2.12.2022
Redakce

Dorostenci poprvé v nadstavbě zvítězili. Poradili si se Spartou

K třetímu duelu nadstavbové části dorazila do Pardubic pražská Sparta, která zatím neprohrála a se šesti body byla jen díky horšímu skóre za Slavii. Proti dorostu Dynama ale poprvé narazila. Pardubičtí mladíci jasně dominovali první polovině zápasu, kterou vyhráli 4:0, a zbytek zápasu si zodpovědným výkonem vítězství s přehledem uhájilo. Pražané dvěma góly jen snížili.

Extraliga dorostu, 3. kolo, pátek 2.12.2022, Pardubice, enteria arena

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

4:2
2:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 12:26 Kučera (Rolinek, Pilař; 5/5), 15:26 Šmerda (5/5), 24:12 Kopecký (Kantor, Kaštánek; 5/5), 27:44 Kantor (Korec, Kaštánek; 4/5) – 30:46 Žemlička (Mack; 5/5), 50:49 Netušil (Žemlička, Poláček; 5/4). Rozhodčí: Barek – Řezníček, Landsmann. Diváci: 70. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 51:46. Průběh utkání: 4:0, 4:2.
Dynamo Pardubice: Tuláček – Švec, Křečan, Šmerda, Kaštánek, Oliva, Vápeník – Kučera, Bartoň, Korec, Pražan, Lempach, Krčál, Kantor, Rolinek, Kopecký, Pilař.
Sparta Praha: Vedral – Malínek, Marton, Byakov, Cichoň, Mack, Janský, Hašek – Marek, Novotný, Žemlička, Netušil, Hlinka, Poláček, Trachta, Hrubý, Bolocan, Adamec.

Komentář

První třetina vyšla dorostencům Dynama skvěle. V 6. minutě se tlakem v útočné třetiny snažili dorážkami prosadit Krčál s Lempachem, ani jeden ale neuspěl. Už v první přesilové hře mohlo Dynamo udeřit. Po krásně vykombinované akci koukala na Tomáše Rolinka už prázdná brána, jenže puk se mu nešťastně postavil na hranu a i přes veškerou snahu ho záda sparťanského brankáře nedostal. Radovat se mohly Pardubice ve 13. minutě, kdy hostující obrana propadla, Rolinek skvělou přihrávkou našel Dominika Kučeru, který ještě lépe zasunul kotouč pod betony Vedrala – 1:0. Pilař se nebojácně protáhl až za obranu, při provedení bekhendového blafáku byl lehce zatažen a už nezakončil. Dynamo ale v tlaku pokračovalo a odměnou mu byl druhý gól, o který se postaral kapitán Samuel Šmerda, jenž si klepl hokejkou o led, spoluhráč mu puk přenechal a pardubický obránce táhlou střelou kousek za modrou čárou nedal Vedralovi šanci zasáhnou – 2:0.

Dynamo oslnivě vstoupilo také do druhé části, hned po půlminutě střílel Krčál, ale s pomocí brankáře přestřeluje. Ve 25. minutě využil zmatků před sparťanskou bránou Samuel Kopecký, který se zorientoval nejlépe a posla puk za bezmocného brankáře – 3:0. Sparta naložila špatně s vlastní přesilovou hrou, kdy nechala za svými zády úplně volného Tadeáše Kantora, který v nájezdu na brankáře úspěšně zvolil střelu mezi betony. Puk se těsně převalil přes brankovou čáru – 4:0. A další mezery v obraně hostů málem využil Tadeáš Pražan, který nabral rychlost, přebruslil přes obranu, ale jeho kličku Vedral přečetl a zasáhl proti ní. Sparta se po polovině zápasu přece poprvé trefila, když Tuláček neudržel v lapačce střelu Richarda Žemličky, který se střelou nad vyrážečku prosadil až z další akce – 4:1. A rázem byla Sparta dál v ofenzivě. Poláček ukličkoval obránce a jeho střela orazítkovala snad všechny tyče za Tuláčkem, při Dynamu stálo i štěstí. Tempo hry ale vůbec neupadalo, naopak do další šance se dostal Žemlička, který tentokrát Tuláčka nepřekonal. Z protiútoku na domácí straně střílel přes obránce Bartoň, ale Vedral vytáhl proti jeho střele masku, kterou puk odrazil mimo hru. Při vlastní výhodě ale mohlo inkasovat i Dynamo, jenže Tuláček zasáhl proti Tadeáši Trachtovi. Vápeník ho několikrát nestačil zastavit.

Třetí třetina už byla ze strany Dynama hodně o defenzivní hře, protože Sparta se snažila tlačit do šancí. V 51. minutě dal hostům ještě drobnou naději František Netušil, který bleskově snížil při přesilové hře – 4:2. Pátou branku mohl přidat Rolinek, kterému puk připravil nádherně Dominik Kučera. Puk ale dostatečně nezvedl přes vysoko beton. V ojedinělých šancích Sparty držel domácí brankář Matěj Tuláček, který udržel střelu Davida Hrubého ve své moci a nedovolil žádnou dorážku. Pardubičtí dorostenci si tak připisují první vítězství v nadstavbové části.

Ohlasy po utkání

Jiří Fibiger (HC Dynamo Pardubice): „Ze začátku jsme se chtěli opravdu soustředit na první třetinu, aby byla dobrá a vyšla nám. Z prvního nadstavbového zápasu jsme byli poučeni. Tam jsme dělali zbytečné fauly, dostávali jsme laciné góly, takže tohle jsme dnes nechtěli. Od toho jsme se dál odráželi, podařilo se nám dát hezké góly. Ve druhé třetině jsme měli slabší pasáž asi na šest, sedm minut, kdy jsme se neudrželi na kotouči, ale konci druhé třetiny se to zlepšilo. Myslím si, že třetí třetinu jsme uhráli týmově, z čehož plynul celkový dobrý výsledek.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 2. 12. 2022
PCE - SPA
4:2
15. kolo, 3. 2. 2023
SPA - PCE
0:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Matěj Tuláček 60 46 44 2
Obránci G A +/- TM
Samuel Šmerda 1 0 0 0
Tom Kaštánek 0 2 2 0
Matěj Oliva 0 0 2 2
Filip Křečan 0 0 1 0
Teodor Vápeník 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tadeáš Kantor 1 1 3 0
Samuel Kopecký 1 0 1 0
Dominik Kučera 1 0 1 0
Lukáš Korec 0 1 1 0
Vít Pilař 0 1 1 0
Tomáš Rolinek 0 1 1 0
Šimon Bartoň 0 0 0 2
Štěpán Lempach 0 0 -1 2
David Krčál 0 0 -1 0
Tadeáš Pražan 0 0 2 0
HC Dynamo YouTube