logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
09.07.2023
Redakce

Příprava mě moc nepřekvapila. Vencu znám, klade důraz na detaily, ví Cienciala

David Cienciala se připravuje na svou třetí sezonu v pardubickém dresu, na východě Čech se nyní znovu potkal s trenérem Václavem Varaďou, pod kterým v Třinci získal mistrovský titul. Jak se ohlíží za první částí letní přípravy a co řekl ke spolupráci s úspěšným koučem?

První část přípravy na nový extraligový ročník je za vámi, jaká pro vás byla?
Pro některé kluky to bylo trochu jiné, ale pro mě ani ne, protože jsem na to zvyklý. Vím, jaký je Venca trenér, takže mě to ani moc nepřekvapilo.

Takže jsi věděl, co přijde, když bylo oznámeno, že se Václav Varaďa domluvil na spolupráci s Dynamem?
Byl jsem hodně v kontaktu s kluky z Třince a vím, že příprava se moc neměnila. A ani asi neměla proč, protože pořád získávají tituly. Venca to přivedl do Pardubic a naběhl jsem do toho samého, co vlastně v Třinci.

Může být letní příprava základem toho úspěchu?
Vždycky se říká, že je letní příprava takový startovací žebříček k tomu, abyste se dobře připravili na sezonu. Je to určitě důležité, ale myslím si, že stejně nejdůležitější je, jak se s tím zvládneme porvat na ledě za to přípravné období. Tam se stejně kondice nabírá nejvíce, protože ten led je prostě specifický a nejde nijak nahradit během ani ničím jiným. Takže za mě letní příprava super, ale stejně poté na ledě to jsou ty největší a nejtěžší dávky.

Jaká jsou společná soustředění, kde je celý tým? Jde se tam v uvozovkách na krev?
Soustředění bývá vždycky o morálu, jak to kdo zvládne. Vždycky to každý zvládne, neznám nikoho, kdo by se na to vykašlal nebo to vzdal. V Harrachově jsme měli vždycky ráno nějaký výběh a potom jsou dva tréninky, jeden dopoledne, druhý odpoledne. A jede se na krev, ten týden vás dokáže totálně zničit, takže potom jste rádi, že máte tři dny volno.

Harrachov to jsou kopce, Pardubice leží v Polabské nížině, takže jste nyní trochu klidnější, nebo se stejně něco najde a vymyslí?
Já si myslím, že i tady je dost možností, takže se něco najde. Já naštěstí teď ještě neběhám, takže vše absolvuji na kole, jsem tedy alespoň rád za to, že to nemusím běhat, protože je těžké nosit 95 kilo někde do kopce a běhat s tím. Je to hrozně náročné na klouby. Zatím mám přípravu v takovém režimu, že všechnu kondici jezdím na kole.

Co ti blesklo hlavou, když ses dozvěděl, že do Pardubic přijde Václav Varaďa?
Nikdo jsme to podle mě nečekali, bylo to z ničeho nic. Ale blesklo mi hlavou pět let v Třinci, jaké to bylo pod Vencou a co od toho mám čekat. Vím, do čeho jdu, jaký je Venca, jaký důraz klade na detaily a tyhle věci. Ale myslím si, že už se teď všude klade důraz na detaily, ztráty na modrých čarách a tak dále. Na to je hodně pes a jak už jsem říkal, znám ho moc dobře.

V Pardubicích se sešla trenérská trojice Varaďa, Zadina, Krátoška, která budovala vítězný systém Třince. Nyní budou přemýšlet o tom, jak ho překonat, protože Oceláři i v posledním ročníku dokázali navázat na předchozí úspěchy. Myslíš, že se na to dá přijít, aby zničili přehradu, kterou vybudovali?
Určitě se na to dá přijít, nikdo nemůže vyhrávat donekonečna. Třinec má pořád hodně hráčů, kteří to mají vžité, je opravdu potřeba si ten systém osvojit a osahat. Úplně se tomu poddat a věřit, že to opravdu funguje. Myslím, že jsme měli podobný systém už i v uplynulé sezoně s Radimem Rulíkem, Marek Zadina do toho také dával své poznatky z Třince. Takže si myslím, že jsme si na to dost navykli už loni a že se to už zase tolik měnit nebude. Systém byl podobný, co byl v Třinci. Dobrá obrana středního pásma, ale Třinec to měl nějak více zažité, takže v tom byl trošku lepší. Ale jinak do útoku to nikdy pod Vencou nebylo svázané, tam si každý mohl dělat vlastně v uvozovkách co chce a prodat to, co umí. Ale obrana byla striktní a jasně daná pravidla.