27.12.2007
Václav Trávníček

Češi proti Dánsku drama nepřipustili, Frolík si připisuje hattrick

PARDUBICE — První hattrick na šampionátu oslavil v zápase proti Dánsku český útočník Michael Frolík. Hráč s číslem 14 byl na ledě vidět nejvíce a především díky jeho brankám v úvodní dvacetiminutovce strhli Češi vítězství na svoji stranu. Mladíci z Jutského poloostrova ale nedali kůži zadarmo, ještě před třetí tetinou drželi nadějný stav 4:2.

2. kolo, 27.12.2007, 20.00 hodin, ČEZ Arena Pardubice
Česká republika 5
Dánsko 2

Třetiny: 3:0, 1:2, 1:0.
Branky a nahrávky: 1. Frolík (Voráček), 4. Frolík (Piskáček), 14. Frolík (Voráček), 24. Sklenář (Ondráček), 52. Strapáč (Prokop) – 28. Leder, 34. Hjulmand (Rasmussen, Groenvaldt). Rozhodčí: Kurmann (Švýcarsko), Sterns – Feola (oba USA), Winnekens (Německo). Vyloučení: 7:10. Využití: 2:1. Diváci: 3260. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.

Pardubice: Kovář – Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Prokop, Suchý, Kundrátek – Voráček, Frolík, Bártek – Látal, Strapáč, Szturc – Sklenář, Kuběna, Ondráček – Meidl, Hampl, Semorád. Trenéři: Miloslav Hořava, Radim Rulík a Ondřej Weissmann.
Kanada: F. Andersen – Larsen, Rasmussen, Groenvaldt, Lauridsen, J. Jensen, Pedersen – Hardt, Holgaard, Poulsen – Boedker, Eller, Lund – N. Jensen, Hjulmand, A. Jensen – Henriksen, Lassen, Leder. Trenéři: Ken Babey, Magnus Sundquist, Erik Petersen a Ernst Andersen.

Češi vstoupili do utkání s chutí a hned z prvního průniku do útočného pásma se mohli radovat: Voráček uvolnil Michaela Frolíka, který měl lehkou práci. Zasunul kotouč do odkryté branky a Hořavovi mladíci se ujali vedení. „Známe se s Michaelem léta, už v juniorce jsme spolu s Jiřím Tlustým vyhráli mistrovský titul, takže spolupráce fungovala,“ řekl po zápase autor dvou asistencí Jakub Voráček.

Vedení Češi navýšili už ve čtvrté minutě, kdy Michael Frolík našel prázdné místo nad Andersenovou lapačkou. Odchovanec kladenského hokeje pak završil hattrick ještě do konce první části, když přesně mířil z mezikruží. „Mé branky nám určitě pomohly. Chtěli jsme na soupeře vlítnout stejně jako včera na Kanadu. Povedlo se, navíc ještě s tím rozdílem, že se nám podařilo šance proměnit,“ liboval si talentovaný útočník, pro kterého to byl druhý hattrick v této sezóně.

Dánové byli po prvním dějství zralí na ručník, ve druhé části však ukázali, že svoji kůži nedají zadarmo. Za Čechy sice nejprve zvýšil Sklenář, když zužitkoval přesný pas Ondráčka, ale pak přišly chvíle dánského výběru. V devětadvacáté minutě zapomněli Češi vzadu na osamoceného Kevina Leadera, proti jehož střele byl Kovář naprosto bezmocný. V polovině utkání pak nedůslednou českou obranu potrestal Sune Hjulmand. Dánský forvard vyslal na českého gólmana střelu přímo ve chvíli, kdy mu stínil bek Paryzek. „Na druhou třetinu si zkrátka musíme dávat pozor,“ poznamenal Voráček. „Není možné, abychom polevili a pouštěli soupeře do takových šancí,“ dodal.

Autor hattricku Frolík šel ještě dál. „Dánové byli nepříjemní, chodili do rychlých protiútoků. My jsme nadělali zbytečné fauly v útočném pásmu a pak za ně pykali. V oslabení jsme pak inkasovali, což nás dostalo dolů,“ přiznal.

Po druhé siréně tak mužstva odcházela do kabin za stavu 4:2 a v české šatně přišel čas na ostřejší věty. „Něco jsme si spolu vyříkali a do třetí části nastoupili s tím, že se musíme zvednout a vedení si pohlídat,“ prozradil Frolík. Reprezentanti pořadatelské země však už zdramatizování zápasu nepřipustili. Před sirénou zvýšili na konečných 5:2, když početní výhodu už po čtrnácti vteřinách využil Petr Strapáč. „Jestli jsme se báli o výsledek? Takhle bych to neřekl. Bojovali jsme a věřili ve vítězství. A jsme rádi, že se nám podařilo,“ uzavřel Voráček.