12.1.2008
Michal Špírek, Jan Hrabal

Debakl je zapomenut. Junioři vyhráli v Českých Budějovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Včera prohráli vysoko o šest branek v Plzni, dnes však potvrdili, že jsou nejlepším mužstvem juniorské extraligy na cizích stadionech. Pardubičtí mladíci v dnešním 36. kole zvítězili v Českých Budějovicích 3:2. O branky Východočechů se podělili Robert Kousal, Ugo Dobiáš a Tomáš Verner. Tři body jistil kvalitním výkonem gólman Marek Čaladi.

Extraliga juniorů, 36. kolo, sobota 12.1.2008, Budvar Aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

2:3
0:0, 1:3, 1:0
Branky a nahrávky: 31:07 Zíb (Stejskal), 55:44 Ťoupal (Klement) – 20:51 Kousal (Stoklasa, Kaut), 27:57 Dobiáš (Drtina), 34:35 Verner (Nykl, Buchtele). Rozhodčí: Dvořák – Kreujer, Jindra. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 150. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.
České Budějovice: Klestil – Zíb, Klement, Havran, Semrád, Zourek, Předota, Dietz – Stejskal, Polodna, Ferebauer, Feferle, Rezek, Ježek, Ťoupal, Horák, Soudek, Sekera.
Dynamo Pardubice: Čaladi – Drtina, Krejnus, Blažek, Popler, Fink, Poskočil – Radil, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Jindřich, Semorád, Šejba, Verner.

Komentář

Od počátku utkání bylo jasné, že Budvar Aréna bude svědkem daleko zajímavějšího a kvalitnějšího zápasu než ve včerejším utkání budějovických juniorů s Mladou Boleslaví. Českobudějovičtí se do zápasu také pustily s vervou, bleskurychlý výpad zakončoval hned v desáté sekundě Stejskal, ale kuriózní rychlý gól si nepřipsal.

Pardubice nezůstaly dlouho pozadu, jejich největší šanci měl na hokejce Dobiáš, Klestil ale jeho příležitost ukázkovým rozštěpem zneškodnil. Tutovku měl minutu před koncem budějovický Polodna, ale v zakončení se možná zbytečně unáhlil a jen napálil puk do vyjetého Čaladiho. I přes šance na obou stranách svítil po první dvacetiminutovce před diváky na kostce bezbrankový stav.

Druhá část přinesla hned na začátku to, co chybělo její chudší předchůdkyni – branku. A to zásluhou juniorů z města perníku, když se Robert Kousal ocitl sám před Klestilem, posunul si puk dlouhou kličkou do bekhendu a se štěstím ho propašoval pod ležícím brankářem, kterému se úmysly pardubického střelce sice podařilo vystihnout, ale zasáhnout nedokázal – 0:1!

Na rozdíl dvou branek zvyšoval při výhodě jednoho muže na ledě navíc Ugo Dobiáš, který si na modré počíhal na krásnou dlouhou přihrávku Drtiny, v nájezdu zakvedlal před Klestilem pukem a suverénně ho pak poslal nad jeho lapačku – 0:2!

O snížení se postaral Petr Zíb, když v přesilové hře využil Stejskalovu předávku a tvrdou střelou propálil hostujícího brankáře – 1:2.

Po vstřelené brance Jihočeši. Jejich bolavou patou ale bylo a je proměňování šancí. Rezek nastřelil jen vyrážečku Čaladiho, Polodna taktéž trefil po přihrávce Stejskala jen rameno dnes vynikajícího gólmana. A za své pohrdání šancemi byly Budějovice hokejovým bohem rychle potrestáni. Z rychlého přečíslení Pardubic dokázal svižnou táhlou střelou do horní části branky skórovat Tomáš Verner – 1:3.

Do třetí třetiny vstoupili Pardubice s jasným cílem neinkasovat, a tak se hráči soustředili na aktivní obranu, přes kterou se Budějovice jen těžko probíjely. Aktivní Jihočeši svého soupeře přehrávali, ale vyložené šance si nevytvářeli, popřípadě je nevyužívali.

Ve 42. minutě trefil nepovedenou přízemní střelou Ježek tyč. V následující přesilovce měl možnost potrestat Pardubice domácí Horák, který ale šikovnou tečí Čaladiho nepřekvapil. Další efektní i efektivní zákrok Čaladiho lapačky zkazil radost Klementovi.

V 56. minutě se ale České Budějovice ukontaktního gólu dočkaly, když od modré pálil Josef Klement, Čaladi jeho pokus jen vyrazil před sebe a Ondřej Ťoupal už měl při zametání puku do prázdné brány snadnou práci – 2:3.

Budějovice se poté snažily o závěrečný nápor, svou šanci nevyužil po pěkné akci Havran. Domácí se usídlili v soupeřově třetině, Pardubice ale pečlivě bránily a nepouštěly budějovické hráče do zakončení.

Přihrávky skrz brankoviště nikoho nenacházely, tak těsně byli hráči Budějovic bráněni. V čase 59:43 si budějovičtí trenéři ještě vzali oddechový čas a poslali na led klíčové hráče. Těm se podařilo vyhrát vhazování a vytvořit pořádný závar před Čaladiho svatyní, ale na stavu už nic nezměnili. Pardubice svou těsnou výhru 3:2 uhájily.