16.12.2016
Jan Hrabal

Oslabení starší dorostenci dokázali vyhrát v Plzni!

PLZEŇ — Cenné dva body získali starší dorostenci Dynama na ledě týmu, který vyhrál západní skupinu. Dvěma góly pomohl k výhře Dominik Chára, trefili se i Petr Antoníček a Ondřej Matýs, který proměnil rozhodující nájezd. Pardubice tak drží čelo extraligové tabulky!

NOEN extraliga staršího dorostu, 31. kolo, pátek 16.12.2016, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

3:4sn
2:1, 0:1, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 12:30 Eret (Pour, Lokajíček), 17:25 Přikryl (Čada, Červenka), 58:59 Pour (Přikryl, Matiášek) – 6:19 Chára (Pochobradský, Matýs), 39:08 Antoníček (Pochobradský, Matýs), 48:09 Chára (Žouželka, Pochobradský), rozhodující samostatný nájezd Matýs. Rozhodčí: Svoboda – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:5, navíc Chára (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 60. Střely na branku: 35:44. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.
Plzeň: Kolář – Čada, Houdek, Kaňák, Lokajíček, Staněk, Šilhán – Červenka, Eret, K. Hajšman, M. Hajšman, Hasman, Kovařík, Matiášek, Pour, Procházka, Přikryl, Reitspies, Roubal.
Dynamo Pardubice: Vlk – Javůrek, Leder, Mert, Oliva, Rudy, Sýkora, Žouželka – Antoníče, Chára, Kostka, Matýs, Pochobradský, Rozlílek, Šír, Tobiáš, Zeman.

Komentář

Do zápasu měly lepší vstup hostující Pardubice. Ve čtvrté minutě se do dobré šance vřítil útočník Ondřej Matys, jenomže jeho zakončení dokázal Kristián Kolář zneškodnit. Krátce poté už ale plzeňský gólman nestačil na střelu Dominika Cháry, jehož v dobré pozici nalezl Michal Pochobradský. Pardubice tak vedly 1:0! V desáté minutě mohl vedení Dynama navýšit Jakub Mert. Kapitán Východočechů ale poloodkrytou branku trefit nedokázal.

Indiáni se posléze probrali a zvýšili svoji aktivitu, za což byli po zásluze odměněni. V čase 12:30 se do útoku prodral Petr Eret, který vzal přečíslení na sebe a procedil kotouč za záda Tomáše Vlka. Bylo tedy srovnáno 1:1! Obrat indiánů mohl být dokonán na počátku 16. minuty, nicméně dorážku Filipa Přikryla Vlk zlikvidoval. Svěřenci kouče Bořka Hanzlíka si posléze vybojovali přesilovou hru a proměnili ji. Po ráně Čady se k puku dostal Filip Přikryl, který jej o záda gólmana Pardubic dostal až do brány. Indiáni tak po první třetině vedli 2:1!

Ve druhé třetině dostalo Dynamo možnost první přesilové hry po vyloučení Houdka, nicméně Plzeňští si paradoxně vypracovali více šancí. Na všech se podílel Josef Roubal, který dokonce ve 26. minutě trefil tyčku Vlkovy branky. Na druhé straně, již po konci trestu, zahrozili po zaváhání Kristiána Koláře Dominik Chára s Ondřejem Matysem, nicméně puk za záda plzeňského brankáře nezasunuli. Kráte před polovinou třetiny měl zajímavou šanci Jakub Mert, ale ten mířil jen do hrudi plzeňského strážce svatyně.

Šance Pardubic přicházely i nadále. Dobrou měl na počátku dvaatřicáté minuty Ondřej Matys, kteýr již po pasu od Jana Olivy zasouval do poloodkryté klece, ale Kolář na poslední chvíli situaci zachránil. Domácí znovu zahrozili tři a půl minuty před koncem třetiny, kdy se do přečíslení dva na nikoho dostali Josef Roubal a Petr Eret, ale akci se jim nepovedlo vykombinovat dobře. Na konci závěr už se Pardubice dočkaly vyrovnání. Petr Antoníček zužitkoval pěkně přihrávky od Pochobradského a bekhendovým blafákem poslal týmy do šaten za stavu 2:2!

Ve 45. minutě se do samostatného úniku dokázal dostat Jakub Pour, tváří v tvář brankáři Vlkovi ale zamířil jen do brankové konstrukce. Krátce poté na druhé straně vyplaval kotouč před Kristiánem Kolářem a o dorážku se snažil Miroslav Sýkora, zamířil ale nad branku. V čase 48:09 už se ale hostující Dynamo radovalo. Dominik Chára dostal až příliš prostoru před brankářem Plzně a na druhý pokus ho překonal. Pardubice tak vedly 3:2!

Indiáni ale začali tlačit a mermomocí usilovali o vyrovnání. V 54. minutě zachytil pěknou přihrávku Jakuba Poura Josef Roubal, který před brankou našel Petra Ereta. Domácí útočník ale zamířil z dobré pozice pouze do Vlka. Krátce poté se vykličkoval do pěkné šance Kamil Hajšman, nicméně ani tentokráte gól nepadl. Minutu a půl před koncem třetiny byl Kolář odvolán z branky a indiánům se to vyplatilo. 61 sekund před koncem po pasu Filipa Přikryla skóroval Jakub Pour, který tedy zápas poslal do prodloužení.

V něm byla k vidění neskutečná kopa příležitostí! První měl Jan Matiášek, který se prodral před Tomáše Vlka, jenž ho ale vychytal. Po následném vhazování byla střela Františka Čady tečována do břevna, aby posléze na druhé straně překombinovali velkou tutovku Ondřejové Matys s Tobiášem. Další tyč trefila Plzeň v čase 64:15, postaral se o to Petr Eret. Devatenáct sekund před koncem nastavené pětiminutovky mohl hattrick dovršit Dominik Chára, ale ani tomu se to nepovedlo. Zápas tedy dospěl do nájezdů.

V nich se jediným úspěšným exekutorem stal Ondřej Matýs z Pardubic, který tak rozhodl o tom, že dva body putovaly na východ Čech.

Ohlasy po utkání

Michal Straka (HC Plzeň 1929): „Viděli jsme dobré a vyrovnané utkání. Pardubice ukázaly svoji sílu do útoku. Z naší strany to ale také nebyl špatný zápas. Škoda ve druhé třetině, kde jsme měli šanci dva na nikoho a mohli odskočit na 3:1 a mohli zápas strhnout více na svojí stranu. Nakonec jsme museli bojovat o remízu. Pozitivní je to, že jsme ve třetí třetině při powerplay bez brankáře srovnali a ukázali tak charakter. V prodloužení byly šance na obou stranách, dneska jsme ale trefili snad pět tyček, ale štěstí při nás tolik nestálo. V nájezdech jsme chodili do blafáků a žádná střela z toho nebyla. Oni to pak rozhodli gólem o tyč a záda brankáře, ale byl to dobrý zápas.“

Martin Koudelka (HC Dynamo Pardubice): „Já jsem spokojený. Jeli jsme sem s dost upraveným týmem. Nečekal jsem od toho nic velikého a nakonec jsme mohli vyhrát i v základní hrací době, takhle to ale bylo aspoň zábavnější pro lidi. Jsem velmi spokojený, od nás to byl velmi dobrý výkon.“