logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
19.9.2020
Redakce

Skvělý start! Dorostenci vykradli led Jihlavy

Jihlava – Vstup do nového ročníku ELIOD extraligy dorostu vyšel pardubickým hokejistům na jedničku. Dynamo vstoupilo do utkání parádní první třetinou, po třetím gólu Pardubic zkraje druhé části se zdálo být vše jasné, ovšem Jihlava se nadechla k velkému náporu. V polovině zápasu dala během šesti minut dva góly, nicméně její další šance zůstaly nevyužity. Naopak hosté se prosadili 18 sekund před koncem druhé periody a znovu si nesli do kabiny dvoubrankový náskok. Třetí část i přes oboustranné šance již změnu stavu nepřinesla – 2:4! Dynamo tak slaví první tři body nové sezony.

Extraliga dorostu, 1. kolo, čtvrtek 17.9.2020, Jihlava, CZ LOKO ARÉNA

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

2:4
0:2, 2:2, 0:0
Branky a nahrávky: 29. Krejčí, 35. Číhal (Vovsík) – 2. Burda (Pražan), 9. Gromadzki, 24. Formánek (Svoboda, Pavlata), 40. Hiemer (Burda, Panchartek). Rozhodčí: Mejzlík – Horký, Augusta. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 96. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.
Dukla Jihlava: Pulda – Šabatka, Číhal (A), Hrbek, Matějíček, Topol, Vovsík (A), Jeletz – Doležal, Marhoun, Sopotnik – Bulík, Jungwirth (C), Báťa – Krejčí, Juřička, Peš – Kříž
Dynamo Pardubice: Marossy – Pazdera, Svoboda, Panchartek, Pražan, Šmerda, Maštalíř – Formánek (A), Gromadzki, Pavlata (A) – Jaša, Burda (C), Hiemer – Pilař, Macas, Vrba

Komentář

První třetina úvodního zápasu nové sezony byla ze strany Pardubic velmi povedená. Domácí se sice po prvním buly dostali hned před branku soupeře, ale Pardubice kontrovaly svojí první akcí. Při ní byl vyloučen domácí útočník Peš a ten jistě nečekal, že na trestné lavici bude jen čtyři sekundy. Obránce Pražan vystřelil od modré a kapitán hostí Daniel Burda usměrnil puk do sítě. V polovině třetiny bylo Dukle ještě hůře. Adrian Gromadzki získal ve středním pásmu puk a nabral rychlost. Jihlavští hráči k němu přistoupili až moc ledabyle, proto si forvard Dynama najel až před Puldu a zvýšil vedení svého týmu - 0:2.

Pardubičtí pokračovali v náporu a následovala i hezká individuální akce Pilaře, jenž ale na Puldu nevyzrál. Osmělili se také Jihlavští, když Peš s Matějíčkem v přesilové hře několikrát doráželi zblízka puk, ale na gólmana Pardubic Marossyho nevyzráli. Dorostenci Dukly nakonec mohli být rádi, když se v závěrečné minutě neprosadili dva hráči Dynama, opět zcela volní před jihlavskou klecí.

Dukla začala druhou periodu nátlakem, v její kabině asi byla trošku bouřka. Peš před branou nahrál volnému Krejčímu, který ale zblízka nezasunul puk tam, kam chtěl. Hosté tak trestali po tom, co František Formánek vyslal přesnou střelu z levého kruhu. Týž hráč mohl v čase 28:18 zvýšit na rozdíl čtyř branek, když si z druhé vlny najel pro kotouč. Ideální palebnou pozici ale nevyužil, mířil těsně vedle. Za 34 sekund bylo sníženo. První jihlavský gól v nové sezoně obstaral Tomáš Krejčí, jenž sebral ve středním pásmu puk a tváří v tvář gólmanovi – i když byl faulován – zakončil bekhendem přesně mezi jeho betony.

