logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
21.10.2020
Redakce

Tomáš Nosek: Do Dynama se chci jednou vrátit!

Hokejový útočník Tomáš Nosek před několika dny prodloužil smlouvu se svým dosavadním klubem NHL Vegas Golden Knights. V uplynulé, koronavirem zasažené sezoně, v jejich dresu odehrál 67 zápasů a posbíral 15 bodů (8+7). Mistr extraligy s Dynamem z roku 2012 v rozhovoru pro náš web mimo jiné popsal, jak se žilo v "bublině" během play-off NHL. "Všude kolem postavili plot, celý areál hlídala ochranka. Nikdo nesměl dovnitř, nikdo ven," uvedl útočník s více než dvěma sty starty v elitní zámořské soutěži.

V hokejové pauze jste přijel domů. Jak dlouho jste nebyl v Pardubicích?
Strávil jsem nepřetržitě rok a měsíc v Americe. Takovou dobu jsem bez návštěvy Česka v zámoří nikdy nebyl. Přiletěl jsem s rodinou před čtyřmi týdny, ani jsem nestihl žádnou dovolenou a jak se všechno zavírá, tak ani nestihnu. V Pardubicích vlastně poprvé bydlíme ve vlastním. Vždycky jsme jezdili k rodičům. Koupil jsem byt. Auto pořizovat na pár měsíců nebudu. Po městě cestuju na elektro koloběžce.

V Las Vegas jste prodloužil smlouvu, ale původně to vypadalo, že se budete stěhovat. Co vás zachránilo?
Ano, podepsal jsem s Vegas smlouvu na další rok. Pomohl trejd Paula Stastnyho. Odešel do Winnipegu. Uvolnilo se tím místo v platovém stropu a tým potřeboval centra. Tahle shoda okolností mě v týmu udržela. Už jsem vůbec nepočítal, že zůstanu. Měl jsem všechno zabalené. Jsem moc rád, že to dopadlo. Jsem tam od první sezóny Vegas v NHL. Město se nám s manželkou líbí, dobře se tam žije. Máme skvělého majitele klubu. Bill Folley do nás investuje spoustu peněz i mimo hokej. Vozí nás na svůj ranch v Montaně. Naloží nás do soukromého letadla, jezdíme vždy jen hráči bez trenérů. Většinou je to výlet na tři dny. Má tam své golfové hřiště, obrovské množství nemovitostí. Chodíme na ryby, jezdíme čtyřkolkama po okolí, večer hrajeme poker. Takhle štědrých a přátelských majitelů se v NHL moc nenajde.


Tomáš Nosek se dorazil podívat k enteria areně na elektrokoloběžce

Jak jste přežil „bublinu“, do které vás zavřeli během dohrávky NHL?
Strávil jsem v ní 55 dnů. Bydleli jsme v hotelu u haly. Všude kolem postavili plot, celý areál hlídala ochranka. Nikdo nesměl dovnitř, nikdo ven. Abychom se z toho nezbláznili, vyvezli nás jednou na golf. Kvůli tomu neprodyšně uzavřeli hřiště, abychom se s nikým nepotkali. Pak nás asi čtyřikrát odvezli na otevřený stadion, abychom byli chvilku na čerstvém vzduchu. V hotelu byla jedna společná místnost na jídlo, plátno na videohry, pingpongový stůl. Už bych to nerad zažil znova. Bylo to vězení.

Jaký byl kontakt s rodinou?
Pouze přes Facetime. V lednu se nám narodil syn Patrik, takže jsem ho během kempu a pak během soutěže viděl jen přes obrazovku. Bylo to těžké. Ale v něčem byla jarní karanténa pozitivní. Než se začalo s tréninkem, dlouhé dny jsme trávili doma… tak se nám s manželkou zadařilo a Patrik bude mít brzy bráchu. Kluci budou od sebe 1 rok a 7 měsíců. Máme ve hře dvě jména – česky Matyáš anebo mezinárodní Matthias.

Co kdyby se NHL nedohrála?
Ve hře bylo příliš mnoho peněz za prodaná televizní práva. Uvědomovali jsme si, že pokud by se play off nedohrálo, hráli bychom příští sezónu skoro zadarmo.


Tomáš Nosek v dresu pardubického Dynama v sezoně 2013/2014.

Sledujete dění v Dynamu?
Samozřejmě. Jsem rád, že mají Pardubice nového majitele. Že si vzal Dynamo pod sebe pan Dědek, je to nejlepší, co mohlo Dynamo potkat. Věřím, že se blýská na lepší časy.

Jste v kontaktu s některými hráči?
S Patrikem Poulíčkem jsem hrál od třetí třídy. Ze sezóny 2011-12 znám Jakuba Nakládala, Roberta Kousala i Honzu Koláře. Společně jsme tehdy vyhráli titul. To byla moje první sezóna v Pardubicích. Byl jsem ještě bažant a odehrál asi půlku zápasů. Byl to úžasná sezóna.

Vrátíte se někdy do Pardubic?
Určitě. Jednou chci hrát znovu za Dynamo. Ale ještě to asi pár let potrvá.