1.2.2008
Pavel Illich, Jan Hrabal

Junioři vyhráli i druhé derby, vystříleli výhru v Hradci Králové

HRADEC KRÁLOVÉ — Přestože extraligoví junioři HC Pardubice zajížděli na led Hradce Králové bez několika svých opor, dokázali ve 41. kole juniorské extraligy vyhrát na královéhradeckém stadionu 6:4. Pardubičtí junioři nejprve dohnali jednogólové manko, pak přišli o dvoubrankový náskok. Přesto dokázali v závěru napínavého duelu dovést toto utkání do vítězného konce. Dvě branky Pardubic vstřelili Filip Stoklasa a Robert Kousal, po gólu přidal Petr Nykl a Tomáš Kaut, jenž si v utkání připsal navíc dva body za asistence.

Extraliga juniorů, 41. kolo, pátek 1.2.2008, ČEZ Stadion

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:6
2:2, 0:2, 2:2
Branky a nahrávky: 7:56 Berger, 12:44 Ropický (Spudil), 42:46 Březina (Ropický), 48:31 Berger (Březina) – 6:28 Stoklasa (Kousal, Kapec), 16:23 Stoklasa (Kaut), 22:43 Kousal (Kaut), 37:42 Nykl (Kindl), 52:46 Kaut (Verner, Kousal), 59:23 Kousal (Stoklasa). Rozhodčí: Neťuka – Goder, T. Svoboda. Vyloučení: 10:7, navíc Kindl (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 4:3. Diváci: 60. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:6.
Mountfield HK: Brož – Zelený, Spudil, Rozlivka, Svoboda, Seidl, Macháček – Ropický, Pospíšil, Berger, Březina, Salava, Stehno, Šimoníček, Kubišta, Dolana, Pilař.
Dynamo Pardubice: Štrof – Kučera, Krejnus, Blažek, Popler, Fink, Šnejdr – Zdráhal, Radil, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Kindl, Zavoral, Kubelka, Šafář, Šejba, Verner, Kapec.

Komentář

Úvod zápasu zastihl v lepším světle pardubické hráče. Oba celky nejprve neproměnily své úvodní přesilovky, ale poté už hosté udeřili. Přesnou ránou prostřelil domácího gólmana Filip Stoklasa – 0:1.

Vedení ale Pardubicím nevydrželo dlouho. Hradec Králové totiž svoji druhou přesilovku využil. Ve skrumáži doklepl puk za Štrofova záda Jan Berger – 1:1.

Domácí vyrovnávací branka nabudila a v obranném pásmu Pardubic bylo živo. Ale Berger ani Březina nepřekonali brankáře extraligového dorostu HC Pardubice Vojtěcha Štrofa. Povedlo se to až v další početní výhodě Petru Ropickému, který si dravě najel před gólmana a skóroval – 2:1.

Tentokrát byl tah na Pardubicích a ty se do konce první třetiny radovaly z vyrovnání. Druhou branku v zápase si připsal Filip Stoklasa – 2:2.

Zkraje druhé třetiny nastřelil hostující Kindl tyč. Ve 23. minutě už šly ale aktivní Pardubice do vedení. V přesilové hře prostřelil od modré čáry vše Robert Kousal – 2:3.

Do další šance se řítil Martoin Šejba, ale Brožova lapačka byla v pozoru. V následujících minutách se střelci odmlčeli, přesto byl k vidění velmi kvalitní, rychlý, kombinační a důrazný hokej na obou stranách. Přesně tak, jak se na derby sluší a patří.

Od 32. minuty se přestaly rodit i výraznější brankové příležitosti. Přesto se hosté dostali do dvougólového vedení. Tvrdou střelu Kindla ještě Brož vyrazil, ale na dorážku Petra Nykla už byl krátký – 2:4.

Domácí se v závěrečné části snažili s nepříznivým stavem něco udělat a kontaktní branka přišla ve 43. minutě. V roli falešného obránce prostřelil Štrofa od modré v přesilovce Ondřej Březina – 3:4.

Následovaly ovšem dvě početní výhody soupeře a brankář Brož se musel činit. Nejprve roztažený na brankové čáře vychytal hned tři protihráče a se štěstím vyrazil i dělovku Šnejdra.

Za svoji zvýšenou aktivitu v další fázi byl Hradec odměněn vyrovnáním ve 49. minutě. Jak jinak než v přesilové hře se trefil Jan Berger – 4:4.

S blížící se šedesátou minutou utkání gradovalo. Vedení zpět na stranu agilních Pardubic strhnul Tomáš Kaut – 4:5.

Vyrovnat mohl při vlastním oslabení obránce Seidl, ale Štrof na poslední chvíli zasáhl betonem. Spudil svojí ranou nastřelil dokonce břevno. Čas ale pracoval pro hosty, navíc Hradec Králové šel dvakrát do oslabení.

Domácí se nakonec nedostali ani k závěrečné hře bez brankáře, jelikož 37 vteřin před koncem prostřelil Brože mezi betony Robert Kousal a definitivně rozhodl o druhém vítězství Pardubic v juniorském derby v této sezoně.

Tato výhra je pro pardubické mladíky velmi cenná, navíc když nastoupili ve skutečně kombinovaném složení. Brankáři Vojtěchu Štrofovi, jenž předvedl výborný výkon, je 15 let, dále v hostujícím mužstvu nastoupilo dalších šest hráčů z dorostu.