14.08.2009
Jan Hrabal

Souboj o finále je tu. Pardubice vyzvou Fribourg–Gottéron

LE SENTIER — Oba týmy vyhrály své první zápasy a nyní si to rozdají o finále. Hokejisté HC Moeller Pardubice dnes ve svém druhém utkání na turnaji Hockeyades změří od 20.30 hodin síly s celkem Fribourg–Gottéron. Pokud Moeller vyhraje, zahraje si v sobotu o první místo. A to pravděpodobně s nadupaným Metallurgem Magnitogorsk.

Východočeši ve včerejším utkání přehráli tým Ambri Piotta 6:1. „Ubránili jsme mnoho oslabení, což je největší klad, a dali jsme dvě důležité branky z brejkových puků. Za stavu 3:1 jsme už soupeře jasně přehrávali kombinační hrou. Bylo důležité, že jsme byli i produktivní, i když jsme další šance nevyužili,“ komentoval čtvrteční duel kouč Václav Sýkora.

Pardubice předčily soupeře i ve faulech, během druhé třetiny měl Moeller osm vyloučených hráčů, zatímco švýcarský soupeř pouze jednoho. „Některé tresty byly přísné, dvakrát jsme pykali za špatné postavení na vhazování, za špatné střídání. Ale byly tam fauly, které jsme udělali. Rozhodčí byli na nás přísnější, nechtěli jsme jim umožnit nás vylučovat. Pak se to zlepšilo, za rozhodnutého stavu se jejich posuzování srovnalo,“ pokračoval trenér Pardubic.

Jeho svěřenci ale všechna oslabení s bravurou zvládli. „V dosavadních přípravných zápasech jsme s nimi měli problémy, takže jsme se jim začali více věnovat v trénincích. Jsme rádi, že už se to přenáší do zápasů, snad to bude pokračovat,“ prohlásil.

Včerejší zápas je ale minulostí. Dnes od půl deváté večer čeká na Moeller tým Fribourg–Gottéron, tedy tým, který v semifinále loňského ročníku švýcarské ligy podlehl v semifinále Davosu 3:4 na zápasy.

Moeller nastoupí do náročného boje s korekcemi v sestavě. „Do branky nastoupí Martin Růžička, to je plánovaná změna. Určitě dojde k dalším změnám, ale zatím nejsme zcela rozhodnuti, to budeme řešit až během dneška,“ uvedl Václav Sýkora.

Rovnice pro dnešní duel je jasná. Vítězství = finále. A pokud vše půjde dle předpokladů, tak do něj postoupí Metallurg Magnitogorsk. Tedy hvězdný tým se Sergejem Fjodorovem a hlavně českými útočníky Tomášem Rolinkem, Jaroslavem Kudrnou a Janem Markem!

„Není to nejhlavnější cíl, abychom hráli proti našim klukům. My chceme vyhrát, Fribourg–Gottéron je hodně kvalitní tým. Viděli jsme jejich středeční zápas, bude to hodně těžké utkání. Bylo by pro nás velké posílení, kdybychom je porazili,“ řekl trenér Moelleru.

„Pokud by se to povedlo, tak by to bylo pro nás vyvrcholení turnaje. My ale musíme předně porazit Fribourg–Gottéron. Ten má kvalitnější kádr, čeká nás těžší utkání,“ dodal závěrem.

Sestavy z minulého utkání

Caron – Birbaum, Collenberg, Heins, Abplanalp, Leuenberger, Loeffel, Voisard, Gerber – Bruderer, Bykov, Jeannin – Botter, Lauper, Plüss – Wirz, Knoepfli, Leblanc, Dubin – Casutt, Mowers.
Hašek – Píša, Kočí, Mocek, Havíř, Šeda, Kolář II, Drtina – Sýkora, Špirko, Pivko – Kolář I, Koukal, Rákos – Klejna, Zohorna, Somík – Cetkovský, Kousal, Buchtele.

Představení soupeře

HC Fribourg-Gottéron SAOficiální název klubu: HC Fribourg-Gottéron SA
Adresa: Allée du Cimetiere 7, Case postale 551. 1701 Fribourg, Switzerland

Internetové stránky: www.gotteron.ch
E-mail: office@fribourg-gotteron.ch
Telefon, fax: +41 026 347 13 10, +41 026 347 13 11

Rok založení klubu: 1937
Klubové barvy: modrá a bílá
Kapacita stadionu: 7144 míst (z toho 2344 k sezení)
Mistr ligy: nikdy

Prezident klubu: Daniel Baudin
Sportovní manažer: Serge Pelletier

Trenér: Serge Pelletier
Asistenti trenéra: René Matte a Alex Reinhard