2.11.2007
Radek Bařina, Jan Hrabal

Třikrát zvládli dorostenci ve Vsetíně vyrovnat. Počtvrté ne

Extraligoví dorostenci HC Pardubice prohráli v dnešním utkání ve Vsetíně 3:4. Svého soupeře v utkání neustále dotahovali, nakonec ale odešli poraženi. Pardubické branky vsítili Jan Jetmar, Marek Hemský a Vojtěch Zavoral.

Extraliga dorostu, 19. kolo, pátek 2.11.2007, Zimní stadion Na Lapači

Vsetín

Dynamo Pardubice

4:3
1:1, 2:1, 1:1
Branky a nahrávky: 10. Kentoš (Vávra), 22. Ptáčník, 35. Vávra (Kentoš), 56. Kubo (Mikuláštík) – 10. Jetmar, 29. Hemský (Žemlička, Semrád), 43. Zavoral (Zdráhal). Rozhodčí: Venglář – Dočkal, Vengřín. Vyloučení: 5:5, navíc Kindl (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 195. Střely na branku: 29:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Vsetín: Hromada – F. Vrba, Trška, L. Vrba, M. Jaškin, Hladký, Mikuláštík, Tyralík – Ptáčník, Vávra, Kentoš, Pořický, Kozák, Podešva, D. Jaškin, Kubo, Kajaba, Horehleď, Slováček.
Dynamo Pardubice: Štiegler – Semrád, Zdráhal, Vondráček, Žemlička, Havlík, Lenoch, Beneš, Čáp – Kindl, Zavoral, Šafář, Světlík, Kubelka, Jetmar, Tomín, Hemský, Kapec, Nosek.

Komentář

Do utkání vstoupili aktivněji domácí a od prvních minut si vytvořili optický tlak, do bezprostřední blízkosti hostující branky se však s kotoučem příliš nedostávali. To Pardubičtí se rozjížděli pomaleji a první střelu na vsetínského brankáře Hromadu vyslal až v 5. minutě Kindl. Přesto to byli hráči z východu Čech, kteří se dostali do první vážnější šance utkání, jejich rychlý výpad však dokázal Hromada ve skluzu zlikvidovat.

Gólu se tak diváci dočkali až v desáté minutě a k radosti většiny přítomných ho vsítili Vsetínští. Střílená přihrávka Vávry se odrazila k neobsazenému Kentošovi a ten z blízka prostřelil pardubického gólmana Štieglera – 1:0.

Radost však vydržela Valachům pouze 25 sekund. Východočeši podnikli rychlý výpad do nekoncentrované obrany Východomoravanů a ten zakončil dorážkou ze skrumáže pohotový Jetmar – 1:1.

Po deseti odehraných minutách se tak začínalo prakticky od znova a i nadále si platonickou převahu udržovali domácí hráči. Ve 13. minutě po nahození Michaila Jaškina Valaši zle doráželi na brankáře Pardubic. Ten však odolal a stejně úspěšný byl i při následné početní výhodě domácích, i když je fakt, že mimo pokusu Kentoše mu to příliš práce nedalo.

V následujících minutách se hra přelévala ze strany na stranu, do vážnějších příležitostí se však ani jedno z mužstev nedostávalo. Výjimkou snad byla pouze další šikovná akce Kentoše na straně jedné a dva průniky hostujících hráčů po křídlech, zakončené do gólmana domácích na straně druhé. Současně se sirénou se ještě na ledě strhla menší šarvátka, která zapříčinila, že do druhé části hry vstupovaly oba týmy pouze ve čtyřech.

Hra ve čtyřech se ukázala být výhodnou pro domácí hráče. Na začátku 22. minuty se totiž za vlastní brankou ujal puku Ptáčník, za malého zájmu hostujících hráčů mezi nimi zvesela prokličkoval a tváří v tvář brankáři Pardubic uspěl, když jej překonal přízemní střelou mezi betony – 2:1.

