logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
10.09.2023
Redakce

Pojď hrát hokej v novém provedení!

Pojď hrát hokej je náborovým projektem Českého hokeje, který se letos bude konat už poosmé. Před začínající sezónou 2023/2024 je obohacen o Lvíčka ve školkách, o akci, která by měla zlepšit všeobecnou pohybovou gramotnost malých dětí. I letos pokračují Týden hokeje a Výstroj pro nejmenší.

Týden hokeje

V téměř 160 klubech po České republice si děti mohou vyzkoušet, jaké to je hrát hokej, zamíchat s pukem a vstřelit první gól. Letošní ročník Týdne hokeje se bude konat 15.–21. ledna 2024. Na tento týden jednotlivé kluby vypíšou termíny, kdy je možné si přijít vše na led vyzkoušet a přímo v klubech se zeptat na veškeré detaily související se začátkem hraní hokeje. Informace budou k nalezení na webu pojdhrathokej.cz a také na webových stránkách jednotlivých klubů.

Výstroj pro nejmenší

Jsme si vědomi, že jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru sportu je cena. Proto Český hokej v rámci projektu Pojď hrát hokej dál pokračuje v nakupování výstrojí a hokejových setů pro nejmenší. Pro tento ročník akce věnuje Český hokej klubům vybavení pro nejmenší hráče v hodnotě 8 milionů korun.

Rodiče malých talentovaných hokejistek a hokejistů tak nemusí na počátku hokejové etapy řešit nákup výstroje, kterou by si třeba nemohli sami pořídit. Kluby tak mohou díky každoroční podpoře Českého hokeje hráčům výstroje propůjčit a umožnit jim v klubu hrát.

Od roku 2010, odkdy každoroční nákup výstrojí pro kluby probíhá, Český hokej klubům nakoupil vybavení v hodnotě necelých 119 milionů korun.

Lvíček ve školkách

Nový projekt Lvíček ve školkách je dlouhodobou akcí, ve které budou profesionální hokejoví trenéři nejmladších dětí (minimálně s licencí B) navštěvovat vybrané předškolní třídy mateřských škol a třikrát do týdne zde budou vést dopolední pohybovou výchovu po celý školní rok.

Cílem tohoto dílčího projektu je všeobecné zvýšení pohybové gramotnosti a podpora mládeže. Cvičení v pojetí našich trenérů je zaměřeno na celkové zlepšení motoriky dětí formou her, které jsou koncipovány tak, aby je bavily a ony si je maximálně užily.

Od Lvíčka ve školkách si slibujeme, že pro děti bude bránou do světa sportu. Děti budou mít příležitost objevit kouzlo sounáležitosti kolektivu v rámci kolektivního sportu a vzájemné interakce, jak ve sportovní, tak sociální rovině. Kromě komunikace se svými vrstevníky totiž budou komunikovat i s pro ně často zatím nepoznanými autoritami (trenéry).

Děti, které se budou účastnit Lvíčka ve školkách, by měly mít větší chuť se v následných školních třídách zapojit do dalších pohybových aktivit, a to jak ve svém volném čase s rodinou či kamarády, tak i v jakémkoliv sportu na klubové úrovni. Důležitá je radost z pohybu.

Součástí projektu je i základní průprava bruslení, kterou jim v rámci zlepšení všeobecné pohybové gramotnosti poskytnou naši trenéři v blízkosti vybraných mateřských škol.

Děti by na ledě měly absolvovat několik základních a nenáročných bruslařských lekcí v průběhu školního roku. I zde je cílem všeobecné zlepšení pohybové gramotnosti, protože bruslení vyžaduje komplexní koordinaci celého těla. Dětem je poskytnuta možnost vyzkoušet si aktivitu, která se zkrátka nedá dělat každý den na ulici.

O projektu

Pojď hrát hokej je rozvojovým projektem Českého hokeje, který funguje od roku 2016. Je dlouhodobě zaměřený nejen na získávání nových hokejistů, ale také na celkové zlepšení pohybové gramotnosti a na všeobecnou sportovní průpravu. Do letošního ročníku byla přidána akce Lvíček ve školkách, která je zaměřená právě na všeobecné zlepšení pohybové motoriky.