19.9.2015
Tomáš Lichnovský, Jan Hrabal

Aktivní junioři třikrát na Spartě vedli, vrací se ale bez bodu

PRAHA — Smolný zápas sehráli junioři Dynama v sobotu odpoledne na ledě pražské Sparty. V Holešovicích po dvou brankách Filipa Zadiny a jedné Martina Krajňáka vždy vedli, ale domácí dokázali dorovnat skóre a nakonec i vyhrát. Pardubice přitom přestřílely soupeře 39:23…

DHL extraliga juniorů, 6. kolo, sobota 19.9.2015, Tipsport arena (Praha)

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

4:3
2:2, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 6:47 Michnáč (Zeleňák, Pulkrab), 13:57 Sladkovský (Kulda, Knobloch), 28:16 Havel (Lojka, Procházka), 45:55 Sladkovský (Klindera) – 4:35 Zadina (Kusý, Ružička), 12:41 Krajňák (Pipek, Panna), 26:04 Zadina (Krajňák, Kusý). Rozhodčí: Bejček – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. Diváci: 56. Střely na branku: 23:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.
Sparta Praha: Pírs – Bednárik, Bureš, Duben, Jandus, Kadeřávek, Knobloch, Šťastný, Zeleňák – Havel, Klindera, Kulda, Lojka, Michnáč, Procházka, Pulkrab, Schwamberger, Sladkovský, Šmerha.
Dynamo Pardubice: Husár – Horyna, Rudy, Nedbal, Kučera, Beran, Faltys – Pipek, Krajňák, Panna – Zadina, Ružička, Kusý – Barkóci, Hoskovec, Rohlík – Dušek, Hlaváček, David Voženílek.

Komentář

Mírným favoritem sobotního utkání na ledě pražské Tipsport areny byly Pardubice, které vyhrály před příjezdem do hlavního města tři zápasy po sobě a patřilo jim průběžné třetí místo. Naposledy si pardubičtí junioři vyšlápli na rivala z Hradce Králové, kterého porazili 4:2. Zato Sparta se zatím v úvodu ročníku hledá a nacházela se až na 11. místě. Na kontě měla dvě výhry, dvě porážky a celkově podávala nestabilní výkony. Oba celky na sebe narazily hned v prvním kole letošní DHL extraligy a úspěšnější byli sparťané, kteří vyhráli vysoko 7:2. A sobotní odveta začala hned pěkně zostra.

V 5. minutě zápasu otevřel skóre Filip Zadina, který se dostal do samostatného úniku. Pardubický útočník udělal Pírsovi rychlou kličku do forhendu a puk umístil přesně k levé tyči – 0:1. Sparta ale rychle srovnala, když se v 7. minutě prosadil střelou z levého kruhu Albert Michnáč – 1:1.

Hra se pravidelně přesouvala z jedné strany na druhou, ačkoliv více práce měl sparťanský gólman Pírs. Ve 13. minutě šlo Dynamo opět do jednobrankového vedení, když se na hranici brankoviště prosadil z dorážky Martin Krajňák – 1:2. Domácí ale opět srovnali, a to pěknou brankou Lukáše Sladkovského, který si potáhl vyražený kotouč zkušeně do strany a zakončil do odkryté klece – 2:2.

Pardubice šly do vedení i ve druhé třetině, a to při přesilové hře čtyři na tři. Ve 26. minutě Filip Zadina nic nevymýšlel, nabral kotouč na čepel a od pravého mantinelu jej poslal přesně do pravého horního růžku Pírsovy branky – 2:3. Sparta srovnala na 3:3 ve 29. minutě zásluhou Jana Havla, který stál na konci krátkého a rychlého ťukesu sparťanského útoku před brankovištěm.

Vedení mohl hostům vrátit Kusý, který se prokličkoval přes soupeřovy obránce, ale Pírs jeho pokus vyrazil betonem. V závěru třetiny promarnil obrovskou příležitost Schwamberger, když z prostoru před poloodkrytou pardubickou klecí napálil kotouč čistě do ochranné sítě.

Třetí třetina už probíhala v nižším tempu, než dvě předchozí. Ve 46. minutě se Sparta dostala poprvé v zápase do vedení zásluhou Lukáše Sladkovského, který krásně využil žabičky od Klindery a bekhendem překonal Husára po ledě – 3:4.

Na druhé straně měly Pardubice šanci po střele Hudyho, ale závar v brankovišti Pírs vyřešil podržením kotouče. Hosté se hodně tlačili do útočného pásma, ale chyběla jim střelba. Jednobrankovou ztrátu nedohnali ani při závěrečné power play, takže tři body si do tabulky za vítězství 4:3 připsala Sparta.

Ohlasy po utkání

Darek Stránský (HC Sparta Praha): „První třetina byla vyrovnaná, na můj vkus v ní možná mohlo být ještě více pohybu. Stahovali jsme v ní sice dvakrát náskok soupeře, ale myslím si, že byla vyrovnaná. Ve druhé třetině jsme to nezvládli, tam jsme byli dezorganizovaní a soupeř nás přehrával. To, že jsme ji dohráli do remízy, pro nás bylo ještě luxusní. Před třetí třetinou jsme si něco řekli v kabině a kluci to splnili nad míru. Hráli zodpovědně, přidali trochu bojovnosti a nakonec se k nám přiklonilo i trošku štěstí.“

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice): „Bylo to z obou stran velice kvalitní utkání. Věděli jsme, že Sparta je silný soupeř, a to se potvrdilo. Třikrát jsme vedli, třikrát Sparta snížila. Ve třetí třetině jsme sice měli nějaké šance, abychom zápas dokázali převrátit na naši stranu, ale to se povedlo Spartě, takže právem bere tři body.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 5. 9. 2015
PCE - SPA
2:7
6. kolo, 19. 9. 2015
SPA - PCE
4:3
26. kolo, 5. 12. 2015
SPA - PCE
2:1p
32. kolo, 9. 1. 2016
PCE - SPA
3:4

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube