22.2.2008
Jiří Lalov

Dorost statečně vzdoroval, nakonec se Slavií prohrál

PARDUBICE — Velice dlouho drželi extraligoví dorostenci HC Pardubice vedení nad pražskou Slavií, v závěru utkání hájili alespoň bod. Nakonec si vítězství odvezl soupeř brankou v čase 59:57. Jediný gól domácích, kteří nastoupili s mladšími hráči oproti soupeři, vstřelil ve 14. minutě Jan Šafář.

Extraliga dorostu, 45. kolo, pátek 22.2.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

1:2
1:0, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 13:42 Šafář (Vondráček) – 50:36 Palaščák (Žejdl, Barák), 59:57 Hellar (Poletín). Rozhodčí: P. Staněk – Habásko, Imramovský. Vyloučení: 8:9, navíc Šafář (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 22:45. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Dynamo Pardubice: Štrof – Semrád, Vondráček, Škvor, Žemlička, Havlík, Lenoch, Beneš, Čáp – Zavoral, Šafář, Světlík, Kubelka, Hradecký, Procházka, Moučka, Jetmar, Tomín, Hemský, Půhoný, Nosek.
Slavia Praha: Dlouhý – Doležal, Barák, Krejčí, Humpolíček, Hruška, Šíma, Krejčík – Poletín, Koubek, Hertl, Kadlec, Hellar, Wszolek, Cikánek, Žejdl, Mavrojanidis, Palaščák, Müller.

Komentář

Hned v úvodu měli domácí příležitost ke vstřelení gólu. Přesilovou hru po faulu Christoffera Cikánka odehráli převážně v útočném pásmu, ale skórovat se jim nepodařilo. Slávisté postupně svou aktivitu zvyšovali a vyslali na branku domácích několik nebezpečných střel. Vojtěch Štrof byl vždy připraven a všechny pokusy zlikvidoval. Hosté byli nejblíže ke skórování v 10. minutě, když jeden z útočníku dorážel z hranice brankoviště. Pohotový brankář Pardubic položil lapačku na brankovou čáru a zabránil skoro jistému gólu.

Ve 14. minutě byl ve správný čas na správném místě Jan Šafář, když dorazil za brankovou čáru puk odražený od mantinelu zpoza brány po střele Davida Vondráčka – 1:0.

Slávisté se snažili o vyrovnání. Několikrát semkli domácí v obraném pásmu. Jejich snahu na vyrovnání utnula v závěru třetiny další přesilová hra Pardubic. Domácí si sice žádné šance nevytvořili, k udržení jednobrankového vedení do konce první části to ale stačilo.

Prostřední třetina nepřinesla příliš pohledný hokej. Více ze hry měli hosté. Několikrát se jim povedlo ohrozit domácí branku. Ve vyrovnání skóre jim bránila domácí obrana v čele s Vojtěchem Štrofem.

Ve 31. minutě si Pardubice zahrály krátkou přesilovku pět na tři po faulech Davida Palašňáka a Georga Mavrojanidise. Obrovskou příležitost ke zvýšení náskoku nevyužili, přestože se po většinu trvání početní výhody drželi v útočném pásmu.

Po zbytek třetiny hráli aktivněji opět slávisté. Gólman Štrof si připsal několik parádních zákroků a i ve druhé třetině si udržel čisté konto.

Na začátku závěrečné části hrály Pardubice opět v oslabení, tentokrát po vyloučení Davida Vondráčka za držení protihráče. Slávisté početní výhodu mohli zužitkovat po chybě domácí obrany. Vojtěch Štrof však Ladislava Hrušku vychytal. Hostům se povedlo vyrovnat v 51. minutě.

Domácí gólman sice střelu Davida Palaščkáka po souhře s Lukášem Žejdlem a Jindřichem Barákem chytil, ale puk se i s lapačkou ocitl podle názoru rozhodčího za brankovou čárou – 1:1.

Vše nasvědčovalo tomu, že zápas dospěje do prodloužení, ale to by Michal Hellar nesměl po asistenci Michala Poletína dopravit puk za Štrofova záda tři vteřiny před koncem – 1:2. Domácí mohly mrzet promarněné šance v závěru, o výsledku utkání rozhodlo posledních deset minut, během kterých se povedlo hostům vyrovnat a otočit zápas.