logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
20.10.2021
Redakce

Senzační obrat na Spartě! Rozhodl Kousal

Hokejisté Pardubic zajížděli k zápasu 18. kola extraligy na led pražské Sparty a v sázce bylo první místo tabulky. Dlouho bylo dnešní utkání přehlídkou brankářského umění. Až ve třetí části se trefil sparťanský Chlapík a na jeho trefu o sedm minut později reagoval ve dvojnásobné přesilovce Mikuš. V samostatných nájezdech byl úspěšný pouze Kousal a díky tomu jedeme domů se dvěma body!

Tipsport extraliga, 18. kolo, středa 20.10.2021, Praha, O2 arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

1:2
0:0, 0:0, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 51:59 Chlapík (Thorell, Moravčík) – 58:31 Mikuš (Košťálek, Camara). Rozhodčí: Pešina, Sýkora – Špůr, Klouček. Diváci: 10712. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Střely na branku: 29:35 (6:11, 11:9, 7:14). Zblokované střely: 16:14. Hity: 7:1. Vhazování: 20:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1.
Sparta Praha: Neužil – Mikliš, Moravčík, Pavelka, Polášek, Dvořák, Jurčina, Jandus – Thorell, Sobotka, Řepík – Kaše, Chlapík, Forman – Buchtele, Zikmund, Doležal – Prymula, Hašek, Jandus.
Dynamo Pardubice: Frodl – Mikuš, Nakládal, Robertson, Košťálek, Kolář, Hrádek, Vála – Paulovič, Poulíček, Camara – Říčka, Roman, Cienciala – Kousal, Musil, Blümel – Koffer, Anděl, Rohlík.

Komentář

Do pardubické sestavy se vrátili dva klíčoví hráči. Proti svému bývalému týmu se představil obránce Jan Košťálek a do druhé formace se vrátil nejlepší nahrávač Dynama David Cienciala.

Po klidném úvodu dostala výhodu první přesilové hry Sparta. Při vyloučení Adama Musila se do největší šance dostal Vladimír Sobotka, proti němuž výborně zasáhl Dominik Frodl. Na druhé straně si následně do dobré střelecké pozice nabruslil Robert Kousal, branku však minul.

Po první komerční přestávce nabídla Sparta špatným střídáním přesilovku Pardubicím. Hned do dvou šancí se během chvilky dostal Adam Musil, nejprve netrefil odkrytou branku, poté ho vychytal roztažený brankář Neužil. Střídání přesilových her pokračovalo i nadále. Obrovskou šanci spálil z prostoru slotu Moravčík a chvilku po něm i Řepík z levého kruhu. První třetina tak branku nenabídla.

Lehce ospalý začátek druhé periody pročísla až čtvrtá pardubická řada, Lukáš Anděl však po rychlém brejku netrefil puk ideálně. Hra byla i nadále nesmírně vyrovnaná. Po šanci Ondřeje Romana se do zakončení na druhé straně dostal i Filip Chlapík, ale ani jeden z nich si nepřišel na maskované muže ve formě.

Na startu 34. minuty se sám před Neužilem zjevil Blümel, k prvnímu gólu utkání nevedla jeho forhendová střela a ani bekhendová dorážka. Konec prostřední třetiny byl ve znamení přesilových her. Nejprve se do početní výhody dostali svěřenci Richarda Krále a Mikuš pálil z dobré pozice jen vedle branky. Na opačné straně kluziště se musel činit Dominik Frodl, který vyrážečkou zneutralizoval pokus Filipa Chlapíka. Bezbrankový stav tak platil i po čtyřiceti minutách.

Na startu třetí třetiny se do dvou obrovských šancí dostal Robert Kousal, ale ani jeden z jeho bekhendových pokusů neskončil za Neužilem. I nadále se do šancí dostávalo především Dynamo, Matěj Blümel pálil z otočky kousek vedle pravé tyčky. První branka zápasu přišla až v čase 51:59. Po vyloučení Kousala za hákování zamkla Sparta svého soupeře v pásmu a Filip Chlapík z voleje procedil puk mezi rukou a betonem Frodla – 1:0.

Obrovskou příležitost dostal pardubický výběr v samotném závěru zápasu, kdy se nechali vyloučit Moravčík i Polášek. Dynamo si při přesilovce 5 na 3 párkrát vyměnilo puk v pásmu a poté se šikovně trefil tahem na vzdálenější tyč Juraj Mikuš1:1. I přes solidní závar před Neužilem se červenobílým nepovedlo využít i druhou přesilovku, zápas tak zamířil do prodloužení.

První ryzí šanci na rozhodnutí měl v prodloužení Chlapík po chybě Pauloviče. Bývalý útočník Ottawy bekhendovým blafákem nedokázal přelstít výborného Frodla. Prodloužení poté začalo nabízet naprosto fantastickou ofenzivní podívanou. Do šancí se postupně dostali Nakládal, Kaše i Blümel, nikdo však nebyl úspěšný, rozhodnout tak musela až dovednostní disciplína.

Přehlídku brankářských zákroků dlouho nabízely i samostatné nájezdy. Dominik Frodl vychytal celou pětici sparťanů, a nakonec rozhodl elegantním blafákem do bekhendu Robert Kousal a získal Dynamu druhý bod – 1:2.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Po včerejším kolapsu v Plzni jsme se dali dohromady. Mužstvo bojovalo, i když bylo trochu unavené. Když jsme se dostali do vedení, tak jsem věřil, že už to dotáhneme. Mužstvo můžu pochválit za 58 minut. V závěru jsme udělali dva hloupé fauly a byla z toho remíza. Nájezdy nám, bohužel, nejdou, takže bereme jenom jeden bod. Mužstvo ale makalo.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Měli jsme dobrý vstup do utkání a vytvořili jsme si některé šance, které jsme, bohužel, neproměnili. Chyběla nám kvalita v zakončení a měli jsme se víc držet na kotouči v útočném pásmu. Druhá třetina byla vyrovnanější. Vzhledem k celkovému vývoji jsme s dvěma body spokojení. Podržel nás Dominik Frodl a zahráli jsme dobře v oslabení. Naopak se nám nedařily přesilovky, a proto nemáme tři body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 17. 8. 2021
SPA - PCE
2:5
3. kolo, 14. 9. 2021
PCE - SPA
2:5
18. kolo, 20. 10. 2021
SPA - PCE
1:2sn
33. kolo, 21. 12. 2021
PCE - SPA
3:2
48. kolo, 1. 2. 2022
SPA - PCE
5:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Frodl 65 29 28 1
Obránci G A +/- TM
Juraj Mikuš 1 0 0 2
Jan Košťálek 0 1 0 0
Ondřej Vála 0 0 0 2
Michal Hrádek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Dennis Robertson 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Anthony Camara 0 1 0 0
Robert Říčka 0 0 0 12
Robert Kousal 0 0 0 4
Adam Musil 0 0 0 2
Matej Paulovič 0 0 0 2
Patrik Poulíček 0 0 0 2
Ondřej Roman 0 0 0 2
Lukáš Anděl 0 0 0 0
Matěj Blümel 0 0 0 0
David Cienciala 0 0 0 0
Filip Koffer 0 0 0 0
Ondřej Rohlík 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube