01.05.2011
Jan Hrabal

Pardubický tým prochází obměnou

PARDUBICE — Posledním dubnovým dnem vypršely hráčské smlouvy pěti hokejistům, kteří v sezoně 2010/2011 oblékali dres HC Eaton Pardubice. Východočeského zástupce v Tipsport extralize čeká obměna kádru. „Finance jsou určující pro skladbu kádru, i my musíme šetřit a jsme na to připraveni,“ prohlásil generální manažer klubu Zbyněk Kusý.

V Pardubicích končí brankář Adam Svoboda, ten míří do Plzně. „Už dříve jsme zveřejnili informaci, že do mužstva přijde brankář Vladislav Koutský, který potvrdil kvality v první hokejové lize ve Vrchlabí. V další sezoně by měl krýt záda Martinu Růžičkovi,“ řekl Zbyněk Kusý.

Obrana Eatonu by měla přijít o tři své členy z nedávno odehrané sezony. Smlouvy skončili Františku Kaberlemu (Plzeň), Jeffu Jillsonovi a Branislavu Mezeiovi. První akvizicí je Václav Benák, který v minulých sezonách působil v Plzni.

Pardubice chtějí doplnit kádr o další dva obránce. „Trh s hráči je však složitý. Co se týče českých hráčů, tak jeden z nich dal přednost jinému klubu díky regionální vzdálenosti a rodině. Ostatní, o které máme zájem, čekají do poslední chvíle na Rusko,“ poznamenal Zbyněk Kusý.

S týmem budou trénovat nadějní junioři

„Situace se vyvíjí, my nebudeme nikam spěchat. Hráče můžeme získat i ze zahraničí. S mužstvem se přes léto budou připravovat i talentovaní junioři. Někteří z nich dospěli věkově do fáze, že by si měli vyzkoušet extraligový hokej za muže. Na základě své výkonnosti dostanou šance v přípravě,“ pokračoval generální manažer HC Eaton Pardubice.

Kromě stabilních obránců a nově příchozího Václava Benáka by se s mužstvem měli připravovat Petr Mocek a junioři Ladislav Havlík, Robert Krejnus, Patrik Lenoch a Jan Zdráhal.

V útoku vypršely kontrakty Martinu Bartekovi a Rastislavu Špirkovi. Nikde však není psané, že oba automaticky odcházejí z Pardubic… „U útočníků jednáme s několika hráči, ale zatím nemůžu nic potvrdit, protože není nic stvrzeno podpisem na smlouvě. Taková je situace,“ ozřejmil Zbyněk Kusý.

Otázku trenérů klub intenzivně řeší

I útok občerství mladé síly juniorského věku: Tomáš Nosek a Jiří Půhoný. „Pracujeme na posílení kádru, netvrdím, že se nedohodneme s Rasťou Špirkem, vše je otázkou jednání a podmínek. Ty jsou stěžejní záležitostí. Finance jsou určující pro skladbu kádru, i my musíme šetřit a jsme na to připraveni,“ poznamenal generální manažer pardubického hokejového klubu.

Otazníkem rovněž zůstává, kdo z pozice trenéra vůbec povede A tým HC Eaton Pardubice. „Doufáme, že do začátku vyřešíme otázku trenérů. Vedeme v této oblasti intenzivní jednání,“ konstatoval Zbyněk Kusý.

„Nemůžu v tuto chvíli říci, kdo povede náš A tým, zda to bude trenérská dvojice nebo trojice. Pro první dny přípravy máme připravenu určitou variantu, která by tuto situaci naprosto v klidu vyřešila stejně jako v minulé sezoně,“ připomněl fakt, že vloni se Josef Jandač připojil k týmu až po suché letní přípravě.

Ta začne letos 9. května 2011. „V prvním týdnu přípravy počítáme s testy fyzické připravenosti a jinými věcmi. Nedá se počítat, že bychom měli úplně tvrdě nastavený režim přípravy. Někteří kluci je po operaci, další hráči jsou s národním týmem. Dost kluků funguje jiným systémem, chceme, aby hráči šli do přípravy odpočinutí a naprosto zdraví a aby měli motivaci se připravit na další sezonu,“ doplnil generální manažer HC Eaton Pardubice.