29.12.2007
Jan Hrabal

Pardubice mají Jána Lašáka. I proto porazily domácí HC Davos

DAVOS — Výborný výkon pardubického mužstva v utkání Spenglerova poháru proti Davosu podpořený skvělým Jánem Lašákem v brance Moelleru přinesl první výhru východočeského mužstva na tomto prestižním turnaji. Ján Lašák nestačil pouze na jedinou střelu soupeře ze třiceti na něj vyslaných. Po celý zápas byl právě on jistotou, o kterou se mohly Pardubice opřít. Podle pardubického gólmana bylo pro včerejší utkání důležité, že po většinu duelu Moeller vedl o dvě branky. „To se pak chytá ve větším klidu,“ prohlásil nejlepší hráč Pardubic v tomto utkání.

Ano, hokejisté Moelleru svého soupeře ze Švýcarska v tomto duelu přestříleli. Ale i Davos měl pěknou řádku šancí, ve kterých mohl skórovat. Pardubické držel právě jistý gólman s číslem 25 na svém dresu.

„Nechytal jsem špatně ani proti Kanadě, tam jsem jen udělal chybičku při třetím inkasovaném gólu. Potom mi nevyšly nájezdy. Proti Davosu jsem se cítil lépe, navíc střelecká potence Švýcarů nebyla taková jako u hráčů Ufy nebo Kanady,“ porovnával své výkony s předchozími zápasy.

Podle Jána Lašáka se Moeller včera zlepšil v disciplíně. Zatímco v předchozích zápasech s Kanadou a Salavatem Julajev Ufa byl častěji vylučovaným celkem, tak ve včerejším duelu s Davosem tomu bylo naopak.

„Proti Ufě to nebylo dobré, hráli jsme neustále v oslabení. Trenéři po tomto zápase přitvrdili, s tím, že nemůžeme faulovat. Ve hře pět na pět nedostáváme mnoho branek. To je základní klíč úspěchu,“ soudil gólman Moelleru.

Ten dostal ve včerejším utkání jedinou branku. Z hole krajane Juraje Kolníka. Ten si ve třetí třetině najel do pěkné střele, která měla potřebné parametry – tedy přesnost a razanci. Puk líznul Lašákovu lapačku a zamířil přesně mezi obě tyče v rohu branky.

„Já jsem puk ztratil, bylo to nahozené křížem přes třetinu. Juraj to zachytil a vstřelil gól. Sahal jsem po kotouči, trefil to ale geniálně. Skoro jsem ho měl,“ pokrčil rameny gólman slovenské reprezentace.

Po zápase stihl prohodit pár slov s borcem, který jej překonal. „Velmi se mi smál!“ líčil Ján Lašák. „My se známe, on je z Nitry, já ze Zvolena, což je kousek. Byl rád, že to takhle dal.“

Ján Lašák byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem HC Moeller Pardubice v tomto utkání.

Fotografie: Andy Mettler /www.swiss-image.ch/

Tento gólový zásah Davosu byl prvním a posledním. Pardubice po snížení domácích na rozdíl jediné branky kontrovali Liborem Pivkem. Jeho střela z voleje bez přípravy jistila vedení a dovedla zápas v klidu do konce.

Po něm obdržel Ján Lašák cenu pro nejlepšího hráče HC Moeller Pardubice v tomto utkání. Poté se velmi srdečně zdravil s pardubickými fanoušky, kteří ve Vaillant Areně vytrvale povzbuzovali pardubický celek.

„My se velice vážíme toho, že za námi přijel. Jsem rád, že máme právě takové fanoušky. Všichni jsme jim rádi poděkovali za podporu. Je jich asi třicet, ale musím říci, že ne každý mančaft má právě takové fanoušky jako Pardubice,“ řekl spokojený gólman.

Dnes jej ale čeká další náročná fuška: utkání s německým mistrem Adler Mannheim. Pokud Pardubice vyhrají, mohou za určitých okolností (Kanada nesmí bodovat ve zbylých utkáních) pomýšlet na finále. „Připravím se stejně jako na předchozí zápasy. Musím se nachystat už od rána, abych podal co nejlepší výkon,“ uzavřel Ján Lašák.