15.04.2020
Redakce

1988/1989: Po roční pauze se Tesla vrátila na trůn

Pardubice – Dominik Hašek, Pavel Marek, Jiří Šejba, nebo Otakar Janecký. To byly opory týmu, které těsně před Sametovou revolucí získaly třetí titul pro Pardubice. Na cestě za ním Tesla vyhrála základní část, oplatila Spartě vyřazení z play off a ovládla i finále s Duklou Trenčín. Východní Čechy byly opět mistrovské.

Mužstvo, které před sezonou převzal trenér Vladimír Martinec, tvořili z velké části zkušení hráči. Většina z nich totiž slavila zlato již v roce 1987. V týmu ale nechyběla ani mladá generace, Dominiku Haškovi bylo 23, Ladislavu Lubinovi 21 a Richardu Královi pouze 18 let. Na věku ani na výšce ovšem nezáleželo, ačkoli byl pardubický kádr v průměru nejmenší ze všech (180 cm), byl zřejmě i nejšikovnější – základní část suverénně ovládl o 10 bodů před Trenčínem. Ze 34 zápasů vyhrála Tesla 22, jen šestkrát remizovala a pouze v pěti duelech nestačila na svého soupeře. Skóre 158:95 samo o sobě vypovídá o síle tehdejšího celku.

V roce 1989 se play off hrálo pouze na tři vítězné zápasy. Tesla začínala doma proti osmému celku základní části, kterým byl CHZ Litvínov. A do vyřazovací části vstoupila parádně, první duel ovládla 4:3 zejména díky povedené první třetině (4:1). Následovala přestřelka 9:5, po které byly Pardubice díky hattrickům Čecha a Šejby jen jednu výhru od semifinále. Na severu Čech opět padlo více než 10 branek, za stavu 6:6 rozhodl o postupu Tesly v 62. minutě prodloužení Ladislav Lubina.

V semifinále narazila Tesla na Spartu, se kterou o rok dříve vypadla ve čtvrtfinále 1:3 na zápasy. Nyní byl však průběh série opačný a za kratší konec tahali Pražané. Ačkoli ve všech třech duelech vedli 1:0, Pardubice vždy zápas otočily. Po výsledcích 4:2, 6:1 a 7:3 se tudíž "Pardubáci" mohli radovat z jistoty medaile. Velký vliv na postup do finále měl Zdeněk Čech svými třemi góly, které nasázel během posledního duelu v hlavním městě.

Dukla Trenčín mezitím vyřadila Košice a o titulu se tak mělo rozhodnout v souboji se zatím neporaženou Teslou. V jejím dresu řádil produktivní Jiří Šejba, který se blýskl i ve finále. Úvodní zápas v Pardubicích rozhodl brankou na 4:3 hned v první minutě prodloužení. Celkem tehdy nasbíral 17 bodů v 10 duelech play off. Předností Tesly byl ale kromě skvělých individuálních výkonů především výkon týmový. To se projevilo i v druhém domácím finále, když mužstvo zvládlo otočit vývoj zápasu z 0:1 na 3:1. Do Trenčína se tak jelo s náskokem dvou výher, který ovšem Dukla zvládla snížit a výsledkem 4:2 si vynutila další zápas. Jedinou prohru v play off ovšem hosté dokázali ihned napravit. Téměř na den přesně jako před dvěma lety, 14. března 1989, rozhodli Východočeši výhrou 4:1 o třetím pardubickém titulu.

Na ledě Trenčína tehdy kapitán Otakar Janecký převzal mistrovský pohár a Tesla oslavila své poslední – celkově třetí – československé prvenství. Vladimír Martinec byl oceněn jako nejlepší trenér a brankář Dominik Hašek, který ve finále dokázal zneškodnit nejlepšího střelce Vladimíra Růžičku, získal svou druhou Zlatou hokejku.

Soupiska Pardubic:

Brankáři: Dominik Hašek, Libor Barta.
Obránci: Jan Filip, Miloš Hrubeš, Pavel Marek, Stanislav Mečiar, Jiří Seidl, Tomáš Srnka, Martin Střída, František Panchártek ml., Petr Vršanský.
Útočníci: Otakar Janecký, Jiří Kovařík, Jiří Šejba, Evžen Musil ml., Robert Vršanský, Zdeněk Čech, Ludvík Kopecký, Jiří Jiroutek, Ladislav Lubina, Libor Herold, Jan Czerlinski, Jiří Lupoměský, Richard Král, Petr Koreček, Radim Haupt.
Trenéři: Vladimír Martinec a Vladimír Šťastný.