02.01.2016
Jan Hrabal

17 140 diváků. Pardubice před pěti lety přepsaly český rekord

PARDUBICE — Ano, už je to pět let. Pardubický hokejový klub pořádal 2. ledna 2011 utkání pod širým nebem. Na plochodrážním stadionu ve Svítkově hostil Kometu Brno, obrat tehdejšího Eatonu z 0:2 na konečných 4:2 sledovalo 17 140 diváků. Tento počet ustanovil nový rekord samostatné české soutěže.

O záměru pořádat utkání pod širým nebem poprvé pardubický klub informoval na tiskové konferenci v závěru listopadu. Poté šlo vše ráz naráz: přes sedm set pracovníků připravilo ojedinělou akci na plochodrážním stadionu, kde se jezdí závody o Zlatou přilbu. Ve svítkovském areálu vyrostly montované tribuny s kapacitou přes 25 000 diváků (více než 17 000 míst k sezení a 8000 míst k stání).

Ve vzduchu visela překonání dvojice rekordů v počtu diváků na jednom hokejovém utkání. Ten absolutní stále ještě drží souboj tehdejšího Spartaku Sokolovo a ZKL Brno z roku 1962, kdy se Sportovní haly vměstnalo 18 500 diváků. Druhé číslo znělo 17 123 fanoušků, kteří zaplnili O2 arenu ve finálovém utkání Slavie Praha s Karlovými Vary v roce 2008.

HOCKEY OPEN AIR GAME 2011

Okolí svítkovského areálu se proměnilo během měsíce v obří arénu s velkokapacitním parkovištěm pro dva tisíce automobilů, České dráhy vypravily ve spolupráci s pardubickým klubem dva přímé expresy z Brna do stanice Pardubice–Svítkov. Dále mezi touto stanicí a hlavním nádražím pendlovaly zvláštní vlaky pro svoz fanoušků.

Na Nový rok 2011 absolvoval pardubický tým trénink přímo ve Svítkově. „Zima mi ani nebyla, fakt v pohodě. Led je výborný. Pokud to takhle bude i zítra, tak to bude ideální. Na začátku tréninku svítilo sluníčko, to prý zítra tolik nebude, takže pohoda. Jediný problémem je vítr, tak snad zítra nebude foukat, to by byla veliká zima, ale i to se dá,“ vyprávěl Petr Koukal, tehdejší kapitán Pardubic.

HOCKEY OPEN AIR GAME 2011

Celá akce začala již dopoledním utkáním veteránů. Od 10.00 hodin se spolu utkaly výběry Tesly Pardubice a ZKL Brno. Tehdejší klání skončilo gentlemanskou remízou 3:3, kterou zhlédlo tři tisíce fanoušků.

„Bylo to parádní, o výsledek až tak nešlo. Nikomu se nic nestalo, parádně jsme si zahráli. Počasí nám přálo, moc nemrzlo. Vyšlo to parádne,“ nadšeně po tomto utkání vyprávěl Vladimír Martinec, který vstřelil třetí gól Východočechů.

HOCKEY OPEN AIR GAME 2011

Ve 12.30 hodin začal ostrý extraligový zápas: Kometa Brno vedla po první třetině, kterou oba týmy sehrály v retro dresech, 2:0, ve druhé zahájil východočeský tým cestu za obratem, po brankách Rastislava Špirka, Jana Starého a Martina Barteka otočil na 3:2, tříbodové vítězství pečetil Jan Starý střelou do prázdné brány v čase 59:34.

„Vyhráli jsme zápas pod otevřeným nebem na domácí půdě. Je to obrovský zážitek. Led byl výborně připravený, tribuny byly pěkné postavené. Moc se nám to všem líbilo. Byl to sice netradiční, ale fakt super,“ řekl odchovanec Jan Starý po tomto výjimečném utkání, které ozdobil dvěma brankovými zásahy.

První třetinu hrály oba týmy v menší sněhové vánici, ale ta naštěstí zhruba od 16. minuty ustála. Ostatně pardubický klub měl k dispozici podrobnou předpověď počasí z místního letiště. „Pro obě strany to ale bylo stejné. Oni to hráli líp, vyhazovali puky a dojížděli to. My jsme to začali hrát až na konci třetiny. Zareagovali jsme pozdě, ale po šedesáti minutách jsme vyhráli. A to je hlavní!“ usmíval se.

V prvním dějství nebylo daleko k přerušení hry a uklizení ledové plochy od sněhového nánosu. „Obě strany chtěly hrát, takže se neuklízelo. Rozhodčí za námi přijel, ale domluvili jsme se takto,“ popisoval Jan Starý.

Celá akce s názvem HOCKEY OPEN AIR GAME 2011 se mu moc líbila, o hráče bylo perfektně postaráno. „Na Nový rok jsme tu trénovali, tak jsme si to tu mohli osahat. Už tehdy jsme si říkali, že to je opravdu ohromné. Trošku jsme se báli, jaký bude led, ale ten byl perfektní. Jsem nadšený!“ říkal.

„Tady šlo o to, abychom si to užili. Nechtěli jsme si jenom nadávat. Vždycky je nejdůležitější vyhrát poslední zápas sezony. Chtěli jsme si to užít, atmosféra byla parádní. Sice nebylo vyprodáno, ale návštěva přes sedmnáct tisíc lidí byla fakt super. Hlavně šlo o zábavu, byla to novinka a ta splnila účel,“ vyprávěl po utkání Jakub Nakládal, člen první pardubické obrany v tomto utkání.

HOCKEY OPEN AIR GAME 2011

Určitě si pamatujete na změnu počasí po první třetině, kterou zahalilo sněžení. Od druhé svítilo sluníčko. „Hodně nás to potěšilo! Ve sněhu nešlo nic dělat, ani nebylo moc vidět, protože se vločky lepily na plexisklo. Pak jsme šli do kabin, vrátili se a najednou jsme viděli sluníčko a vločky žádné! To jsme jen kvitovali, byli jsme rádi. Na ledě to pak vypadalo úplně jinak. I díky tomu jsme pak dali nějaké góly,“ usmíval se.

Zápas se povedl – přes sedmnáct tisíc fanoušků vidělo výhru Pardubic 4:2 a parádní obrat domácích. Absolutní rekord se sice nepovedlo překonat, i tak pardubický klub posunul český hokej.

HOCKEY OPEN AIR GAME 2011

Druhé a třetí utkání pod širým nebem chystá brněnská Kometa v příštích dnech. Hokejový klub Dynamo Pardubice přeje vše dobré, ať vše klapne a úspěšné zvládnutí pořádání dvojzápasu!