logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
před 2 dny
Redakce

Neustále pracujeme na tom, abychom byli lepší, říká Petr Sýkora

Vyřazení z Ligy mistrů, ale také aktuálně první místo v extraligové tabulce. Dynamo má za sebou první čtvrtinu sezony a Petr Sýkora ve velkém rozhovoru hodnotí dosavadní průběh. „Tým se sehrává, zvyká si na sebe. Neustále pracujeme na tom, aby to bylo lepší a lepší,“ říká sportovní ředitel Dynama.

V Lize mistrů si letos po porážce v Sheffieldu vyřazovací boje nezahrajeme. Jak konec v evropské soutěži vnímáte?

Vyřazení z Ligy mistrů bereme jako obrovský neúspěch. Byl to jeden z cílů sezony, který jsme si vytyčili a nesplnili. Mrzí nás, že jsme se neprobojovali dál. Myslím si, že zápas v Sheffieldu není tou hlavní příčinou, proč jsme vypadli. Před Sheffieldem jsme měli nějaká zranění, a i tam měli někteří kluci zdravotní potíže. Naopak si myslím, že ten tým, co tam byl, odvedl dobrou práci a bojoval až do poslední chvíle. Vyřazení jde na vrub dvěma špatným zápasům v Německu, kde se nám ani jeden zápas nevydařil, a to nás podle mě stálo postup. Mrzí nás to, chceme se z toho poučit.

Proč se nám podle Vás konkrétně zápasy v Německu nevydařily?

Myslím si, že jsme nebyli připravení na německý hokej. Byl to typ hokeje, který nám neseděl. Ani jeden zápas jsme neodehráli dobře. Nechci se vymlouvat na cestování, ale nezvolili jsme ani ideální způsob dopravy, kdy jsme po nějakých problémech jeli den před zápasem ve vlaku asi devět hodin. Doma jsme odehráli skvěle první dva zápasy a možná jsme si potom mysleli, že to půjde samo. Německé týmy nás zaskočily, vzaly nám body, což by se nám nemělo stávat. Proti Lahti jsme potom odehráli velice dobrý zápas, ale neproměnili jsme šance, což se v hokeji někdy stává. Potom přišla ta zranění a odjeli jsme nekompletní do Sheffieldu, kde jsme to už neubojovali.

Před zápasem Ligy mistrů s Lahti skončil trenér Marek Zadina, což vyvolalo velký ohlas veřejnosti. Chtěl byste k této situaci ještě něco dodat?

Já si myslím, že z naší strany bylo řečeno všechno. V médiích se potom vyrojila spousta spekulací a některé z nich neměly nic společného s realitou, jak už to někdy bývá. Já si ale stojím za tím, že Marek je výborný trenér a já věřím, že jednoho dne se naše cesty opět protnou.

V týdnu jsme ohlásili novou posilu, do Dynama přišel Jakub Zbořil. Jak probíhal tento transfer?

Měli jsme Kubu dobře naskautovaného, dlouhodobě jsme věděli, že ho chceme, a tak jsme mu dali nabídku. Jsme moc rádi, že ji přijal. Nevím, které další nabídky Kuba obdržel. Nabídli jsme mu podmínky, které tu jsme schopní poskytnout, hodně jsme s ním komunikovali o tom, jak klub funguje, kam chceme organizaci posunout a je otázka na něj, co bylo rozhodujícím faktorem.

Mohlo hrát roli, že Kuba se zná s některými hráči v našem týmu?

Myslím si, že to může být jedním z důvodů, proč se Kuba rozhodnul pro Pardubice. Má tu hodně kamarádů a kluků, se kterými dřív hrál nebo se s nimi potkal. Určitě si u nich nějaké věci zjišťoval a od prvního dne, co přišel do kabiny, tak mi přišlo, že se cítí velice dobře a do kabiny zapadl.

Máme za sebou první čtvrtinu sezony. Jak jste spokojený s výkony Dynama?

Nejsme úplně spokojení s tím, jak jsme odehráli Ligu mistrů, ta se nám nepovedla. Na druhou stranu, myslím si, že je normální, že si tým postupně sedá a sehrává se. Postihlo nás v úvodu sezony dost zranění, která ovlivnila podobu sestavy. Moc rád bych ale vyzdvihl, že trenéři do sestavy zařazují mladé hráče, a to je cesta, kterou chceme jít. Jsem rád, že hned několik juniorů nám už v této sezoně naskočilo do extraligy. Nebylo to jen z důvodu, že chceme obehrát mladé hráče, ale také proto, že v juniorce nebo v B-týmu hrají velmi dobře a těmi výkony si o prostor v A-týmu řekli. Mohu samozřejmě v první čtvrtině soutěže najít i negativní věci, protože lidé si mohou představovat, že můžeme hrát lépe. Tým se sehrává, zvyká si na sebe. Kluci teď ukazují, že bojují v každém zápase. Nasazení je parádní. Neustále pracujeme na tom, aby to bylo lepší a lepší.

Zmínil jste také propojení s B-týmem. Jak rezerva funguje ve Vašich očích?

Myslím si, že v B-týmu všichni odvádí dobrou práci. Kluci dobře trénují, dobře probíhá nasazování mladých hráčů. Snažíme se klukům dávat takový čas na ledě, který by měli dostávat. Samozřejmě je béčko v extrémně těžké situaci, protože ho ovlivní jakékoliv zranění v A-týmu, protože A-tým si potom musí některé kluky vytáhnout. Je to pokaždé zásah pro tým a musí být těžké si vždy zvykat na jiné spoluhráče v lajně. Ale kluci dobře trénují, vědí, že mohou dostat šanci v áčku, makají a ty poslední zápasy jsou toho důkazem.

Spousta dotazů padá na stav Lukáše Sedláka. Jak je na tom?

Sedlo už je ve stavu, kdy začal naplno trénovat. Myslím si, že teď není kam spěchat a věříme, že po reprezentační pauze se zařadí zpátky do sestavy.

Chystá se ještě nějaké doplnění sestavy? Poohlížíme se i po zahraničních hráčích nebo se soustředíme pouze na Čechy a Slováky?

Nikdy jsme striktně neřekli, že cizince nechceme nebo nebereme. Nějaké varianty máme, ale musí to dávat smysl, musel by nám ten hráč zapadnout do konceptu a týmu. Museli bychom ho přivést do jasně dané role, kterou potřebujeme.