logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
13.11.2023
Redakce

PREVIEW: Play off Ligy mistrů je tu! Dynamo letí ve středu do Tampere

Premiérová účast Dynama v play off hokejové Ligy mistrů se blíží! Už ve středu 15. listopadu se svěřenci Václava Varadi představí v Tampere, kde od 17:30 vyzvou v moderní Nokia Areně domácí Ilves. Na co se mohou Pardubáci ve Finsku těšit?

Ilvesu se v letošní sezóně daří na výbornou. Tým se čtyřmi českými hráči v základní sestavě nasbíral ve 21 zápasech 41 bodů a ve finské lize mu díky tomu patří druhé místo, lepší je pouze městský rival Tappara. V Lize mistrů pak skončil po základní části na šestém místě.

Mezi tahouny týmu se v letošní sezóně zařadil jednatřicetiletý finský útočník Oula Palve. Letní posila ze švédského Brynäs si v sezóně drží bilanci bodu na zápas (5+16). Pouze o bod méně nasbíral Eemeli Suomi, třetí místo v klubovém bodování pak patří Petru Kodýtkovi.

V brance se o místo dělí zkušený Švéd Jonas Gunnarson s talentovaným českým mladíkem Jakubem Málkem, který si v minulém týdnu odbyl premiéru v seniorském národním týmu, v jehož dresu nastoupil do dvou zápasů na Karjala Cupu.

První osmifinálové utkání se odehraje v moderní multifunkční Nokia Areně. O stadion s kapacitou 13 500 diváků se Ilves dělí se svým rivalem Tamperre. Nokia Arena byla otevřena byla v roce 2021. Postavena byla speciálně pro mistrovství světa v hokeji v roce 2022, které se zde konalo i v roce 2023.

Už 21. listopadu nás pak čeká domácí odveta. Utkání v enteria areně bude startovat v 17:30. Vstupenky můžete zakoupit ONLINE ZDE nebo na pokladnách enteria areny.

O klubu

Hokejový klub Ilves Tampere byl založen v roce 1931. Překlad finského Ilves do češtiny znamená rys, kterého má klub ve znaku. Klubovými barvami jsou zelená, žlutá a černá.

Ilves Tampere je druhým nejúspěšnějším klubem v historii finské nejvyšší soutěže po Tappaře, rivalovi ze stejného města. První tři tituly získali Rysi bez přerušení v letech 1936 až 1938. V dalších letech nadále okupovali přední příčky tabulky nejvyšší finské soutěže a po druhé světové válce se dočkali dalších třech titulů v řadě. V tomto období navíc neprohráli jediné utkání za více než 4 roky (celkově se jednalo o 36 zápasů).

V roce 1954 Ilves poprvé a naposledy sestoupili z nejvyšší soutěže. Hned o rok později se ale do Liigy vrátili. Zajímavé je, že i přes pád do nižší soutěže v tomto roce se jednalo o nejúspěšnější období historie klubu. Mezi lety 1950 a 1962 se totiž klub z Tampere sedmkrát radoval z mistrovského titulu.

V letech 1966 a 1972 přidali Rysi další dva mistrovské tituly. Od té doby ale úspěchů začalo ubývat. Na konci 70. let se do problémů dostal jiný klub z Tampere, Koovee, který sestoupil z nejvyšší soutěže. Kluby se tak dohodly na vzájemné spolupráci a nejlepší hráči Koovee se přesunuli do Ilves. Tato spolupráce trvá až dodnes.

V novém tisíciletí byli Ilves dlouho průměrným týmem, který se často ani neprobojoval do vyřazovacích bojů. V posledním letech se ale začalo blýskat na lepší časy a nyní se Ilves Tampere znovu vrací na vrchol finského hokeje. V sezoně 2021/22 získali Rysi po dvaceti jedna letech medaili, konkrétně bronz. Stejný úspěch potom zopakovali také v uplynulém ročníku Liigy.

Generálním partnerem Dynama v Lize mistrů je D+D Elektromont. Významnými partnery jsou město Pardubice, Hitrádio Černá Hora, D+D Real a Rozvojový fond Pardubice.