logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
01.07.2022
Filip Matoušek

V naší pozici musíme puky a led cítit pořád, shodují se brankáři Dynama. Čím si zpestřovali program?

Stejně jako celý tým, také pardubičtí brankáři mají za sebou náročnou první fázi přípravy na novou sezónu. Během ní využívali svěřenci trenéra Františka Brázdila také ledovou plochu v Náchodě. „Myslím, že to je fajn věc. Až budeme na ledě s týmem, může nám to hodně pomoci a můžeme se zaměřit na věci, kde víme, že máme nedostatky a vypilovat to," chválí využití tréninků na ledě Dominik Frodl.

Devět týdnů dlouhou přípravu zakončili ve čtvrtek odpoledne také brankáři Dynama. Čtveřice Dominik Frodl, Milan Klouček, Vojtěch Nečas a Roman Will absolvovala kromě tréninků s týmem také speciální brankářské tréninky. „Bylo to náročné. Končili jsme soustředěním, kde byl každý den dvoufázový trénink, což bylo znát. Intenzita byla daleko vyšší, než je při běžných trénincích. Myslím si, že do sezóny budeme dobře připravení," popsal závěr přípravy Dominik Frodl.

Druhou letní přípravu v Dynamu má za sebou také trenér František Brázdil, který připravil svým svěřencům pestrý program brankářských tréninků. „Trénovali jsme dvoufázově, chodili jsme na jógu, hráli jsme squash, používali jsme také Sense Arenu, kde si kluci alespoň trošku simulovali chytání. Chtěli jsme zapojit mobilitu, odrazovou sílu a dynamiku tak, abychom z toho mohli čerpat celou sezónu," přiblížil program Brázdil.

Pro přípravu na blížící se sezónu využívali maskovaní muži Dynama také ledovou plochu v Náchodě. „Veškeré ledy, co jsme měli, byly bez střelců. Zaměřili jsme se hlavně na základní věci, jako je bruslení, základní pohyby, přenášení váhy a uzavřeli jsme to v tomto týdnu imaginací a vizualizací. Pro brankáře je důležité být na ledě proto, abychom poté neplýtvali čas v době, kdy už se bude pracovat na řešení zápasových situací," popsal trenér gólmanů.

„Nikdy jsem v létě takhle frekventovaně na ledy nechodil. Občas jsem v létě na led šel, takhle pravidelně to ale mám poprvé. Myslím, že to je fajn věc, minimálně takhle pro ty začátky. Až budeme na ledě s týmem, může nám to hodně pomoci a můžeme se zaměřit na věci, kde víme, že máme nedostatky a vypilovat to," pochvaloval si zpestření letní přípravy Dominik Frodl.

Využití ledové plochy během suché přípravy chválil také Roman Will: „Hokej je teď úplně jiný, je to celoroční sport, dřív to bylo bráno jinak. V naší pozici gólmanů musíme puky a led cítit pořád, takže jsem hrozně rád, že to tady takhle funguje a že máme možnost trénovat na ledě."

Třicetiletý brankář se vrací do české extraligy po třech sezónách, během kterých okusil KHL a švédskou nejvyšší soutěž. V minulém roce navíc ve třech zápasech zasáhl také do mistrovství světa. „Je to ohromný profesionál, který ví, co chce a tvrdě si za tím jde. Znám Romana už z Ameriky, takže když přicházel, všichni jsme věděli, do čeho jdeme. Je to skvělý brankář a k tomu také výborný člověk a hrozně hodný kluk," chválil svého nového svěřence Brázdil.

„Mezi brankáři je zdravá konkurence. Máme tady reprezentačního brankáře Romana Willa, Dominik Frodl i Milan Klouček už do reprezentace také nakoukli. Myslím si, že když budou makat, dveře do reprezentace mají stále otevřené. Všichni jsou výborní kluci, jdou si za svým cílem, chtějí pomoct týmu nejlépe, jak můžou. Vědí však, že to není zadarmo. Jsem nadšený, že můžu mít u sebe takové brankáře, pomáháme si navzájem," popsal trenér brankářů.

Přípravu po boku Romana Willa, Dominika Frodla a Milana Kloučka absolvoval také Vojtěch Nečas. Jednadvacetiletý brankář, který působil v minulé sezóně převážně v druholigovém Hronově, se pro následující sezónu přesune do pardubického B týmu. „Těším se na to. V Chance lize je mnohem větší šance se posunout, budu také více na očích, než ve druhé lize. Doufám, že to bude super sezóna," věří Nečas, který zároveň vítá spolupráci se zkušenějšími brankáři: „Je to skvělé sledovat v přípravě reprezentační gólmany. Mám od nich co okoukávat a jsem za to rád."