15.02.2011
Jan Hrabal

„Růža“? Máme spolu výjimečný vztah, říká Adam Svoboda

PARDUBICE — S velmi vyrovnanou brankářskou dvojicí bojují v této sezoně hokejisté HC Eaton Pardubice. Mladík Martin Růžička i zkušenější Adam Svoboda mají velmi solidní statistická čísla, o která se mohou Pardubice opřít.

„S ‚Růžou‘ máme svůj svět. Pytlíkujeme si to spolu,“ usmívá se třiatřicetiletý brankář HC Eaton Pardubice.

Martin Růžička a Adam Svoboda. Jsou to sice rivalové, ale zároveň velcí kamarádi. Všechno vzniklo ještě v dobách, kdy oba ani nemohli tušit, že se spolu potkají v A týmu HC Eaton Pardubice.

„Začalo to tak, že se znám s jeho tatínkem. Martin tehdy chytal za sedmou nebo osmou třídu a musím říci, že máme spolu výjimečný vztah,“ vypráví Adam Svoboda.

Oba parťáci si snaží vyjít si maximálně vstříc. „Jsme sice jakoby rivalové, ale to jsem fakt nikde nezažil. Pomáháme si, jak to jde. Fakt paráda,“ pokračuje starší z dvojice pardubických gólmanů.

V minulosti podle svých slov zažil podobného parťáka v podobě osobě Dušana Salfického „To jsem byl mladý a Dušan byl mazák. S Martinem to je na jiné vlně a jsem rád, že nám to takhle klape,“ usmívá se.

Jejich spolupráce je příkladná. Jeden příklad za všechny: pokud se jeden dozví, že druhý den jde chytat, automaticky se mu ten druhý přizpůsobí na trénincích tak, aby se mohl co nejlépe připravit na zápas.

 „Když jde Martin další den do brány, tak se střídá s třetím brankářem a já jedu celý trénink. Martin tak má lehčí nohy do dalšího dne a má tak všechny předpoklady podat dobrý výkon. Takhle to funguje samozřejmě i obráceně,“ přibližuje Adam Svoboda.

Jejich kamarádství je skutečně upřímné. „Sice jsme rivalové, ale náš vztah je vskutku výjimečný. Jsme kamarádi i mimo stadion, takže se samozřejmě vídáme velmi často,“ tvrdí Adam Svoboda.

Ve středu bereme jen tři body, hlásí Adam Svoboda

Ten věří, že hokejisté HC Eaton Pardubice zvládnou následující trojici extraligových zápasů tak, aby se udrželi v elitní šestce. „Bude to ale nesmírně těžké. Mohlo by nám stačit šest bodů podle zaváhání soupeřů, ale my myslíme výše. Musíme se soustředit a dívat se sami na sebe a věřit, že to zvládneme,“ prohlašuje.

První zápas čeká Eaton ve středu proti Kladnu. Povinnost velí vyhrát. „Víte, jak to s povinnými body je. Kladno rozhodně nepřijede hrát otevřený hokej, budeme se celý zápas tlačit do plných,“ odhaduje.

Rozhodnout tak může i zdánlivá maličkost… „Klidně jedna proměněná přesilovka nebo rychle sehrané přečíslení. Chceme tři body a věříme, že je uděláme. Nic jiného nás nezajímá,“ jasně vzkazuje Adam Svoboda.

„Kladno bude určitě hrát zezadu a spoléhat na rychlé brejky. Přesilovky mají nebezpečné, ať mají procento jakékoliv. Ty si také musíme pohlídat. Stejně jako zbytečné fauly hokejkami. Musíme jich dělat co nejméně a dostat je pod tlak. Musíme se tlačit do brány a snažit se rozhodnout zápas co nejdříve,“ doplňuje brankář HC Eaton Pardubice.