Domácí tým vzápětí přestál oslabení a naopak měl dlouhou početní výhodu pět na tři. Jihlavští ostřelovali branku soupeře a sedm sekund před koncem dvojité přesilovky se prosadili, když Lukáš Číhal bombou od modré propálil naprosto vše. Byli to naopak Jihlavští, kteří byli rázem při chuti. Sopotnik z pozice mezi kruhy těsně minul šibenici a šanci na vyrovnání nevyužil ani Peš, který si zakončením svého úniku nepřišel na Marossyho. Znovu tak platilo nedáš – dostaneš a 18 vteřin před koncem druhé části zakončil Filip Hiemer zblízka pohlednou souhru po ose Burda – Panchartek - 2:4.

Jihlavané se opět mohli dostat do zápasu zkraje třetí části, ovšem Tomáš Krejčí nevyužil trestné střílení po tom, co ho v úniku zahákoval Panchartek. Na Marossyho zkusil střelu mezi betony, leč neúspěšně. Neprosadili se ani hosté, Gromadzki nevyužil chybu soupeře v rozehrávce a Puldu zblízka nepřekonal. Ačkoliv se Dukla tlačila ke kontaktnímu gólu, nedokázala ho vstřelit. Své šance nevyužívali ani hosté, jako třeba Pavlata, jehož golfák z kruhů jen vyprášil výstroj Puldy. Tři a půl minuty před koncem utkání měli hosté k dispozici přesilovku. Při ní se mohli hráči v červenožlutém paradoxně radovat, ale dobrá rána Topola za záda gólmana neprošla. Ze tří bodů se tak po výsledku 2:4 radují hosté.

Ohlasy po utkání

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): „Jsem hodně zklamaný z první třetiny, kdy jsme zápas totálně nezvládli hlavou. Dnešní den začala extraliga a vůbec jsme to v první třetině nebyli my! Další dvě dvacetiminutovky byl náš výkon lepší, ale je hodně těžké dohánět manko 0:3. Povedlo se nám sice snížit na 2:3, ale bohužel 18 sekund před koncem druhé třetiny jsme inkasovali na 2:4 a to byl zlomový moment zápasu."

David Havíř (HC Dynamo Pardubice): „První zápas extraligový byl pro hodně našich kluků první v této soutěži. Byli trošku nervózní. Utkání bylo vyrovnané a proměnili jsme v něm více šancí, kdežto Jihlavě to tam nepadlo. První třetina snesla nějaké měřítko, naopak druhou třetinu jsme zápas neměli pod kontrolou. Udělali jsme dvě zbytečné chyby, z toho jednu u mantinelu, z čehož plynul samostatný únik. Poté dvě vyloučení a Jihlava se dostala znovu do zápasu. Rozhodující bod přišel gólem na 4:2. Kluci se díky němu uklidnili. Ve třetí třetině už byl zápas nahoru - dolu. Šancí bylo stejně, nic ale nepadlo, protože gólmani byli dobří."

Zápasy v sezóně

PR3, 4. 8. 2020
JIH - PCE
4:5sn
1. kolo, 17. 9. 2020
JIH - PCE
2:4
10. kolo, 22. 10. 2020
PCE - JIH
22.10.2020
19. kolo, 5. 12. 2020
JIH - PCE
05.12.2020
28. kolo, 4. 2. 2021
PCE - JIH
04.02.2021

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Marossy 60 40 38 2
Lukáš Matěcha 0 0 0 0
Obránci G A +/- TM
Dan Bárta 0 0 0 0
Tomáš Hebek 0 0 0 0
David Hemský 0 0 0 0
Filip Joudal 0 0 0 0
Jakub Koudelka 0 0 0 0
Marek Maštalíř 0 0 0 0
Erik Pazdera 0 0 1 0
Marek Straka 0 0 0 0
Matěj Vaníček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Daniel Burda 1 1 1 0
František Formánek 1 0 2 2
Filip Hiemer 1 0 1 0
Tomáš Panchartek 0 1 1 4
Dominik Pavlata 0 1 1 0
Dominik Dostál 0 0 0 0
Adam Fiala 0 0 0 0
Tomáš Jaša 0 0 1 0
Ondřej Jirout 0 0 0 0
Josef Kubíček 0 0 0 0
Matyáš Macas 0 0 0 0
Jan Pilař 0 0 -1 0
Petr Procházka 0 0 0 0
Ondřej Vrba 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube