20.08.2010
Jan Hrabal

Vysoký počet vyloučení bere síly i čas

BASILEJ — Třetí zápas ve čtyřech sehráli hokejisté HC Eaton Pardubice. Ve čtvrtečním duelu nestačili na tým Servette Ženeva a podruhé porážce na turnaji Basel Summer Ice Hockey 2010 byli odsouzeni k boji o konečné páté místo.

Zatímco vloni v údolí Vallée de Joux se Východočechům povedlo Ženevu porazit 3:1, letos byla nad jejich síly. Přitom vstup do zápasu se hokejistům Eatonu povedl, po gólu Václava Kočího se Východočeši dostali do vedení.

„První třetina byla z naší strany docela dobrá. Podařil se nám záměr, se kterým jsme do zápasu šli. Naopak druhá dvacetiminutovka byla přesným opakem. Tam jsme dostali v první minutě dva góly a celou druhou třetinu jsme hráli ve čtyřech, protože jsme byli šestkrát vyloučeni, navíc jsme dostali desítku. To jsme si hodně nacvičili oslabení. V tu chvíli jsme byli mimo jakoukoliv útočnou hru,“ komentoval duel se švýcarským vicemistrem trenér Josef Jandač.

Východočechům se druhá třetina vůbec nepovedla. Během pěti minut třikrát inkasovali, navíc byli šestkrát vyloučeni na dvě minuty. Jeff Jillson dostal navíc desítku. „U prvních dvou inkasovaných branek jsme nepokryli hráče v předbrankovém prostoru. První gól – tam puk nešťastně zasáhl rozhodčího, náš hráč jel za bránu, ale tam se to odrazilo čistě před kasu. Druhý – nepokrytý hráč před bránou, kde jsme nedokázali zareagovat na rovnovážnou situaci tři na tři před bránou,“ prohlásil pardubický trenér.

„Nechci se dostat do situace, že budu komentovat jednotlivé výroky rozhodčích. My zkrátka nemůžeme mít devět deset vyloučení v každém utkání. Jednak to stojí moc sil, navíc se nám to stalo ve druhém zápase po sobě. To se pak hraje špatně. Sice jsme v oslabení dostali jen jeden gól, ale při tak velkém počtu vyloučení vypadneme ze hry, síly pak ubývají a krátí se čas, kdy můžeme dát gól a místo toho jen bráníme,“ pokračoval kouč Pardubic.

Švýcarští rozhodčí byli na Pardubice opravdu přísní. Dávali si pozor na náznak faulu ze strany hráčů Eatonu, naopak třeba jasné nedovolené bránění na Roberta Kousala v 10. minutě nechali bez povšimnutí, přestože pardubický mladík, jenž neměl puk v držení, upadl na led a na něm zůstala i krvavá stopa.

„Hráč nebyl na puku, v tu chvíli to je pak nedovolené bránění. Naopak v jiných situacích, kdy v soubojích natěsno a hráč byl na puku, jsme chodili ven,“ uvedl Josef Jandač. „Je to ale nedisciplinovanost hráčů a neschopnost v osobních soubojích, jednotlivé výroky fakt posuzovat nebudu,“ řekl.

Aspoň malou radost mu udělala produktivita Pardubic při přesilovkách. Český mistr dokázal proměnit tři ze čtyř nabídnutých početních výhod. „A to je vůbec nenacvičujeme,“ trpce se pousmál se Josef Jandač. „Kluci si přihráli a celkově si vyhověli. Někdy je lepší přesilovky moc nenacvičovat, to jsme zatím nedělali, protože nás to teprve čeká.“

Pardubičtí hokejisté mají dnes den zápasového volna. Další mač je čeká v sobotu od 12.30 hodin proti nejhoršímu z druhé skupiny. Je pravděpodobné, že o celkové páté místo změří Eaton síly s domácí Basilejí.