29.08.2006
Petr Novák, Jan Hrabal

Nezahráli jsme optimálně, přiznal trenér Říha

S bilancí dvě vítězství a jedna porážka opustil HC Moeller Pardubice 59. ročník Tatranského poháru. Na popradském turnaji nejprve Východočeši prohráli se Slovanem Bratislava po trestných stříleních, pak porazili slovenskou reprezentaci do dvaceti let a EHC Wolfsburg. Přes kladný výsledek hodnotí pardubický kouč popradské vystoupení opatrně. „Asi na nás trochu dopadla krize z přátelských zápasů. Nezahráli jsme optimálně,“ připustil pardubický kouč Miloš Říha.

Systém turnaje v Popradu je pro všechny stejný, ale poněkud krutý. Stačí prohrát úvodní zápas a skončíte nejlépe pátí. V pardubickém případě o tom navíc rozhodla trestná střílení. „Pak jsme spadli do spodního pavouka. Mrzí mě tato porážka z toho důvodu, že jsme pak nehráli s Popradem, Vítkovicemi nebo Košicemi, u kterých je kvalita vyšší,“ uvedl pardubický trenér.

„Se slovenskou dvacítkou jsme byli lepší a vyhráli jsme zaslouženě. Jejich dvacítka je vhodně poskládána, kluci mají parametry, dobře bruslí, hrají dobře do těla. Jen jim asi trochu chyběly síly. Tady jsme splnili roli favorita, byli jsme jasně lepší. Německý Wolfsburg ve třetím zápase výborně bruslil, ze začátku také hrál fyzicky náročný hokej. Tady nám nevyšla první třetina, ale od poloviny utkání jsme jasně převzali otěže a dovedli utkání do vítězného konce. Tento zvrat byl pozitivní,“ pokračoval Miloš Říha v hodnocení slovenského výjezdu.

Kromě hledání optimální sestavy vyzkoušela trenérská dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík i dva juniory. V utkání proti Wolfsburgu oblékl dres HC Moeller Otakar Janecký mladší a Miroslav Škumát. „Nedostali moc příležitostí, vlastně až v samém závěru turnaje. Odehráli čtyřicet minut, ale je vidět, že mužský a juniorský je něco jiného. Kluci byli v každém případě snaživí, ale vážněji hodnotit jejich výkony za čtyřicet minut nejde,“ přiznal trenér Říha.

Dnes nastoupí HC Moeller Pardubice od 17.00 hodin v budějovické aréně k dalšímu přípravnému utkání proti domácímu Mountfieldu. Miloš Říha pravděpodobně poveze na jih Čech velmi poskládaný tým. Pardubičtí také uvažovali o zrušení tohoto zápasu. „S Budějovicemi jsme už zrušili nejeden zápas. Možná tam pojedeme ve dvou pětkách a v dalších dvou nastoupí junioři,“ plánoval.

Důvodem je totiž velký počet hráčů, kteří odjeli reprezentovat své rodné vlasti. Navíc obránce Martin Čech je zraněný. „Trošku si podvrtl koleno. To je ale, jak ukázala vyšetření, v pořádku. Spíše ho pobolívá nějaký přitahovač pod ním. Věřím, že bude do začátku sezony v pořádku,“ dodal Miloš Říha.

Na hokejisty HC Moeller čeká v tomto týdnu velmi náročný turnaj. Po přípravném utkání v Českých Budějovicích odlétají na turnaj do finské Raumy, který se uskuteční ve druhé polovině tohoto týdne.