26.11.2022
Redakce

Dorostenci povedeným výkonem obrali Karlovy Vary o bod

Utkání, které sneslo nejpřísnější měřítka. Asi tak by se dal charakterizovat souboj mezi domácími dorostenci Pardubic a Karlovými Vary. Dynamo se dostalo do vedení využitou přesilovou hrou, kdy se z otočky prosadil Matěj Oliva. Těsně před druhou přestávkou srovnal z protiútoku Zeman. Domácí si vrátili vedení zpět po dalším trestu soupeře, kdy vymetl šibenici Dominik Kučera. Jenže v té samé výhodě ještě inkasovalo a bylo vyrovnáno. V nájezdech přisoudil druhý bod hostům Záhejský.

Extraliga dorostu, 2. kolo, sobota 26.11.2022, Pardubice, enteria arena

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

2:3sn
0:0, 1:1, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 30:59 Oliva (Krčál, Lempach; 5/4), 54:31 Kučera (5/4) – 39:30 Záhejský (Cipko; 5/5), 55:18 Zeman (Čihař; 4/5), rozh. nájezd Záhejský. Rozhodčí: Ovsík – Roischel, Kubas. Diváci: 75. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 40:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2.
Dynamo Pardubice: Antoš – Švec, Křečan, Šmerda, Kaštánek, Úlehla, Oliva – Kučera, Bartoň, Korec, Pražan, Lempach, Krčál, Kantor, Mikeska, Rolinek.
Karlovy Vary: Ebenstreit – Dyk, Postl, Magner, Cipko, Mähler – Záhejský, Váňa, Šilhan, Galnor, Wardas, Čihař, Kovář, Poizl, Zeman.

Komentář

Karlovy Vary mohly hned v úvodu třetiny potrestat vyloučení Dynama, střelou po ledě zasáhl Čihař tyčku. Následně Antoš skvěle zasáhl proti Poizlovi, jenž se mu snažil přehodit lapačku. Ve 13. minutě ukázal šikovnost Bartoň, který si vykroutil před kasu zpoza mantinelu, ale v rozkleku brankáře Ebenstreita mezeru nenašel. V úplném závěru chybělo Šimonovi Bartoňovi opravdu málo a mohl se radovat, puk byl kousek od jeho hokejky a mohl zasouvat do prázdné brány, bohužel nedosáhl.

V úvodu druhé třetiny ukázal bleskovou rychlost karlovarský Matěj Zeman, Antoš jeho pokus vytěsnil ramenem. Pardubický brankář předváděl skvělé zákroky a zaskvěl se také proti Viktorovi Wardasovi, jemuž ukradl gól na brankové čáře, když se neskutečně roztáhl. A možná to byl velmi důležitý moment, protože se Pardubice dostaly do vedení ve zkrácené přesilové hře, kdy si v pásmu vytvořily tlak, který vyústil ve střelu Krčála, který si ještě neprosadil, ale na hranu brankoviště si najel Matěj Oliva, který se rozhlédl a z otočky trefil poloodkrytou klec – 1:0. Aktivní Dominik Kučera se nacpal před obránce a v úniku zvolil střelu, která proletěla těsně vedle horního růžku. Jenže po chybném vyhodnocení situace se v posledních vteřinách dostal do přečíslení Cipko s Vítem Záhejským a druhý jmenovaný trefil nechytatelně k bližší tyčce – 1:1.

Jako měli hosté bleskový nástup do druhé třetiny, tak Dynamo naopak do té třetí. Kučera střílel cíleně na zadní tyč a jeho střele lízla lapačku Ebenstreita. Následně se Kučera s Krčálem už neprosadili. V 47. minutě se Kučera vyhnul obránci a ještě vědomě posunul puk před sebe na Rolinka, který v tísni nepokořil brankáře hostující Energie. Po dvojnásobném trestu pro karlovarského Galnora se před parudbickým dorostem naskytla jedinečná příležitost, které částečně využili. V 55. minutě využil zmatků v obraně Dominik Kučera, jenž si kotouč potáhl a přesně vymetl šibenici – 2:1. Jenže lehkovážný návrat do obrany potrestal ta necelou minutu v pokračující pardubické výhodě Matěj Zeman, který si vyměnil puk s Čihařem, a přesně zamířil k tyči. Antoš neměl možnost se jak přesunout – 2:2. Energie mohl ještě rozhodnout, ale Antoš v protiútoku chytil puk do lapačky a Dynamo udržel ve hře o body.

V prodloužení mohl rozhodnout Jakub Galnor, který si hodil puk před hráče, ale orazítkoval břevno. Na Antoše se sám řítil Vít Záhejský, ale ten jeho bekhend zastavil. Rozhodnout mohl v závěru ještě Kučera, který z identické pozice, ze které padl jeho první gól, tentokrát minul. V samostatných nájezdech se na straně Dynama trefili Kučera s Kantorem. V rozhodující šesté sérii ale přisoudil druhý bod hostům Vít Záhejský svým druhým proměněným nájezdem.

Ohlasy po utkání

Vojtěch Faltys (HC Dynamo Pardubice): „Zápas jsme oproti zápasu s Plzní dneska dobře zahájili. Byl jsem rád, že jsme dneska šli do zápasu dobře mentálně nastaveni, kdy jsme chtěli vyhrát. Na hráčích bylo vidět větší sebevědomí, klid na hokejkách hlavně v útočném pásmu. Řekli jsme si pár taktických věcí, které chceme dodržovat a to se celkem dařilo. Samozřejmě nás mrzí, že jsme nešli do šatny ve vedení 1:0, dostali jsme chvilku před koncem třetiny gól na 1:1. Stejně tak nás mrzí, že jsme inkasovali v té samé přesilovce, v které jsme dali gól na 2:1, to si musíme pohlídat lépe. Tam nám dneska ty tři body utekly. Ale kluky jsem pochválil za velmi dobrý výkon, mnohem lepší než proti Plzni. Už vyhlížíme další zápasy, ve kterých budeme chtít zopakovat minimálně tak dobrý výkon.“

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Myslím si, že to byl naprosto vyrovnaný zápas. Jezdilo to nahoru, dolů. Byl to ideální dorostenecký hokej pro rozvoj všech hráčů, kdy se do obrany moc nehrálo a snažilo se to tlačit směrem dopředu. Ke konci jsme to museli dotahovat, dali jsme gól v oslabení a dotáhli jsme to do prodloužení. Myslím si, že jsme tam měli ještě jednu šanci, kdy jsme to mohli rozhodnout, nicméně se to nepovedlo. V nájezdech jsme byli asi o kousíček šikovnější a tím jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Dva body bereme a jsme za ně hrozně rádi.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 26. 11. 2022
PCE - KVA
2:3sn
14. kolo, 21. 1. 2023
KVA - PCE
8:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Petr Antoš 65 41 39 2
Obránci G A +/- TM
Matěj Oliva 1 0 -1 0
Samuel Šmerda 0 0 -1 2
Tom Kaštánek 0 0 -1 0
Filip Křečan 0 0 -1 0
Erik Úlehla 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Dominik Kučera 1 0 -1 2
David Krčál 0 1 -1 0
Štěpán Lempach 0 1 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
Šimon Bartoň 0 0 -1 0
Tadeáš Kantor 0 0 0 0
Lukáš Korec 0 0 0 0
Martin Mikeska 0 0 0 0
Tadeáš Pražan 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube