19.03.2009
Michal Mrkvička, fotografie Luboš Lang

Pohled do statistik série s Plzní: rozhodl „faktor Straka“ a přesilovky

PARDUBICE — I v druhé vzájemné čtvrtfinálové sérii v klubové historii mezi týmy HC Moeller Pardubice a HC Lasselsberger Plzeň se z postupu do dalšího kola play off radovali hokejisté ze západu Čech.

Stejně jako v sezoně 2003/2004 rozhodl až poslední sedmý duel na pardubickém ledě. V něm jako by se zrcadlily dva podstatné elementy celé této dramatické série – extratřída Martina Straky a nízká efektivita pardubického týmu v přesilovkách.

Šestatřicetiletý Martin Straka se stal tahounem první útočné formace svého celku, která nastupovala na křídlech s Tomášem Vlasákem a Pavlem Vostřákem. Toto trio dokázalo týmu Moelleru vstřelit celkem 11 z 15 gólů. O zbývající trefy se postaral třígólový Martin Adamský, jenž celou sérii v sedmém utkání rozhodl, a obránce Mario Cartelli, jemuž ovšem také nahrávalo duo Straka – Vlasák. Produktivita Lasselsbergeru byla tedy takřka úplně soustředěna v první útočné pětce. Střelecky naprázdno vyšel například v základní části devatenáctigólový Roman Tomas.

Statistiky prvního útočného tria Plzně v sérii s Pardubicemi

  • Martin Straka – 11 kanadských bodů (3+8), účast na ledě +5, v přesilovce 2 góly a 3 asistence, 2 gólové nahrávky při oslabení, 1 vítězný gól.
  • Pavel Vostřák – 6 kanadských bodů (5+1), účast na ledě +2, v přesilovce 2 góly a 2 asistence, 2 branky v oslabení.
  • Tomáš Vlasák – 6 kanadských bodů (3+3), účast na ledě +4, v přesilovce 1 gól a 1 asistence, 1 vítězná branka.

Zmíněná trojice se také postarala o všechny přesilovkové branky svého týmu. Efektivita v početní převaze nebyla silnou stránkou ani jednoho ze soupeřů. Shodou okolností zaznamenaly oba týmy v přesilovce pět tref při bilanci 39 přesilovek, což činí jejich využití 12,80 %. Jenže hokejisté Moelleru strávili v dvojnásobné přesilovce oproti soupeři mnohem více času (Pardubice 7:50, Plzeň 3:20) a zejména si nechali vstřelit tři góly při vlastní početní výhodě. Pardubice tak jen navázaly na podobný problém z konce základní části, kdy v šesti závěrečných kolech inkasovaly hned třikrát ve své přesilovce.

Čtvrtfinále play off

Posledním klubem, který vstřelil Pardubicím tzv. zlatý gól, byl HC ZPS Barum Zlín přesně před deseti lety. Petr Čajánek v 68. minutě třetího čtvrtfinále šikovně tečoval Hamrlíkovu střelu a postaral se tak o vyřazení mužstva vedeného Milošem Říhou a Milanem Chalupou.

Z kádru pardubického Moelleru posbírala nejvíce bodů dvojice Tomáš Divíšek (3+4) – Libor Pivko (4+2), kterou s výjimkou posledního zápasu doplňoval na křídle Jiří Cetkovský (0+1). Nejproduktivní pardubický útok základní části složený z Jana Koláře, Petra Koukala a Jana Starého sice vstřelil čtyři góly, ale právě v klíčových přesilových hrách vyšla tato formace naprázdno. Přitom do začátku play off se jen Jan Starý trefil sedmnáctkrát při početní převaze.

I problém neefektivity přesilovek si tým přenesl z druhé poloviny základní části. Zatímco ještě v prosinci měl Moeller úspěšnost využití přesilovek přes 20 % a patřil k ligové špičce, tak od nového roku jich hokejisté využili jen kolem 12 %, což je číslo skoro totožné jako v celém letošním play off. Z týmu, který do přelomu roku střílel góly v přesilovce skoro jak na běžícím páse, se Pardubice v této činnosti propadly do mírného podprůměru.

Čtvrtfinále play off

Pardubické přesilovky v letošním play off

  • Celkem hra v přesilovce: 66 minut a 42 vteřin – 5 vstřelených gólů.
  • Hra pět na čtyři: 58 minut a 7 vteřin – 4 vstřelené góly.
  • Hra pět na tři: 7 minut a 50 vteřin – 1 vstřelený gól.
  • Hra čtyři na tři: 45 vteřin – bez gólu.

Třiadvacet čtvrtfinálových zápasů play off České pojišťovny vidělo celkem 178 142 diváků, což činí velmi slušný průměr na zápas 7745. Série mezi Moellerem Pardubice a Lasselsberger Plzeň byla dle očekávání nejnavštěvovanější, neboť se v ní střetly dva týmy s největší fanouškovskou základnou. Dramatických sedm utkání vidělo přímo na stadionech skoro 62 tisíc lidí a pardubická ČEZ Arena hlásila dvakrát vyprodáno. V play off do ní zašlo průměrně 9507 diváků.