30.12.2013
Jan Hrabal

Pardubice završily rok 2013 famózním obratem v Chomutově

CHOMUTOV — Velký potlesk pardubickým bojovníkům! Východočeši prohrávali na ledě Chomutova 0:3 a kdekdo je posílal kamsi, ale kluci se nevzdali a fantastickým zlepšením ve třetí třetině otočili zápas a z ledu posledního celku tabulky vezou plný bodový zisk. Nejprve Radoslav Tybor a Marek Ďaloga snížili na rozdíl jediné branky a parádní otočení dovršily dvě přesilovkové trefy Tomáše Zohorny! Pardubice tak zakončily rok 2013 velecenným vítězstvím!

Tipsport extraliga, 34. kolo, pondělí 30.12.2013, SD Aréna

Piráti Chomutov

Dynamo Pardubice

3:4
1:0, 2:0, 0:4
Branky a nahrávky: 18:29 Pulpán (Hřebejk, Hruška; 5/4), 28:55 Svoboda (Rutta, Sikora; 5/5), 38:34 Gajovský (Hruška; 5/4) – 43:34 Tybor (Endál; 5/5), 46:26 Ďaloga (Zohorna; 4/5), 50:04 Zohorna (Gregorc; 4/5), 50:59 Zohorna (Gregorc; 4/5). Rozhodčí: Hodek, Kalivoda – Frodl, Charvát. Vyloučení: 12:7 (3:4, 3:3, 6:0, navíc Gregorc 10 minut osobní trest, Sýkora 10 minut a osobní trest do konce utkání a Salfický (všichni Pardubice) osobní trest do konce utkání a trest ve hře. Využití: 2:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 4091. Střely na branku: 28:35 (12:6, 9:11, 7:18). Srážky: 11:11. Vhazování: 33:36. Blokované střely: 7:12. Průběh utkání: 3:0, 3:4.
Piráti Chomutov: Růžička – Pulpán, Mrázek, Prošek, Novák, Trefný, Rutta, Bartejs – Hřebejk, Gajovský, Hruška – Kubinčák, Straka, Bomersback – Šagát, Svoboda, Sikora – Mainer, Hlava. Trenéři: Josef Turek a Robert Kaše.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Gregorc, Korim, Píša, Čáp, Zdráhal – Zohorna, Nosek, Radil – Sýkora, Somík, Kolář – Tybor, Cetkovský, Endál – Semorád, Nahodil, Moučka. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili v Chomutově bez trojice obránců: Jiří Vašíček je stále v trestu, Václavy Benáka a Kočího uvěznila marodka. Dlouho to s Východočechy vypadalo v SD Areně bledě, o to sladší vítězství nakonec se svými příznivci oslavili.

Chomutov se ujal vedení

Úvod zápasu přinesl Pirátům početní výhodu po dobu dvou minut. Velké zmatky zařídil Gajovský, když přes hradbu těl zkoušel dostat puk za Hudáčkova záda. Tato ani jiná šance nevedla k brance. Následovala přesilovka hostů, ve které si pardubičtí větší šanci nepřipravili a na větší šanci se tak dále čekalo. Otevřít skóre se pokusil Straka. Puk před Hudáčkem ovšem tečoval mimo.

Velkou šanci připravili hosté Cetkovskému, jenž ovšem trefil náruč brankáře. Pardubice se dostávaly do tlaku díky několika přesilovkám. V nich je ovšem brzdila především nepřesnost střelby a dobře bránící Piráti. Byli to opět Piráti konkrétně Gajovský vypracoval pro svůj tým velkou šanci. Po obkroužení brány nahrál volnému Pulpánovi, jehož střelu famózně vychytal Hudáček.

Nedlouho poté tečoval mimo odkrytou bránu Mrázek. Dvojitým pokusem se prostřelit Hudáčka snaživý Kubinčák ale bez gólu. Gólová radost se konala až po šťastné střele Lukáše Pulpána. Piráti se tak po množství šancí mohli radovat s těsného vedení po první třetině 1:0.

S Pardubicemi to vypadalo zle…

Střeleckou aktivitu se snažili Piráti přenést i do druhé třetiny, když ostře vypálil z otočky Hruška. Snažení Pirátů bylo ztíženo čtyřminutovým vyloučením Šagáta. V ní se ke smůle Pardubic prezentovali dobrou obranou hrou Piráti a častými výhozy komplikovali rozehrávku svým soupeřům. Tvrdou střelu v závěru přesilovky vyslal Píša. Růžička ovšem jeho pokusu statečně čelil.

