednu skupinu bude hostit Salcburk, druhou pak Vídeň. Finálový zápas je na programu 18. prosince ve Vídni,“ pokračoval.

Závěrečný turnaj proběhne v předvánočním čase. „Pro týmy to bylo hodně náročné v pěti dnech zařídit vše potřebné, aby mohly přijet do Salcburku. Tím, že je finálový turnaj v prosinci, je mnohem jednodušší to naplánovat. Je to takřka perfektní čas,“ řekl Bo Lennartsson.

V základní části čeká na Pardubice osm zápasů

Systém této letní soutěže je pro fanoušky velmi atraktivní. S každým týmem Eaton změří síly buď doma, nebo venku. Během srpna a začátkem září čeká na Východočechy osmička náročných zápasů, které prověří pardubickou připravenost do nové sezony.

„Doma budeme hrát se švédskými kluby Linköping a HV71. Dále nás pak čeká finský mistr IFK Helsinky a Kometa Brno,“ uvedl generální manažer HC Eaton Pardubice Zbyněk Kusý. Venku pak Pardubice odehrají zápasy s Mannheimem, Tapparou Tampere, Plzní a Libercem.

Jižní divize, kde jsou nasazeny Pardubice, mají šest týmů, to dává dohromady pět zápasů. V rámci skupiny bude hrát každý s každým jeden zápas a každý tým sehraje tři zápasy se soupeři z jiných divizí.

Do finálové části postoupí vítězové skupin a tři týmy z druhých míst (mezi týmy umístěnými na druhém místě rozhodne počet získaných bodů). Poslední osmé postupové místo má bez ohledu na výsledky tým Red Bull Salzburg.

Fotogalerie