23.2.2008
Adéla Maxianová, Jan Hrabal

Dorostenci prohrávali v Plzni 0:4, nakonec sahali po bodu

PLZEŇ — Špatný poločas a mohutný finiš v závěru. Extraligoví dorostenci sehráli velmi zajímavé utkání ve svém posledním vystoupení v základní části své soutěže. V Plzni prohrávali v polovině zápasu 0:4, ale málem se vyšvihli k málokdy vídanému obratu. Jan Šafář a Tomáš Kubelka snížili na 2:4 z pardubického pohledu, na plzeňskou odpověď reagoval rychle střelec druhého gólu Východočechů. V 58. minutě posunul na rozdíl jediné branky Jan Jetmar, ale více Pardubičtí nestihli. Extraligoví dorostenci HC Pardubice končí základní část na 14. místě, v osmifinále play off změří síly se Zlínem, který dvakrát v této sezoně porazili.

Extraliga dorostu, 46. kolo, sobota 23.2.2008, ČEZ Aréna Plzeň

Plzeň

Dynamo Pardubice

5:4
1:0, 3:2, 1:2
Branky a nahrávky: 2:22 Hrbas (Straka), 20:34 Hrbas (Hájek), 22:59 Petruška (Hošťálek), 25:32 Blumetrit (Hájek), 44:16 Hájek (Petruška) – 33:41 Šafář, 35:22 Kubelka (Beneš), 45:03 Kubelka (Jetmar), 57:35 Jetmar (Kubelka). Rozhodčí: Rejthar – Pešek, Šátava. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 43. Střely na branku: 40:28. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2, 5:4.
Plzeň: Král – Ruprecht, Mrázek, Štrunc, Karpíšek, Hrbas, Blumentrit – Petruška, Váchal, Strnad, Mainer, Hošťálek, Culek, Hájek, Němec, Straka, Herm.
Dynamo Pardubice: Štrof – Semrád, Vondráček, Škvor, Žemilička, Havlík, Lenoch, Beneš, Čáp, Zavoral – Šafář, Světlík, Kubelka, Hradecký, Procházka, Moučka, Jetmar, Tomín, Hemský, Půhoný, Nosek.

Komentář

Úvod zápasu obstaral nápor domácí Plzně, který korunoval po chybě pardubické obrany svým gólem obránce Marek Hrbas – 1:0.

I poté hráli domácí převážně v útočném pásmu, Pardubice se objevovaly jen v ojedinělých šancích. Ačkoliv měl Lasselsberger převahu, další gól se mu přidat nepodařilo, protože pardubická obrana už byla pozorná. V poslední minutě úvodní dvacetiminutovky nezužitkoval svou šanci ani Petr Straka.

Do prostřední třetiny si Lasselsberger přenesl přesilovku a v čase 20:34 ji využil střelou od modré opět Marek Hrbas – 2:0.

Plzeňané pokračovali v náporu. Ve 23. minutě krásnou akcí a střelou k tyči Patrik Petruška zvyšoval na 3:0.

Další gólová rána pro Pardubice přišla ve 27. minutě, když Tomáš Blumentrit opět v přesilovce překonal gólmana hostí tvrdou střelou od modré čáry – 4:0.

Plzeň mohla přidat i pátý gól, ale Mrázek po přihrávce Culka přestřelil. V době, kdy Východočeši neměli co ztratit, začali hrát lépe, rychleji bruslili a dostávali domácí pod tlak.

Kapitán hostí Jan Šafář si sám vyhrál buly, vystřelil i překonal Krále v plzeňské brance – 4:1.

O chvíli později se gólově prosadil Tomáš Kubelka a pardubická ztráta byla již jen dvougólová. Úspěšným střelcem a dramatikem zápasu byl Tomáš Kubelka – 4:2.

Pardubické zlepšení a honbu za obratem nezabrzdila ani branka Radka Hájka, který zvyšoval vedení Západočechů na 5:2.

Hned na to totiž snížil opět Tomáš Kubelka a Pardubičtí vycítili šanci. Aktivně najížděli do pásma, na plzeňskou branku stříleli o sto šest. V čase 57:35 se Pardubice prosadily, střela z pravého kruhu v podání Jana Jetmara zapadla do plzeňské brány – 5:4.

Východočeši z rozhodnutého utkání udělali pěkné drama, které vyvrcholilo závěrečným tlakem hráčů v červených dresech. Domácí borci ale přes power play soupeře a jeho aktivitu v závěru těsné vedení uhájili.