Taktéž Kolář poslal nebezpečnou střelu, která nakonec namířila těsně mimo. Piráti se ovšem dostali do rychlé akce a Jaroslav Svoboda dopravil puk za brankovou čáru – 2:0.

Nabuzení Piráti pokračovali. Hruška provětral tvrdou ranou brankářovi betony. Hra byla nyní jasně v rukou domácí. Ale ani hosté nezaháleli. Zohorna nechal vyniknout Růžičku poté, co namířil puk na jeho vyrážečku.

Ve velké šanci se ocitl Hruška, střelu ovšem v gól nepřetavil. Litovat nevyužité šance nemusel, jelikož v následném přečíslení nahrál Nikolovi Gajovskému a ten s přehledem zakončil – 3:0.

V závěru třetiny dostali Pardubice další ránu v podobě dvou trestů do konce utkání pro Petra Sýkoru a Dušana Salfického a jednoho klasického dvouminutového vyloučení.

Červení bojovníci se nevzdali, obrat završil dvougólový Tomáš Zohorna

Přesilovkový úvod poslední třetiny mohl patřit opět Pirátům, když se před bránou pokoušel navýšit Hruška. Dlouhou přesilovku Piráti nevyužili, naopak ve vlastním oslabení se prosadil Radoslav Tybor – 1:3. Pardubice povstaly!

Aktivní Východočeši zamkli protivníka v jeho obraně, ten nestačil a byl vylučován…Ve 47. minutě se v početní výhodě přesně trefil Marek Ďaloga – 2:3.

Právě slovenský zadák mohl krátce na to opět skórovat ale namířil puk do brankářovy vyrážečky. Probuzené Pardubice pokračovaly v obrovském nátlaku při vyloučení Proška. Nahodil se dobrou střelou trefil pouze do tyče.

Hosté se dočkali kýženého vyrovnání, když se po buly dostal ke střele Tomáš Zohorna – 3:3!

A to nebylo všechno! Netrvalo dlouho a byl to opět rodák z Chotěboře, kdo otočil skóre utkání. Pardubičtí frontálním útokem zatočili Pirátům hlavy a najednou vedli 4:3.

Domácí nezaháleli ale ani jeden z mnoha střelců se netrefil mezi tři tyče střežené Hudáčkem. Těsné vítězství Pardubic nezvrátili domácí ani na konci utkáni, kdy se odvážili ke hře v šesti, kterou hosté ubránili a připsali si velecennou výhru v posledním utkání v tomto kalendářním roce.

Ohlasy po utkání

Robert Kaše (Piráti Chomutov): „Dvě třetiny jsme odmakali super. Bohužel, když jsme hráli přesilovku, dostali jsme gól. To samé bylo v Třinci, když jsme cítili, že můžeme získat body. Když jsme hráli ve třetí třetině na začátku pět na tři, nedokázali jsme ani dostat puk do pásma. Hráči najednou nechtěli vzít zodpovědnost na sebe. To je teď největší nešvar naší hry; když cítíme, že můžeme udělat body, hráči ztratí jistotu ve hře. Vidina bodů nám tak sváže ruce, že předvedeme, co jsme předvedli ve třetí části.“

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První dvě třetiny jsme měli hodně špatné. Ve třetí třetině jsme začali více střílet. Nastartoval to gól v oslabení, byla to otázka toho prvního gólu. Pak jsme dali tři góly v přesilovkách, i v minulém utkání se nám to povedlo. Kdybychom se trápili dlouho, bylo by to těžké.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 1. 10. 2013
CHM - PCE
2:5
21. kolo, 17. 11. 2013
PCE - CHM
4:2
34. kolo, 30. 12. 2013
CHM - PCE
3:4
47. kolo, 6. 2. 2014
PCE - CHM
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 26 3
Dušan Salfický 0 0 0 0
Obránci G A +/- TM
Marek Ďaloga 1 0 0 0
Blaž Gregorc 0 2 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 2 0 0 0
Radoslav Tybor 1 0 0 0
Lukáš Endál 0 1 0 0
Tomáš Nosek 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube