16.2.2008
David Pavlíček, Jan Hrabal

Zápas na Spartě se dorostencům nepovedl, vysoko prohráli

PRAHA — Nepovedené utkání mají za sebou extraligoví dorostenci HC Pardubice. Ti v dnešním zápase 44. kola své soutěže prohráli na ledě pražské Sparty 7:1. Na úvodní gól Pražanů sice odpověděl Jan Šafář, pak už ale do černého střílela pouze Sparta.

Extraliga dorostu, 44. kolo, sobota 16.2.2008, Aréna HC Sparta Praha

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

7:1
2:1, 1:0, 4:0
Branky a nahrávky: 6:10 Merta (Koranda), 13:11 Sovík (Žovinec), 25:36 Hybner, 40:58 Tůma (Švidra), 44:31 Chára (Tůma), 48:23 Hybner (Tůma), 53:07 Kňazev – 8:15 Šafář. Rozhodčí: M. Fraňo, Bolina – Frodl, Vyčichlo. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 126. Střely na branku: 38:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 7:1.
Sparta Praha: Kocián – Grin, Koranda, Veselý, Moravec, Drvota, Švidra, Koževnikov – Sovík, Hanták, Kňazev, Žovinec, Tůma, Chára, Hrabák, Rubeš, Eis, Kejdana, Merta, Hybner.
Dynamo Pardubice: Horáček (45. Štrof) – Havlík, Vondráček, Lenoch, Semrád, Čáp, Žemlička – Šafář, Zavoral, Kubelka – Světlík, Nosek, Hemský – Tomín, Jetmar, Půhoný – Březina, Chlupáč.

Komentář

Zápas otevřelo vyloučení domácího Švidry, které dalo hostím poprvé v zápase možnost přesilové hry. Ti se málem dostali do vedení, když před prázdnou brankou tečoval Lenochovu střelu těsně vedle Půhoný.

Skóre se však měnilo na druhé straně. Na trestné lavici seděl pardubický Beneš, když Korandovo nahození tečoval za Horáčkova záda David Merta – 1:0!

Sparťané si svého vedení dlouho neužili. Dvě minuty po Mertově zásahu si v souboji před brankou nejlépe počínal pardubický Jan Šafář, který vypíchl puk zpod Kociána a doklepl ho za brankovou čáru – 1:1.

Domácí se chtěli vrátit do vedení co nejdříve. Nejprve zahrozil z rychlého útoku dvou na jednoho Hybner, Horáček však jeho střelu vyrazil.

Přece jen však šli sparťané do kabin s jednogólovým vedením. Nádhernou akcí se blýskl Dušan Žovinec, který se prokličkoval do pásma a předložil puk Robertu Sovíkovi. Ten se nerozpakoval a puk suverénně poslal do vinklu Horáčkovy branky – 2:1!

Hned na začátku druhého dějství mohlo být opět vyrovnáno. Půhoný vybídl ke skórování Jetmara, ten však tváří v tvář Kociánovi selhal. V šesté minutě druhého dějství se už skóre měnilo. Chára naskočil na led, dostal přihrávku a po kličce brankáři nasměroval puk do tyče. Kotouč se odrazil pod Horáčka, odkud ho ale pohotově za brankovou čáru doklepl Aleš Hybner – 3:1.

Čtvrtý gól mohl vzápětí přidat Kejdana. Po individuální akci Tůmy se po bekhendové kličce puk z jeho hole však jen otřel o břevno pardubické branky. Ve 33. minutě zahrozili i hosté. Na Kociána a dva sparťanské obránce se řítili tři Východočeši. Domácí brankář však projektil z hokejky Jana Jetmara zlikvidoval.

Velké věci se ve třetí třetině děly ještě než vůbec začala. Nejenže do ní vstupovali hosté oslabeni o jednoho hráče, díky Vondráčkově vyloučení z konce druhého dějství, ale byli posláni dokonce do tří, to za pozdní příchod týmu na led. Před sparťany tedy stála takřka minutová dvojnásobná početní převaha. Obrovské šance v ní nedokázala proměnit dvojice Tůma – Chára.

Radovat se domácí mohli až po spolupráci Švidry s Tůmou, kdy druhý jmenovaný vybruslil před brankoviště, odkud si dorazil svou vlastní střelu a zvýšil na 4:1.

Gól přišel okamžik poté, co první pardubický vyloučený hráč vkročil na led a tak přesilovka skončila. Z toho si ovšem domácí nedělali velkou hlavu. Tůma našel chytrým pasem zcela volného Cháru, který se z dobré pozice nemýlil a poslal Horáčka na střídačku – 5:1.

O další čtyři minuty později se opět Tůma blýskl skvělou přihrávkou na najíždějícího Hybnera, který nováčka v pardubické kleci, Vojtěcha Štrofa, náležitě přivítal – 6:1.

Závěrečný úder přišel necelých sedm minut před koncem – Hantánkova formace se řítila do přečíslení. Hanták rozehrál na Kniazeva, který chtěl celou akci vyšperkovat prostrčením na Hrabáka. Puk se však odrazil od obránce a Valerij Kňazev kotouč pohodlně dorazil do sítě a rozradostněl neúnavný kotel tří fandících fanoušků – 7:1!