16.02.2009
Dalibor Musil

Jak se daří „Pardubákům“ v NHL a Evropě?

PARDUBICE — Evropské ligy spějí do play off, NHL vstupuje do závěrečné čtvrtiny základní části. Jak se daří bývalým pardubickým hráčům?

NHL

Petr Průcha – New York Rangers
22 zápasů, 3 branky, 4 asistence, 7 bodů, 9 trestných minut, −2 +/− body.

Šestadvacetileté křídlo už nezáří jako dříve. Jeho bodové součty rok od roku klesají (47 – 40 – 17 – 7) a nezdá se, že by se v této sezoně mělo něco změnit. Průcha se snaží jak jen to jde, ale trenéři s ním příliš nepočítají. Přesto v letošní sezoně byl jeden moment, který stojí za zmínku – v utkání s Montreal Canadiens se Průcha poprvé v NHL popral a byl Maximu Lapierrovi vyrovnaným soupeřem.

Michal Rozsíval – New York Rangers
56 zápasů, 7 branek, 19 asistencí, 26 bodů, 44 trestných minut, −13 +/− body.

Bek newyorských Jezdců přišel o část svého icetimu, když přišel před sezonou z Ottawy Wade Redden. Úvod sezony se Rozsívalovi nepovedl a kritika fanoušků se často snášela právě na jeho hlavu. Ačkoliv si drží svůj bodový standard a v dresu NYR je mezi obránci nejproduktivnější, jeho −13 v +/− bodování je nejhorší z celého týmu. Rangers se na konci 3. čtvrtiny základní části drží na 6. pozici ve východní konferenci a Rozsívalovi chybí pouze jeden bod k dosažení hranice 200 bodů v NHL.

Milan Hejduk – Colorado Avalanche
57 zápasů, 21 branek, 22 asistencí, 43 bodů, 8 trestných minut, −10 +/− body.

Vítěz Maurice Richard Trophy z předvýlukové sezony kroutí už svou desátou sezonu v zámoří a přestože už nesbírá tolik bodů jako dříve, stále patří k tahounům Colorada. Zvlášť teď při zranění Joea Sakica je jedním z vůdců mužstva a učitelem mladších hvězd jako Stastny nebo Wolski. Během právě probíhající sezony si Hejduk připsal už svou 300. branku v NHL a pouze 7 bodů mu chybí do překonání hranice 650 bodů. Nastoupil také v lednovém All Star Game, kde skončil 3. v soutěži nájezdů, je 6. v produktivitě mezi Čechy a v Avalanche je nejlepším střelcem týmu. Bohužel pro něj, Colorado je poslední v západní konferenci.

Aleš Hemský – Edmonton Oilers
45 zápasů, 17 branek, 31 asistencí, 48 bodů, 10 trestných minut, +3 +/− body.

Asi největší současný talent českého hokeje opět ukazuje, že kdyby hrál v lepším týmu, bude jedním z opravdu nejlepších hráčů NHL. S průměrem bodu 1,07 na zápas je 15. v celé NHL. Konečně začal více střílet, přesto umí stále rozdávat brilantní přihrávky. Měl by jich určitě víc, kdyby nevynechal kvůli otřesu mozku deset utkání. Mezi hráči z Česka je 3. v kanadském bodování, vede jasně produktivitu Oilers a letos se blýskl především v utkání s Columbusem, když si připsal 4 body. Pro Hemského je to také jubilejní rok – 6 zápasů mu chybí k překonání hranice 400 utkání v NHL a během letoška se přehoupnul přes 200 asistencí a 300 bodů. Kvůli dobročinné nadaci, která plní přání vážně nemocným dětem, se dokonce Hemský a kapitán Edmontonu Moreau nechali ostříhat dohola. Krom toho, že přispěli finančně, totiž slíbili, že pokud se částka přehoupne přes 25 tisíc dolarů, vlasy půjdou dolů.

Evropa

Petr Sýkora – HC Davos
44 zápasů, 20 branek, 17 asistencí, 37 bodů, 18 trestných minut, +4 +/− body.

Ve švýcarském Davosu hostuje v letošní sezoně kanonýr Petr Sýkora. V dresu místního klubu, aktuálně 4. týmu soutěže, je druhým nejlepším střelcem a zároveň druhým nejproduktivnějším hráčem. Ve 44 zápasech nastřílel 20 branek a přidal 17 asistencí, což ho řadí i na pozici nejproduktivnějšího Čecha švýcarské NLA. Úspěšnost střelby má Sýkora přes 18 %.

Adam Svoboda – Avangard Omsk
7 zápasů, 2 výhry, 5 proher, průměr 3,29 branky na zápas, úspěšnost 89,9 %.

Třetím českým hráčem v dresu Avangardu se po Jágrovi a Klepišovi stal letos brankář Adam Svoboda. Zatím stihl odehrát jen pár utkání, ve kterých se mu příliš nedařilo. Těžko lze ale vše svádět na něj, nedaří se totiž celému týmu, který je na 13. pozici.

Michal Mikeska – Salavat Julajev Ufa
37 zápasů, 5 branek, 16 asistencí, 21 bodů, 38 trestných minut, +12 +/− body.

V Pardubicích velmi oblíbený „Mikeš“ se na začátku sezony zranil v utkání s Kazaní, čímž přišel o několik zápasů. „Střílel jsem při přesilovce a jeden ze soupeřů mě sekl hokejkou přes rukavici. Nebylo to nic zvláštního, ale zlomil mi záprstní kůstku,“ řekl Mikeska médiím. Neúnavný dříč ale po zranění předvádí spolehlivé výkony a i díky němu je Ufa v čele Kontinentální Hokejové Ligy.

Jan Bulis – Atlant Mytišči
35 zápasů, 9 branek, 8 asistencí, 17 bodů, 16 trestných minut, +7 +/− body.

Podobně jako Mikeska i Jan Bulis nebude mít na konci sezony kompletní počet odehraných zápasů. V zápase naší reprezentace se Švédskem na Channel One Cupu si zranil koleno a ač tento zápas dohrál, do dalších už nenastoupil. Jeho Atlant Mytišči je podle počtu bodů druhý za Ufou, ale vzhledem k diviznímu systému je z toho až 5. pozice.

Tomáš Rolinek – Metallurg Magnitogorsk
50 zápasů, 23 branek, 13 asistencí, 36 bodů, 28 trestných minut, +11 +/− body.

Jednomu z letošních tahounů reprezentace se daří v Rusku velmi slušně. Podobně jako jeho spoluhráč Kudrna je ve druhé dvacítce kanadského bodování KHL a zároveň je druhý v produktivitě Metallurgu hned za Janem Markem. V tabulce střelců KHL mu patří 11. příčka se 23 přesnými zásahy a své kvality dokazuje Rolinek i na vhazování, kde patří k těm lepším s 54 % úspěšností.

Jaroslav Kudrna – Metallurg Magnitogorsk
50 zápasů, 18 branek, 18 asistencí, 36 bodů, 70 trestných minut, +16 +/− body.

Bývalý pardubický útočník prožívá jednu ze svých nejlepších sezon v kariéře. V Magnitogorsku se s Rolinkem dělí o druhou pozici v produktivitě mužstva a s úspěšností střelby 21 % patří k nejlepším v lize. Metallurg je podobně jako Ufa a Mytišči hodně vysoko a to na 4. místě ligové tabulky. Je tedy velká šance, že si premiérový triumf v KHL bude vychutnávat i někdo z Pardubic.