16.05.2008
Jan Hrabal

„Pardubáci“ na letošním mistrovství světa rozhodně nezklamali

QUEBEC/HALIFAX — Celkem pětice hráčů HC Moeller Pardubice se na letošním světovém šampionátu proháněla mezi hokejovými mantinely. Dvojice pardubických borců držela prapor českého hokeje – obránce Petr Čáslava a útočník Tomáš Rolinek, tři hokejisté Pardubic se ukázali v dresu slovenské reprezentace – brankář Ján Lašák, obránce Martin Štrbák a útočník Radovan Somík. Přestože všichni nemohou jásat z konečného umístění svých reprezentací, za své individuální výkony si zaslouží pochválit.

Petr Čáslava

Záp. G A B TM +/− Stř. Úsp. ČC ČZ SC PS
7 0 0 0 4 −2 5 0 % 72:04 10:17 93 0:46

Petr ČáslavaDůrazný obránce, který minulou sezonu odehrál v Severstalu Čerepovec, nastoupil ke všem zápasům českého týmu na mistrovství světa. Trenéři ale Petra Čáslavu tolik nevytěžovali, často hrál na pozici sedmého obránce. Postupem času se ale jeho účast v jednotlivých zápasech zvyšovala.

Celkem odehrál na turnaji 72 minut a 4 vteřiny, během kterých pětkrát vystřelil na branky soupeřů. V pro obránce důležitém hodnocení +/− má záporné dvoubodové hodnocení. Nejsmolnější moment si prožil v prodloužení čtvrtfinále se Švédskem, kdy právě jeho brusle nasměrovala kotouč do branky Milana Hniličky.

Tomáš Rolinek

Záp. G A B TM +/− Stř. Úsp. ČC ČZ SC PS
7 2 1 3 2 2 12 17 % 91:13 13:01 130 0:42

Tomáš RolinekPracovitý forvard zcela naplno potvrdil na letošním světovém šampionátu své neobyčejné kvality. Odstavit tohoto šikulu čistým způsobem od puku? Velice náročná práce! Tomáš Rolinek se postupně vypracoval mezi velmi potřebné hráče, o čemž svědčí nárůst počtu odehraných minut – celkem odehrál 91 minut a 13 sekund.

Tomáš Rolinek se zapsal i do statistik kanadského bodování – vstřelil góly proti Bělorusku a Švédsku ve čtvrtfinále. K nim přidal ještě jednu asistenci. Celkem vyslal na branky soupeřů 12 puků, to vše při celkem 130 střídáních.

Ján Lašák

Záp. Min. PM OG Zás. Stř. Úsp. Prům. V R P
4 245:00 80,46 % 9 87 96 90,62 % 2,20 3 0 1

Ján LašákGólman HC Moeller Pardubice podal na světovém šampionátu v dresu slovenské reprezentace své standardně kvalitní výkony. Nastoupil ve čtyřech zápasech, přičemž ve třech z nich se mohl radovat z konečného vítězství. Jánu Lašákovi příliš nepomohla obrana – pardubický brankář inkasoval 9 branek z 96 střel celkem, což činí 90,62 % úspěšnosti.

Ján Lašák, který pobyl v brance 4 hodiny a 5 minut, nejvíce podržel Slovensko při dvojzápase play out se Slovinskem, ve druhém utkání zvládl kritické okamžiky v nájezdové loterii, kdy chytil penalty Anžeho Kopitara a Davida Rodmana.

Martin Štrbák

Záp. G A B TM +/− Stř. Úsp. ČC ČZ SC PS
5 0 0 0 0 −2 3 0 % 63:33 12:42 92 0:41

Martin ŠtrbákBez Martina Štrbáka, který je novou akvizicí obrany HC Moeller Pardubice, si Slováci nedokáží svou obranu ani představit. Třiatřicetiletý zadák odehrál své deváté mistrovství světa v řadě! Na tomto se tučným písmem do statistik nezapsal. Za Slovensko odehrál celkem 5 zápasů, ve kterých kanadsky nebodoval.

Zadák Moelleru zaznamenal v pro beky důležité statistice +/− dva body do záporu, celkem třikrát vystřelil na branku soupeřů. Žádný puk se ale nevešel mezi tři tyče. Martin Štrbák odehrál na letošním mistrovství světa celkem 63 minut a 33 vteřin, to vše při 92 střídáních.

Radovan Somík

Záp. G A B TM +/− Stř. Úsp. ČC ČZ SC PS
4 0 0 0 2 0 6 0 % 45:38 11:24 67 0:40

Radovan SomíkRadovan Somík, na kterého pardubický klub uplatnil opci, má za sebou sice herně povedené vystoupení, v kanadských bodech se ale jeho poměrně aktivní hra neprojevila – tady mu zůstala nula. Důrazný útočník celkem šestkrát vystřelil na branky protivníků, na ledě pobyl 45 minut a 38 vteřin v 67 střídáních.

Pardubický forvard ukázal své přednosti, které se skrývají v jeho dlouhých pažích. Bez větších problémů se mu dařilo zavážet puky do útočného pásma, od kotouče se s velkými obtížemi odstavoval. Smůlou bylo jeho zranění v prvním zápase se Slovinskem, které mu nedovolilo natáhnout jeho bilanci na letošním šampionátu.

TIP: Podržením myši nad záhlavím zkratky statistiky hráče se vám zobrazí vysvětlení dané zkratky.