logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
07.08.2024
Redakce

Další mistr ligy z roku 1973 na chodníku slávy! Ocenění se dočkal Radovan Čížek

Chodník slávy pardubického sportu zdobí dvě nová jména. Kromě bývalého basketbalisty Jiřího Welsche se ocenění dočkal také Radovan Čížek, mistr ligy s Teslou Pardubice z roku 1973. „Když jsem viděl, jaké osobnosti dostali dlaždici přede mnou, je pro mě neskutečná čest, že můžu být mezi nimi," říká bývalý centr Tesly.

Chodník slávy pardubického sportu se nachází před pardubickou hokejovou arénou, kde jsou na žulových dlaždicích prezentovány osobnosti z řad sportovců. Nyní na něm přibylo další jméno spojené s pardubickým hokejem.

Radovan Čížek se narodil v roce 1953. V šestnácti letech se stal prozatím posledním Pardubákem, kterému se podařilo vyhrát tenisovou Pardubickou juniorku. Rok po tom s tenisem skončil a vrhnul se na dráhu profesionálního hokejisty v dresu Tesly Pardubice, se kterou v sezoně 1972/1973 oslavil historicky první klubový titul.

„Vzpomínám na ten titul s radostí. Bohužel, v té době se hrálo na tři centry a já toho ve vyřazovacích bojích tolik neodehrál. Byl to však historický milník pro pardubický hokej, získali jsme pro něj první titul a toho si moc vážím," popisuje bývalý pardubický hokejista.

V mládí tak Radovan Čížek dokázal působit na vysoké úrovni jak v hokeji, tak v tenise. „Kloubilo se mi to těžce. Tehdy to bylo ještě těžší, než teď. Už v šestnácti letech na mě pan Sekera tlačil, že bych měl chodit na letní přípravu a já místo toho hrál tenis. Bylo to složité, vydržel jsem to do sedmnácti let a jsem asi poslední hráč tenisu a hokeje, který to dokázal dotáhnout v obou sportech na takto vysokou úroveň.

„Rodiče tehdy byli proti, abych opustil Pardubice a šel do Sparty nebo Ostravy. Dal jsem na jejich rady a zůstal u hokeje," doplnil Čížek, který následně odehrál v pardubickém dresu 153 zápasů.

Za veškeré tyto zásluhy nyní dostal bývalý centr Tesly dlaždici na pardubickém chodníku slávy. „Když jsem viděl, jaké osobnosti dostali dlaždici přede mnou, je pro mě neskutečná čest, že můžu být mezi nimi. Jsem opravdu moc rád."

Hokej nepřestal sledovat ani po konci aktivní kariéry. „Na Dynamo stále chodím, nevynechám jediný zápas. Od klubu dostáváme permanentky, za což děkuji. Sleduji to stále se stejným zájmem a jsem moc rád, že se pardubický hokej vrátil tam, kam patří," zakončil Radovan Čížek.