14.09.2023
Redakce

Realizační tým Dynama opouští videotrenér Jan Kolář. „Věřím, že to není definitivní loučení,“ tvrdí legenda Pardubic

Videotrenér Jan Kolář se na vlastní žádost rozhodl skončit v realizačním týmu Dynama. Bývalý úspěšný hráč a držitel mistrovských titulů z let 2005, 2010 a 2012 působil na pozici videokouče od roku 2020. „Bylo to samozřejmě obtížné rozhodnutí, v Dynamu jsem strávil významnou část svého života, ale rád bych se nyní vydal trochu jinou profesní cestou. Klukům i celé organizaci přeji jen to nejlepší, a věřím, že toto není definitivní loučení,“ zhodnotil svůj odchod člen někdejší legendární formace KKP.

Rodák z Boskovic přišel do Pardubic v mládežnickém věku. V juniorech se poté setkal v lajně s Petrem Koukalem a Petrem Průchou, a právě tato formace nad ostatními výrazně vyčnívala. Útočná trojice vletěla do extraligy jako uragán a fanoušci si mladé pardubické pušky, často přezdívané také jako „baby line,“ zamilovali pro jejich odlišný styl hokeje. Byly důležitou součástí mužstva, které v sezoně 2004/05 vybojovalo extraligový titul.

Jan Kolář se v mladé pardubické lajně prosazoval zejména výborným bruslením, čtením hry a výbornou nahrávkou. Co ho ale zdobilo nejvíce, byla poctivá práce a schopnost do každého souboje jít „po hlavě“. Už od první příležitosti v pardubickém áčku se prezentoval aktivním hokejem, kdy nevypustil jediný souboj.

Po odchodu Petra Průchy do NHL se vedle Jana Koláře a Petra Koukala postavil Jan Starý, který doplnil zrající hokejová dvojčata tak skvěle, že všichni tři z pozice lídrů dotáhli Pardubice ke dvěma mistrovským titulům v letech 2010 a 2012.

Obětavý styl hokeje však pro Jana Koláře znamenal spoustu zdravotních problémů, které ovlivnily jeho profesionální kariéru. Kvůli zdravotním neduhům útočník odehrál pouze tři kompletní sezony, jinak si vždy musel na nějaký čas od hokeje odpočinout. Vážné zranění ramene také zapříčinilo jeho brzký konec v KHL, kde nakonec během dvou sezon odehrál pouze 13 zápasů.

Do Nefťechimiku Nižněkamsk přestupoval společně s Petrem Koukalem po titulové sezoně 2011/12, jenže zatímco Koláře potkala smůla a po dvou pokusech se vrátil zpátky do Pardubic, Petr Koukal nakonec v dresu Nižněkamsku, Jokeritu Helsinky a Jekatěrinburgu odehrál v KHL 269 zápasů.

Po návratu z ruského angažmá jej dál stíhala zranění, v následujících ročnících kromě Pardubic nastoupil také při hostování v pražské Slavii, v nižších soutěžích hrál také za Jihlavu, Šumperk nebo Trutnov.

V roce 2016 vyrazil na další zahraniční angažmá do alpského EK Zell am See, které si dle svých slov nesmírně užíval. V roce 2018 ukončil svoji profesionální kariéru.

Jan Kolář nastoupil v 547 zápasech základní části extraligy (v drtivé většině z nich v dresu Pardubic) a dalších 105 přidal v play-off.

Po konci kariéry se Jan Kolář v roce 2019 s Dynamem domluvil na spolupráci na pozici skauta. O rok později pak rozšířil realizační tým hlavního mužstva, když se stal videotrenérem. Na pozici videokouče působil tři roky, nyní se na vlastní žádost rozhodl klub profesně opustit a vydat se na jinou profesní dráhu. „Nechci zatím úplně prozrazovat, jakým směrem se nyní vydám, ale k tomuto rozhodnutí jsem dospěl po dlouhé úvaze. Třeba se do Pardubic časem vrátím v jiné roli. Nejpozději to ovšem bude 11. listopadu, kdy naskočím do Souboje legend (více informací o souboji legend ZDE).“

„Honza Kolář je jedním ze symbolů nejúspěšnější éry našeho klubu a zároveň člověkem, který byl součástí přeměny Dynama po mém příchodu do Pardubic. Chtěl bych za celý klub poděkovat za radost, kterou nám přinášel na ledě a odvedené služby mimo led. Přejeme mnoho úspěchů v další životní etapě,“ popřál Kolářovi ředitel klubu Ivan Čonka.