10.09.2009
Vedení HC Eaton Pardubice a. s.

Tisková zpráva klubu

PARDUBICE — V minulém týdnu po skoro roce vyšetřování, Policie České republiky odložila vyšetřování prodeje majoritního podílu Statutárního města Pardubice v hokejovém klubu HC MOELLER PARDUBICE a. s. panu Šmidberskému a akce pro partnery klubu konané na Floridě. Vyšetřování vedl celostátní útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Vyšetřování bylo iniciováno pardubickou ČSSD, konkrétně pány Tauberem, Tichým a Malým, kteří oznámili na tiskové konferenci podání trestního oznámení.

Policejní orgán věc odložil proto, že neshledal, že by byly naplněny znaky skutkové podstaty žádného trestného činu. „Vyšetřování také neprokázalo, že by transakce porušila zákon,“ zveřejnila pro ČTK okresní státní zástupkyně paní Lenka Strnadová.

Hokejový klub vítá uzavření vyšetřování, jakož i potvrzení toho, že celá transakce byla provedena naprosto v souladu se zákonem, což bylo od prvopočátku zcela zjevné. Na vyvolání a průběhu celého případu je však hned několik zarážejících skutečností, na které považuje klub za nezbytné upozornit.

Od prodeje klubu majoritnímu vlastníkovi panu Šmidberskému je klub i pan Šmidberský neustále terčem napadání některých osob, které působí ve veřejné správě, ať už v zastupitelstvu města, kraje nebo v parlamentu. Mimo jiné je velmi zarážející například v tisku prezentovaná (dne 4. září 2009) reakce místopředsedy pardubického městského výboru ČSSD pana Libora Malého, jednoho z iniciátorů celé uměle vytvořené kauzy, na ukončení vyšetřování a odložení kauzy. Nejenže se pan Malý, v rozporu s principy elementární slušnosti zjevně nehodlá omluvit za křivá obvinění vznesená proti klubu a panu Šmidberskému, ale nadále bez jakýchkoli důkazů klub a pana Šmidebrského napadá. Přestože výsledky vyšetřování hovoří zcela jasně o prokázání souladu transakce s právními předpisy, dle pana Malého by měl pan Roman Šmidberský vrátit městu 10 milionů Kč, s tím, že pan Malý „vyzve hlavního akcionáře k osobní schůzce, aby se ho otázal, zda má podnikatel jeho formátu zapotřebí v podstatě obrat pardubické důchodce a děti o deset milionů“. Pan Malý si zjevně neuvědomuje, že dlouhodobě svými prokazatelně nepodloženými účelovými a populistickými výroky na adresu klubu a pana Šmidberského porušuje právní předpisy, jelikož se dopouští pomluvy a poškozuje dobrou pověst klubu a pana Šmidberského a tím způsobuje klubu i panu Šmidberskému významné škody. Toto jednání pana Malého je nepřijatelné. V současné době provádí klub výpočet škody, kterou lživé výroky pana Malého a jeho kolegů klubu způsobily. Někteří partneři klubu totiž odmítli s klubem dále spolupracovat v důsledku účelových a prokazatelně nepravdivých spekulací vyvolaných panem Malým a jeho kolegy.

Na celém případu je pak podivuhodná aktivita některých regionálních deníků a zejména konkrétních novinářů, např. pana Zlinského a pana Janovského, kteří pravidelně a jednostranně informují veřejnost především o záležitostech, které spekulativně oni sami popíší jako skandál (který žádným skandálem od prvopočátku ani není a nebyl, což by bylo hned zjevné, pokud by se příslušný novinář zabýval celou kauzu důsledně objektivně a nikoli tendenčně), dlouhodobě poškozuje hokejový klub a jeho fungování. Jak jinak si vysvětlit mnohokrát opakovanou prvostránkovou skandalizaci aktivit týkajících se HC v kontextu s nevýrazným oznamovacím článkem o ukončení vyšetřování, které klub i jeho akcionáře jednoznačně očistilo. Jak jinak si vysvětlit to, že novinové články a analýzy velmi často opomíjely, že celá transakce proběhla zcela regulérně už jenom proto, že žádný další zájemce nesplnil zásadní podmínku magistrátu o složení kauce ve výši 25 milionů Kč. Tato podmínka byla od začátku všem zájemcům známá a ve stanovené datu ji splnil pouze jediný člověk – Roman Šmidberský. Je neuvěřitelné, že tuto absolutně zásadní informaci někteří novináři a politici dlouhodobě a zřejmě záměrně opomíjejí. V neposlední řadě je rovněž zvláštní, že žádný z těchto „objektivních a investigativních“ novinářů nepoukázal souvislosti s celou kauzou s dostatečnou intenzitou na skutečnost, že zatímco Roman Šmidberský zaplatil za 51 % v klubu částku 25 mil. Kč, zajistil bezproblémové fungování společnosti v oblasti cash-flow, proběhly na území ČR obdobné obchody, kde došlo buď k převodům licenčních práv nebo k získání úplného nebo podstatně většího balíku akcií za stejnou nebo nižší cenu.

Závěrem je třeba zopakovat, že celá uměle vyvolaná kauza, která probíhala kontinuálně již více než rok, klub dlouhodobě velmi poškodila a v dalších krocích se bude důsledně bránit. Na osobách, které poškozovaly a neustále poškozují dobrou pověst HC EATON PARDUBICE a. s. a pana Šmidberského, se bude klub dožadovat náhrady škody. V právním státě je chování některých politiků v této kauze naprosto nemyslitelné, nepřijatelné a daleko za hranicemi pravidel nejen zákona, ale i slušného chování. Vyzýváme proto pány Tichého, Taubera, Malého a Váňu z ČSSD a také p. Linharta ze Strany zelených, aby svoji aktivitu skutečně věnovali tomu, proč byli zvoleni, a to je služba občanům. Jejich počínání v této oblasti s ní totiž nemá vůbec nic společného a hokejový klub se stal pouze nástrojem pro vyřizování politických účtu a zviditelňování se v médiích v souvislosti s populárním sportovním subjektem.

Omlouváme se všem našim fanouškům, kteří na našich stránkách očekávání zásadní informace ze života klubu, případně sportovní novinky. Bohužel po mnoha zkušenostech nemá klub jinou možnost jak veřejnost seznámit s naprosto zásadními informacemi, které ovlivňují existenci a provoz klubu. Informace, které poskytujeme a nemají „skandální“ charakter média bohužel málokdy otisknou a případné pozitivní věci, které osvětlují naše jednání nebo různé logistické kroky, mají buď žádný, nebo zanedbatelný prostor. Vstup Romana Šmidberského měl pro klub životně důležitý smysl a jeho neustálé napadání není v souladu s normami slušného chování. Uzavřené policejní vyšetřování, které definitivně klub a jeho aktivity uvádí do jediného správného světla, je toho důkazem.

Roman Šmidberský
majoritní akcionář HC Eaton Pardubice a. s.
Mgr. Ondřej Heřman
předseda představenstva HC Eaton Pardubice a. s.
Zbyněk Kusý
generální manažer HC Eaton Pardubice a. s.