22.08.2006
Jan Hrabal

HC Moeller odjíždí na Tatranský pohár

Ve druhé polovině tohoto týdne se HC Moeller Pardubice zúčastní zajímavé mezinárodní konfrontace. V další etapě přípravy na novou sezonu odjede do slovenského Popradu, kde se zúčastní 59. ročníku Tatranského poháru. Pardubičtí odjíždí do Popradu s cílem uspět. Trenér Miloš Říha chce pod Tatrami prozkoušet další herní varianty. „Chceme hrát v Popradu svou hru. Na tomto turnaji chceme, aby se mužstvo posunulo dál v plnění taktiky, v dodržování herního systému,“ plánuje trenér HC Moeller Pardubice.

Miloš ŘíhaPoslední roky jezdili Pardubičtí do švýcarského Vallée de Joux. Nyní se ale vedení klubu rozhodlo ke změně. „Na Tatranský pohár jedeme, protože jsme trochu zaspali přátelské zápasy, a tak jsme hledali vhodný turnaj. Jelikož jsem tam už byl, tak moc dobře vím, že je to dobře organizovaný turnaj s kvalitním obsazením,“ vysvětluje popradskou volbu pardubický kouč.

Tatranský pohár platí za prestižní akci. Letos slaví tradiční klání už 59. narozeniny. Starší je pouze Spenglerův pohár ve Švýcarsku. Trenér Miloš Říha však zdůrazňuje fakt, že se jedná o další stupeň v přípravě na novou sezonu. „Nechci to brát nějak prestižně. Na druhou stranu, když jedeme někam hrát, tak by mužstvo mělo být stoprocentně připravené,“ říká Miloš Říha.

Do Popradu se pardubický tým přesune ve středu. Nepoletí letadlem, nebude se drncat autobusem. Hráči pojedou pod Tatry vlakem! Do Popradu by EuroCity „Košičan“, kterým HC Moeller pojede, měl dorazit do Popradu krátce po třetí hodině. „Autobusem bychom jeli celý den, ten navíc není tak pohodlný jako vlak, kde je dnes příjemné prostředí. Máme tam snídani i oběd a přijedeme tam čerství. Je to odpočinkové, kluci se mohou projít na občerstvení, protáhnout se,“ zdůvodňuje volbu pardubický kouč. Podle něj bude mít „A“ mužstvo vyhrazený celý vagon.

Ve středu večer si hráči zatrénují v AquaCity Hockey Aréně, jak se popradský zimní stadion s kapacitou 5 500 míst nazývá. Ve čtvrtek v 16.00 hodin čeká na HC Moeller první zápas – se Slovanem Bratislava, se kterým se Pardubičtí naposledy střetli na Super Six. V Petrohradě přehráli Východočeši herně i výsledkově 2:0. Pikantní bude tento souboj i pro trenéra Miloše Říhu, který ve „slovenské Spartě“ dvakrát působil.

Zimní stadion v Popradu

Podle toho, zda tento první zápas HC Moeller vyhraje nebo prohraje, tak se rozhodne o dalším soupeři. V každém případě Pardubičtí nastoupí v pátek proti jednomu z dvojice HK AquaCity ŠKP Poprad – Slovensko „20“. V sobotu čeká na pardubické hokejisty třetí zápas podle dalšího vývoje turnaje.

Trenér Říha chce v Popradu vylepšit zejména kvalitu pardubické hry. „Budeme se soustředit na sebe. Pokud si řekneme, že budeme hrát dopředu, tak budu chtít, abychom hráli kvalitně do ofenzívy. Pokud určíme, že si na soupeře počkáme, tak budeme hrát obrannou taktiku. Záleží nám tedy, jak budeme hrát my, nezajímá nás, s kým budeme hrát. Chceme plnit to, co si určíme před zápasem, aby mužstvo šlo v taktických, obranných a útočných záležitostech dopředu.“

Zpět do Pardubic se hráči vydají v sobotu v noci. V neděli ráno přijedou nočním rychlíkem do Pardubic. Tak, aby se vybraní hokejisté mohli bez problémů zúčastnit Hvězdné exhibice Otakara Janeckého.

„Takhle to bylo naplánováno dříve. Pojedeme lůžkovým vagonem, takže se kluci přes noc vyspí a ráno budeme doma. Kdybychom spali v Popradu a pak jeli celý den, tak ztratíme mnoho času. Na začátku září nás čeká turnaj ve Finsku, po třech náročných dnech si budeme muset odpočinout,“ zdůrazňuje Miloš Říha, který plánuje, že pod Tatry přiveze dvacet čtyři hráčů. Doma zůstane pouze Jiří Cetkovský, který si v posledním přípravném utkání ve Znojmě zlomil nohu.

Program 59. ročníku Tatranského poháru v Popradu:

AquaCity Hockey Arena v Popradu                                                   
Čtvrtek 24. srpna, 16.00 hodin: Slovan Bratislava – Pardubice (Skupina A, zápas A)
Čtvrtek 24. srpna, 19.00 hodin: Poprad – Slovensko „20“ (Skupina A, zápas B)
Pátek 25. srpna, 16.00 hodin:   poražený A – poražený B (Skupina A, zápas E)
Pátek 25. srpna, 19.00 hodin:   vítěz A – vítěz B (Skupina A, zápas F)
Sobota 26. srpna, 14.00 hodin:  vítěz E – vítěz G (o 5. místo)
Sobota 26. srpna, 17.00 hodin:  vítěz F – vítěz H (finále)

Zimní stadion v Kežmarku                                                      
Čtvrtek 24. srpna, 16.00 hodin: Košice – Švajčiarsko "20" (Skupina B, zápas C)
Čtvrtek 24. srpna, 19.00 hodin: Vítkovice – Wolfsburg (Skupina B, zápas D)
Pátek 25. srpna, 16.00 hodin:   poražený C – poražený D (Skupina B, zápas G)
Pátek 25. srpna, 19.00 hodin:   vítěz C – vítěz D (Skupina B, zápas H)
Sobota 26. srpna, 14.00 hodin:  poražený E – poražený G (o 7. místo)
Sobota 26. srpna, 17.00 hodin:  poražený F – poražený H (o 3. místo)
FOTO: www.hkpoprad.sk