Čerstvě získaný náskok mohli navíc domácí umocnit ve dvou po sobě jdoucích přesilových hrách, Štieglerovu branku v nich však prakticky neohrozili. Naopak, krátce po vypršení druhé z těchto přesilovek několikrát zazmatkovali v obraném pásmu, čehož Východočeši dokázali využít. Konkrétně to byl u pravé tyčky číhající Hemský, který kupící se chaos v obraně Valachů dokázal důrazně ztrestat – 2:2.

Vyrovnávací gól jakoby Pardubické pokropil živou vodou a v následujících minutách hry začali zle zatápět zaskočeným domácím mladíkům. Kromě několika střeleckých pokusů svištících těsně kolem Hromadových tyček se však ani oni do vyložené brankové příležitosti nedostali, ba co víc, za své vzrůstající ofenzivní úsilí byli krutě potrestáni.

V čase 34:47 ujeli domácí ve dvou proti jedinému obránci hostů, načež si Vávra po ideálním Kentošově uvolnění dokázal blafákem položit Štieglera a bez problémů zasunul touš do odkryté klece Pardubic – 3:2.

Tentokráte to byli pro změnu domácí, na něž vstřelený gól blahodárně zapůsobil a v závěru druhé třetiny několikrát sahali po zvýšení náskoku. Další kličkovanou a následnou střelu nejlepšího hráče na ledě, Kentoše, však zastavil hostující brankář a stejně si vedl i proti několika dalším střeleckým pokusům Valachů z bezprostřední blízkosti. Ti tak šli do kabin pouze s jednogólovým náskokem.

Hned v úvodu třeztí třetiny byl po zbytečném seknutí vyloučen domácí Kubo a hosté si tak ve 42. minutě zahráli svou vůbec první přesilovou hru v utkání. V ní se sice minutu marně dobývali do obraného pásma domácích, když se jim to však konečně podařilo, bylo pro Vsetínské zle. Po dělovce Zdráhala od modré totiž zůstali před Hromadou trestuhodně neobsazení hned dva hostující hráči a pro Zavorala nebylo problémem dorazit kotouč do domácí sítě – 3:3.

Navíc o chvíli později následovala další početní výhoda hostů, tentokrát ale domácí obrana bez problémů odolala. I nadále byl k vidění kvalitní vyrovnaný hokej, v němž sice nebylo k vidění příliš vyložených brankových příležitostí, diváci se přesto rozhodně nenudili. Ve 48. minutě se po Pořického akci dostával k nebezpečné dorážce vsetínský Ptáčník, po druhé v zápase si však na Štieglera nepřišel. V minutě 53. pak zase Pardubičtí „šudlili“ s kotoučem nebezpečně blízko branky domácích a po následném buly pálil velmi nebezpečně nejlepší hráč Východočechů Kindl. V následující minutě předvedli hosté při rozehrávce ukázkový námaz, Pořického dělovku z kruhů však bravurně vyrazil Štiegler.

V 56. minutě pak Valaši jen s vypětím všech sil zmařili rodící se brejk Pardubických, aby o pár sekund později zlomili zápas definitivně na svou stranu. Po rychlé akci Vávrova útoku se totiž puk dostal až na modrou čáru, odkud ho prudce na branku napálil Mikuláštík a jeho ránu tečoval, s notnou dávkou štěstí, ze vzduchu Kubo – 4:3.

Po této brance vrhli hosté všechny své síly do útoku, avšak v cestě jim stála pozorná obrana Vsetínských. Naopak dvě minuty před koncem málem definitivně rozhodl Vávra, puk však těsně minul pravou pardubickou tyč. V čase 59:00 si hosté vzali oddechový čas a následně to zkusili bez brankáře. Největší šanci na vyrovnání měl na hokejce Kindl, jeho střelu však Hromada vyrazil, byť s problémy, ramenem.