18.1.2018
Patrik Soukup, Petr Šatalík

Juniorům utekl začátek, tříbrankové manko v derby nedohnali

HRADEC KRÁLOVÉ — Po nepovedeném utkání junioři Dynama nebodovali. Pardubičtí mladíci prohrávali v Hradci Králové 0:3 po první třetině, ve druhé polovině sice třikrát skórovali, na bodový zisk ale na ledě rivala nedosáhli.

DHL extraliga juniorů, 32. kolo, pátek 19.1.2018, ČPP Aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:3
3:0, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 5:22 Havelec (M. Matouš.), 14:11 Pažourek (Mašín), 19:33 F. Moník (Matějček, Poppel), 45:19 Mašín (Matějček, Chalupa) – 33:35 Dušek, 40:59 Machač (Zídek, Pochobradský), 48:33 Štefka (Dušek, Jelínek). Rozhodčí: Ondráček – Kis, Rampír. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:1. Diváci: 189. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3.
Mountfield HK: D. Dvořák – Hroudný, Muška, Kukla, Havránek, Kynčl, Jonáš – Jirásek, M. Matouš, Matějček, Pažourek, J. Dvořák, Hašek, Šedivý, F. Moník, Mašín, Havelec, Chalupa, Poppel.
Dynamo Pardubice: Janský – Jelínek, Pražák, Oliva, Faltys, Bučko, Mert, Javůrek – Hoskovec, Pochobradský, Petrus, Štefka, Machač, Dušek, Veverka, Syrovec, Kubišta, Matys, Zídek, Černý.

Komentář

Na začátku jsme sledovali aktivní hru z obou stran, nicméně chyběly větší šance. První takovou byla až střela Miroslava Havelce, která se nakonec ukázala být i gólová, hradecký útočník ji totiž schoval šikovně za obránce a umístil přesně k levé tyči Janského branky – 1:0. Po této brance byly Pardubice jako opařené a přestaly stíhat tempo hradeckého Mountfieldu. Dynamo dostalo možnost srovnat ve dvou přesilových hrách, jenže si žádnou brankovou příležitost nevypracovalo.

Naopak v čase 14:11 dostal parádní přihrávku mezi kruhy Kryštof Pažourek a střelou na zadní tyč zvýšil na 2:0. To, že se hrálo východočeské derby plné tvrdých soubojů, nezabránilo Štěpánu Matějčkovi předvést parádní gesto fair play, když odvolal údajný faul na jeho osobu. Hradec však svému rivalovi uštědřil do konce třetiny ještě jeden zásah. Postaral se o něj skrytou střelou Filip Moník, když puk z jeho hole propadl Janskému mezi vyrážečkou a betonem – 3:0.

Domácí Lvi byli nadále aktivnějším týmem a dostávali se do zajímavých šancí. Zářným příkladem byla stoprocentní příležitost Kryštofa Pažourka. Před hradeckým útočníkem zívala prázdná branka, jenže do střely se ještě dokázal vrhnout zdánlivě překonaný Janský. O nedlouho později v 30. minutě se dostal do velké šance Jakub Hašek, svůj bekhendový pokus ale namířil pouze do lapačky přesouvajícího se Janského.

Pro Dynamo přišla naděje překvapivě ve svém vlastním oslabení. Ve 43. minutě byl vyloučen při hradeckém náporu Vojtěch Pražák a právě tehdy ujel Dominik Dušek a se štěstím dotlačil puk za Daniela Dvořáka – 1:3. Hradec ale branka nepřibrzdila, spíše naopak. Mountfield si vypracoval dobrým bruslením další šance, jenže vždy ztroskotal na pardubickém fantomovi v brance. Jako poslední ve druhé třetině si na něm vylámal zuby Havránek, když proti jeho střele z první se Janský rychle přemístil a švihl lapačkou po puku.

Pardubice hned v úvodu snížili už na rozdíl jediné branky v přesilové hře, když v netypické přesilovkové akci zakončoval přečíslení Michal Machač – 3:2.

Mountfield přišel s odpovědí na nástup Dynama také v přesilové hře, chumel hráčů před brankou využil střílející David Chalupa a dorážející Patrik Mašín – 4:2.

Jak se blížil konec základní hrací doby, začalo se i přitvrzovat v osobních soubojích, důkazem toho bylo vzájemné vyloučení Mašína a Machače.

Právě při hře ve čtyřech se Pardubice znovu dostali na dostřel jediné branky, střelu Duška vyrazil Dvořák pouze k dorážejícímu Matěji Štěfkovi, stav utkání v 49. minutě byl 4:3. Vyloučeními se to poté začalo jen hemžit a potvrzoval se stoupající trend dohrávání soubojů. Čtyři minuty před koncem měl velikou příležitost vyrovnat Zídek, jenže jeho střela mířila vedle brány. Nebylo by to derby, kdyby nemělo pořádně vyhrocenou koncovku, kterou poznamenala hromadná šarvátka po nahození puku do brankoviště Lvů. Hradec Králové nakonec dotáhl východočeské derby do vítězného konce.

Ohlasy po utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK): „Derby s Pardubicemi je vždycky vypjaté utkání, musím kluky pochválit, protože si myslím, že hlavně v první půlce zápasu podávali výkon, jaký jsme si představovali i do budoucna. Samozřejmě do nadstavby nám ještě zbývají čtyři zápasy. Dali jsme krásné góly, potom jsme si to trochu zkomplikovali, soupeř dal kontaktní branku, ale v power play podle mě žádné šance neměl, kluci to zvládli bez problémů. Nakonec jsme zaslouženě vyhráli, takže mám velkou radost, protože proti Pardubicím je vítězství pochopitelně cenné. Chci poděkovat týmu za předvedenou hru a za bojovnost. Byli opravdu dobří.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Hráli jsme špatně první třetinu nebo spíše první polovinu zápasu, pak jsme se zvedli a byli jsme asi i lepší. Proti takovému soupeři se to ale těžko honí a dnes jsme si prostě nezasloužili vyhrát.“