logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
24.02.2024
Redakce

Snímek Století Dynama zamíří na filmová plátna

Dynamo spojilo znovu síly s Bez frází, a i v kalendářním roce 2024 uvede do kin další snímek. Po loňské premiéře filmu “Navždy za Dynamo,” který zachycoval jednu sezonu pardubckého hokejového klubu, tentokrát nabídne téměř dvouhodinový dokumentární snímek, jež mapuje stoletou historii Dynama. Film s příhodným názvem “Století Dynama” nabídne autentické výpovědi osobností našeho klubu i velkých soupeřů a také unikátní záběry z archivu České televize. Dále připomene velká vítězství, ikonické hráče i nejbolestivější porážky. Premiéru si odbyde v Cinema City v Pardubicích a Westfield Chodov v Praze 7. března. Vstupenky je možné zakoupit na webu Cinema City, odkaz najdete uvnitř článku.

HTMLFont size

VSTUPENKY JE MOŽNÉ ZAKOUPIT ZDE.

Film Století Dynama provede diváky historií pardubického hokeje. Znovu ožije legendární spolupráce útoku Martinec-Novák-Šťastný, brankář Dominik Hašek se vrátí ke svým první startům v lize a kouzlu mistrů let osmdesátých.

Do křesla, které spojuje filmové rozhovory, se usadilo devětadvacet osobností. Filmaři a zároveň členové oblíbeného projektu Bez frází vybrali ve spolupráci s Dynamem respondenty, kteří spojili svou kariéru s pardubickým dresem. Nebo takové, jež patřili k nejvýraznějším soupeřům a pamatují legendární vítězství i porážky.

“Chtěli jsme dokumentem Století Dynama ukázat, jak velký klub v Pardubicích sídlí. Vzájemná spolupráce je pro nás poctou a tento film byl jejím logickým pokračováním,” popisuje člen projektu Bez frází Jakub Hlaváč.

“Zatímco snímek „Navždy za Dynamo“ měl ukazovat a ukázal každodenní fungovaní jednoho z největších sportovních klubů v Česku pohledem jeho hráčů, zaměstnanců i fanoušků, teď jsme se záměrně ponořili do stoleté historie. Věříme, že současní fanoušci vezmou na film své rodiče a při celovečerní podívané se spojí jejich emoce, které prožívají na tribunách svého milovaného klubu. Stejně tak věříme, že současní hráči Dynama budou obdivovat umění svých předchůdců,“ pokračuje Jakub Hlaváč, který film společně s Františkem Suchanem režíroval.

“Uzavření partnerství s projektem Bez frází bylo významným krokem při oslavách 100 let pardubického hokeje. Věřím, že film Století Dynama připomene nejzásadnější momenty naší historie. Dynamu jsem fandil už jako malý kluk a film mi připomněl vše, co jsem s ním prožil. Při sledování jsem si připomněl bolestné porážky i ztráty, pobavil jsem se příhodami bývalých hráčů a znovu mohl prožít velká vítězství, po nichž slavilo celé město. Století Dynama je filmem, který si užije každý sportovní fanoušek,” doplňuje své dojmy PR manažer a tiskový mluvčí Dynama Jan Mroviec.

Nebylo jednoduché vměstnat sto let historie do jediného dokumentu, i proto se stopáž filmu zastavila až na dvou hodinách. Z toho téměř čtyřicet minut se budou návštěvníci kin během vyprávění jednotlivých hrdinů kochat archivními a dlouho neviděnými záběry.

Bez frází začali film vyrábět v lednu roku 2023, zaznamenali oslavy spojené s výročím 100 let klubu a pořídili desítky autentických rozhovorů. Mimo to tvůrci detailně prostudovali archiv České televize a použili záběry, které souvisí s nejvýznamnějšími érami Dynama. Autorům pomohlo, že se s řadou výrazných osobností pardubického hokeje dobře seznámili při tvorbě knihy Dynamo Bez frází.

„Věřím, že tenhle film nebude stačit fanouškům vidět jednou a budou s k němu s radostí vracet a objevovat nové a nové detaily úžasné historie, ať už ve výpovědích, tak v originálních záběrech. Nesnažili jsme se na plátno přenést historickou kroniku, ale vzpomínky těch, kteří ji svými výkony psali,“ dodává Hlaváč.

Scénář a režie: Jakub Hlaváč, František Suchan

Produkce: Karel Nocar, František Suchan

Kamera: Radim Vaňous, Leoš Hruban

Zvuk: Lukáš Pešek, Filip Hostýnek

Střih: Tomáš Polách

Grafika: Ivana Poláchová.